לדלג לתוכן

Mariah Carey (אלבום)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־08:49, 1 בדצמבר 2023 מאת EranBot (שיחה | תרומות) (בוט החלפות: \1רקע\2)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
Mariah Carey
אלבום אולפן מאת מריה קארי
יצא לאור 12 ביוני 1990
הוקלט 1990-1989
סוגה R&B
שפה אנגלית
אורך 46:45
חברת תקליטים קולומביה
הפקה קארי, בן מרגוליס, וולטר אפאנאסייף
כרונולוגיית אלבומים של מריה קארי
Mariah Carey
(1990)
Emotions
(1991)
סינגלים מ-Mariah Carey
  1. "Vision of Love"
    תאריך יציאה: 15 במאי 1990
  2. "Love Takes Time"
    תאריך יציאה: 11 בספטמבר 1990
  3. "Someday"
    תאריך יציאה: 13 בנובמבר 1990
  4. "I Don't Wanna Cry"
    תאריך יציאה: 25 באפריל 1991
  5. "There's Got to Be a Way"
    תאריך יציאה: 6 במאי 1991

Mariah Careyעברית: מריה קארי) הוא שם אלבום הבכורה של הזמרת האמריקאית מריה קארי, אשר יצא לאור למכירה עולמית בשנת 1990.

במקביל לעבודות מזדמנות, מריה קארי נהגה לעבוד בתור זמרת הליווי של ברנדה קיי סטארר, שהביאה קלטת דמו בה היו הקלטות סקיצות של כמה משיריה של קארי לידיו של טומי מוטולה, מי שכעבור שנתיים יהפוך ליו"ר חברת התקליטים קולומביה רקורדס. הוא התרשם מכישרונה, איתר אותה והחתים אותה על חוזה בן שבעה אלבומים בחברת התקליטים שלו, וכך החל תהליך העבודה על אלבום הבכורה. קארי הטיבה לתאר את כל התהליך בחוברת האלבום, בדברים שכתבה בפתיחה:

אני מהרהרת על האירועים והנסיבות שהובילו אותי לכאן. אני מרגישה בת מזל במיוחד, שהשלמתי את אלבום הבכורה שלי במעמד הזה של חיי. הזיכרון המוקדם ביותר שלי, הוא של לרצות להיות זמרת, בעודי צופה על החזרות של אימי שהייתה סולנית באופרה העירונית. במהלך ההתבגרות שלי, המוזיקה הייתה החלק העיקרי בחיי. היו מאז ומתמיד סגנונות מוזיקה שונים שהתנגנו בבית – בין אם זאת אמא שלי שניגנה את בילי הולידיי, אחותי המבוגרת שניגנה את חמישיית הג'קסונים, או אחי הבכור שניגן את סטיבי וונדר וג'ימי הנדריקס.

כשאימי הייתה מופיעה בפני ארגון שנקרא "הארגון הבינלאומי של אומנות הג'אז", היא נהגה להביא אותי יחד לקונצרטים, וזאת הייתה התקופה בה התחלתי ללמוד ג'אז מסורתי על ידי חיקוי הבסיס של סגנון השירה. במהרה, אמנים שונים ביקשו ממני לשיר ולבסוף הגעתי במטרה לשיר שיר או שניים בתור הופעה, בגיל עשר.

בערך בגיל 16, הקלטתי את הדמו הראשון שלי, ופגשתי את בן מרגוליס שהפך לעמית שלי לכתיבה, שנהג לבוא ולנגן בקלידים בפגישות שלנו. שיתפנו פעולה במשך שלוש השנים הבאות, בעודנו כותבים את מרבית השירים שנמצאים באלבום הזה. במהלך התקופה הזאת, הייתה לי ההזדמנות להרחיב את האופקים שלי על ידי האזנה מרובה לגוספל ולתקליטי רית'ם אנד בלוז ישנים, ושילוב ההשפעות מהם בכתיבתי.

מאז שחתמתי בקולומביה רקורדס, התמזל מזלי לעבוד עם מוזיקאים נהדרים, מפיקים ושותפים לכתיבה ולהשלים את הקלטת השירים שלי עם בן וכתיבת ארבעה שירים חדשים לאלבום. האלבום הזה הוא פסגת העבודה הקשה, החלומות הרבים, המשאלות חסרות הסוף והתפילות הבלתי פוסקות. מעולם לא רציתי דבר מאשר לשיר ולכתוב שירים, ואני אסירת תודה לשתף את המתנה שלי עם אחרים.

