לדלג לתוכן

המכון הבין-לאומי לחקר השלום בסטוקהולם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
המכון הבין-לאומי לחקר השלום בסטוקהולם
Stockholms internationella fredsforskningsinstitut
סמליל המכון
סמליל המכון
בניין המכון
בניין המכון
מדינה סטוקהולם, שוודיהשוודיה שוודיה
מטה הארגון עיריית סולנה עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים טאגה ארלנדר, אלווה מירדאל עריכת הנתון בוויקינתונים
עובדים 55 עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 6 במאי 1966 – הווה (58 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה פרס אונסק"ו לחינוך לשלום (1982) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.sipri.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

המכון הבין-לאומי לחקר השלום בסטוקהולםאנגלית: Stockholm International Peace Research, בראשי תיבות SIPRI) הוא מכון מחקר שממוקם בסטוקהולם שבשוודיה.

המכון נוסד בשנת 1966 ותפקידו לספק מידע ניתוחים והמלצות בנושא סכסוכים מזוינים, הוצאות לרכישת נשק, סחר בנשק וכן פירוק ופיקוח על נשק. מחקרי המכון מתבססים על מקורות גלויים ומיועד למקבלי החלטות, חוקרים, ערוצי מדיה וכן לציבור הרחב.

בשנת 1964 ראש הממשלה השוודי טאגה ארלנדר קידם רעיון להקים מכון לחקר השלום על מנת להנציח מלאת 150 שנה רצופות של שלום בשוודיה.

ועדה מלכותית שוודית בראשותה של השגרירה אלווה מירדאל הגישה דו"ח בשנת 1966 ובו הצעה להקים מכון בין-לאומי למחקר, שלאחר מכן ניתן לו השם המכון הבין-לאומי לחקר השלום, ובראשי תיבות באנגלית SIPRI.

מחקרי המכון שואפים לתרום ל-"הבנת התנאים המוקדמים להשכנת שלום בר קיימא ופתרון סכסוכים בין-לאומיים בדרכי שלום".

מכון המחקר SIPRI מורכב ממועצת מנהלים, מנכ"ל, סגן מנכ"ל, צוות מחקר וצוות תמיכה. מועצת המנהלים מקבלת החלטות בנושאים בעלי חשיבות לתוכניות ומטרות הארגון, פעילויות ושליטה בנושאים הפיננסיים של המכון. יתר הנושאים הם באחריות המנכ"ל.

מועצת המנהלים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מועצת המנהלים כוללת תשעה נושאי משרות ציבוריות בתחומי מדיניות ומחקר. בראש מועצת המנהלים עומד כיום מר סטפן לוון, ראש ממשלת שוודיה לשעבר, שנכנס לתפקידו בתאריך 1 ביוני 2022.

המנכ"ל, שמתמנה על ידי ממשלת שוודיה, אחראי על תוכנית העבודה של מכון SIPRI. המנכ"ל הנוכחי הוא מר דן סמית (אנ'), שהתמנה לתפקיד בספטמבר 2015.

המחקרים במכון מבוצעים על ידי צוות חוקרים בין-לאומי שבו חברים כ-46 חוקרים ועוזרי חוקרים. תוכנית העבודה של המכון עוסקת כיום בשלושה נושאים עיקריים:

פרסומים ומידע

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרסומי המכון ונתונים מופצים לקהלים שונים ובהם קובעי מדיניות, חוקרים, עיתונאים, ארגונים שונים וכן לבעלי עניין בציבור הרחב. תוצאות מחקרי המכון מופצים בדרך של הוצאת ספרים, פרסום דוחו"ת וכן בדרך של כנסים וסמינרים. הפרסום העיקרי של המכון הוא ספר השנה שפורסם לראשונה בתאריך 12 בנובמבר 1969. תקציר ספר השנה מתורגם למספר שפות וביניהן קטלאנית, הולנדית, פרסית, צרפתית, איטלקית, קוריאנית, ספרדית ושוודית.

אירועים וכנסים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במסגרת תחומי המחקר, הלימוד והקניית הידע, מארגן מכון SIPRI מספר רב של סדנאות, כנסים, סמינרים והרצאות שמאפשרים להפגיש ספקטרום רחב של מומחיות לחילופי השקפות מידע וידע בנושאים הרלוונטיים.

התמיכה הכספית למכון SIPRI מגיעה בעיקר מממשלות וכן מארגונים פילנתרופיים עצמאיים ברחבי העולם. המכון גם מקבל תקציב שנתי קבוע מהממשלה השוודית, תקציב אשר מאושר על ידי הפרלמנט השוודי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • אתר האינטרנט הרשמי של המכון הבינלאומי לחקר השלום בסטוקהולם (באנגלית)