לדלג לתוכן

הומומורפיזם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־22:05, 3 ביוני 2024 מאת מיכאל.צבאן (שיחה | תרומות) (הומומורפיזמים מיוחדים: ניסוח)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

באלגברה, הומומורפיזם הוא פונקציה בין מבנים אלגבריים מאותו טיפוס, המשמר את כל המבנה (לרבות הפעולות, היחסים והקבועים). הומומורפיזם מתרגם תכונות מסוימות של המבנה הראשון אל המבנה השני. הומומורפיזם הפיך נקרא איזומורפיזם.

  • הומומורפיזם בין חבורות הוא פונקציה שעבורה לכל . הכפל באגף שמאל הוא פעולת החבורה של , ואילו הכפל באגף ימין הוא פעולת החבורה של . מתכונה זו נובע גם שאיבר היחידה של עובר לאיבר היחידה של , וההפכי עובר להפכי.
  • הומומורפיזם בין מרחבים ליניאריים נקרא העתקה ליניארית. זוהי פונקציה מן הווקטורים של מרחב מעל שדה , אל הווקטורים של מרחב מעל אותו שדה, המקיימת שתי אקסיומות: (לכל שני וקטורים ) ו- (לכל וקטור וסקלר ). אותן דרישות, בהחלפת השדה בחוג כלשהו , מגדירות הומומורפיזם בין מודולים. גם כאן, אין צורך לדרוש במפורש שהפונקציה מעבירה את איבר האפס של המרחב הראשון אל איבר האפס של השני, משום שהדרישה נובעת מן הדרישות האחרות.
  • הומומורפיזם בין חוגים הוא פונקציה (כאשר הם חוגים עם יחידה), השומרת על החיבור והכפל, ומעבירה את איבר היחידה של לאיבר היחידה של . תכונה אחרונה זו אינה נדרשת מהומומורפיזם של חוגים בלי יחידה, וקיימים הומומורפיזמים כאלה (שאינם שומרים על איבר היחידה) גם בין חוגים עם יחידה. אם ל- יש איבר יחידה, ו- הוא תחום שלמות, או ש- היא על, אז כל פונקציה השומרת על החיבור והכפל, מעבירה את איבר היחידה לאיבר היחידה.

הגרעין והתמונה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נניח כי הומומורפיזם בין מבנים אלגבריים. התמונה היא אוסף האיברים של המתקבלים מהפעלת ההומומורפיזם על אברי . בקטגוריות רבות הנפוצות באלגברה, אוסף האיברים של המועתקים אל איבר האפס (איבר היחידה במקרה של חבורה) של נקרא הגרעין של ההומומורפיזם ומסומן . בחבורות, לדוגמה, התמונה היא תת-חבורה של , ואילו הגרעין הוא תת-חבורה נורמלית של . קיומו של הגרעין מאפשר לבנות אובייקט מנה (חבורת מנה, חוג מנה, מודול מנה), ואז מתקיים משפט האיזומורפיזם הראשון: .

לתמונה ולגרעין יש הגדרות כלליות יותר, בשפה של תורת הקטגוריות, ואין הן קיימות בכל קטגוריה.

באופן כללי יותר, לכל הומומורפיזם של מבנים אלגבריים ניתן להתאים קונגרואנציה (יחס שקילות שהוא תת-מודל של המכפלה הישרה ), וקבוצת המנה המצוידת באותו מבנה אלגברי, איזומורפית לתמונה. הגדרה זו הכרחית למשל בהקשר של מונואידים או חבורות למחצה.

הומומורפיזמים מיוחדים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בקטגוריות של חבורות, חבורות למחצה, מונואידים, חוגים, מודולים, מרחבים וקטוריים:

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]