הערכה ביקורתית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רשימות כל הזמנים וסוף שנה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ארגון מקום רשימה שנת פרסום מקור
בילבורד 87[1] 100 השירים הטובים ביותר של מריה קארי 5 באוקטובר 2020 [2]

רשימת רצועות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מס' שםכותב(ים) משך
1. Vision of Love מריה קארי, בן מרגוליס 3:28
2. There's Got to Be a Way קארי, ריק וייק 4:53
3. I Don't Wanna Cry קארי, נארדה מייקל וולדן 4:48
4. Someday קארי, מרגוליס 4:08
5. Vanishing קארי, מרגוליס 4:12
6. All In Your Mind קארי, מרגוליס 4:44
7. Alone In Love קארי, מרגוליס 4:12
8. You Need Me קארי, רט לורנס 3:51
9. Sent From Up Above קארי, לורנס 4:05
10. Prisoner קארי, מרגוליס 4:24
11. Love Takes Time קארי, מרגוליס 3:49
משך כולל:
46:44

הצלחה במצעדים ובמכירות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיד עם שחרור הסינגל הראשון, "Vision of Love", קארי זכתה לפופולריות רבה והצליחה להכניס את הסינגל וכמו כן את שלושת הבאים אחריו - "Love Takes Time" ,"Someday", ו-"I Don't Wanna Cry", למקום הראשון במצעד האמריקאי. בכך קארי שברה שיא לזמרת מתחילה אי פעם שהצליחה להכניס ארבעה סינגלים ברצף מאלבום אחד למקום הראשון. כמו כן, האלבום זכה להיכנס למקום הראשון במצעד המכירות האמריקאי ואף להיות "אלבום השנה" כאשר הוא התמקם במקום הראשון במצעד השנתי האמריקאי לאלבומים.

האלבום מכר בשנתו הראשונה כ-6 מיליון עותקים וזיכה אותה בשני פרסי גראמי. האלבום אף זכה למועמד בפרס גראמי לאלבום השנה. עד כה, האלבום מכר מעל 15 מיליון עותקים ברחבי העולם וקיבל 9 פעמים מעמד פלטינה בארצות הברית.

הצלחת האלבום במכירות הובילה לכך שייצא במהדורה מחודשת עם קלטת וידאו הנושאת את השם The First Vision, ב-1991 שהכילה ריאיון עם קארי על כל שירי האלבום, קליפים וקטעי הופעה חיה לשירי האלבום.

סגנון אומנותי והשפעה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

האלבום התפרס על פני מגוון רחב ורב של סגנונות מוזיקליים: פופ, רוק, דאנס ובעיקר רית'ם אנד בלוז ומוזיקת נשמה. טומי מוטלה רצה ליצור אלבום שימתג את קארי ככוכבת, בזהה לאלבום הבכורה המצליח של ויטני יוסטון, דבר שגרם למבקרים להצביע על הדמיון הבולט מדי בין השניים. במשך השנים, קארי נהגה לומר על אלבומה הראשון כי הוא סובל מ"הפקת יתר".

אלבום הבכורה של קארי נחשב לאחד האלבומים היוקרתיים ביותר שנעשו אי פעם בקולומביה רקורדס והמושקעים ביותר עבור אמן בתחילת דרכו. חצי מיליון דולר למשל, הוקצו לשם צילומי הקליפ של "Vision of Love", בלבד. פאנל של מפיקים ויועצים הפיקו את האלבום ואף בחלקם כתבו כפי שציינה קארי בחוברת האלבום, ארבעה שירים נוספים יחד איתה. אף על פי שהיא כתבה עם בן מרגוליס מעל 20 שירים, רק 6 מהם זכו להיכנס לעריכה הסופית של האלבום ולצאת לאור אי פעם. בנוסף, האלבום לווה גם במסע יחסי ציבור נרחב, במהלכו קארי התארחה במרבית התוכניות בטלוויזיה האמריקאית, ואף שרה את הדגל זרוע הכוכבים, ההמנון האמריקאי, במשחק הגמר של ה-NBA.

במרוצת השנים, האלבום ושיריו, במיוחד "Vision of Love", הפכו לבעלי השפעה רבה בתחום הפופ והרית'ם אנד בלוז העכשווי. זמרות רבות כמו כריסטינה אגילרה, ביונסה, ליאונה לואיס ואחרות, מציינות שהושפעו מהאלבום ומשיריו. אמנים שונים אף הקליטו גרסאות כיסוי לחלק משירי האלבום או הושפעו מהם מוזיקלית בעבודתם.

טריוויה על השירים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • השירים באלבום שהיו בקלטת הדמו הם: "Someday" ,"Alone In Love" ,"All In Your Mind" ,"Prisoner", ועוד רצועה שמעולם לא פורסמה והיא, "Do You Ever Wonder".
  • אף על פי שכל שירי האלבום עוסקים באהבה וזוגיות, יוצאים דופן בהם מבחינת נושא הם "Vision of Love", שנושאו הוא אמונה באלוהים ו-"There's Got to Be a Way", העוסק ברעב עולמי ומצוקת בני האדם.
  • "Prisoner", הוא השיר היחיד בקריירה של קארי בו היא מבצעת ראפ בעצמה.
  • "Love Takes Time", לא היה אמור להיות באלבום. למעשה, כשכבר עמדו להדפיס עותקים מהאלבום, קארי השמיעה למוטולה את השיר והוא החליט לעצור את ההדפסה, להקליט את השיר ולהוסיף אותו לאלבום.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ מקום 87 על השיר "Prisoner" מתוך האלבום
  2. ^ Billboard Staff, The 100 Greatest Mariah Carey Songs: Staff Picks, Billboard, ‏2020-10-05 (באנגלית אמריקאית)