האזור המבצעי של החוף האדריאטי
ערך ללא מקורות
| ||
ערך ללא מקורות | |
האזור המבצעי החוף האדריאטי (בגרמנית Operationszone Adriatisches Küstenland, OZAK או Operationszone Adria; באיטלקית Zona di Operazioni Litorale Adriatico) היה אזור שלטון צבאי שהוקם במלחמת העולם השנייה בצפון-מזרח איטליה ובחלקים מקרואטיה וסלובניה ואשר בירתו הייתה בטריאסטה.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]האזור הוקם ב-10 בספטמבר 1943 בידי הוורמאכט, יומיים לאחר שנחתם הסכם שביתת הנשק עם איטליה במלחמת העולם השנייה. האזור הקיף את שטחם של מחוז פריולי-ונציה ג'וליה, חצי האי איסטריה וחלקה המערבי של סלובניה, והיה כפוף ישירות לרייך אף על פי שהשתייך באופן רשמי לרפובליקה הסוציאלית האיטלקית. על המפקדה הצבאית מונה אודילו גלובוצניק, בן טריאסטה, למפקד האס אס והמשטרה (SS – und Polizeiführer) באזור והחל במבצע שזכה לקוד "Einsatz R" (פעולה R) לרדיפה ותפיסת יהודים, פרטיזנים ומתנגדי הנאצים.
ב-20 באוקטובר 1943 הוקם מחנה הריכוז ריזיירה די סן סאבה ברובע סן סאבה בטריאסטה. הוא שימש גם כמחנה ההשמדה היחיד שפעל באיטליה. כ-25,000 בני אדם עברו דרך המחנה וכ-5,000 בני אדם נרצחו בו. ב-29 באפריל 1945 נטשו אנשי האס אס את המחנה, ולאחר שהשמידו ראיות, הרסו את תאי המוות ואת מבנה המשרפות.
ב-30 באפריל 1945 הרימו כ-3,500 לוחמי המחתרת האנטי-פשיסטית האיטלקית "התנועה לשחרור לאומי" (CLN – Comitato di Liberazione Nazionale) את נס המרד בטריאסטה, והשתלטו על כולה, למעט על הנמל הישן, בנין בתי המשפט (Palazzo di Giustizia) וטירת יוסטוס הקדוש (Castello di San Giusto), שנותרו בשליטה גרמנית. למחרת, ביום 1 במאי 1945, נכנס הצבא היוגוסלבי לעיר ושרידי הצבא הגרמני בהנהגת גלובוצניק נסוגו ממנה. יום לאחר מכן הגיעה לטריאסטה גם האוגדה השנייה של צבא ניו זילנד במסגרת בעלות הברית, ובאותו יום נכנעו הגרמנים שנותרו בעיר.