לדלג לתוכן

גדעון גריינג'ר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־22:30, 26 בנובמבר 2023 מאת Abuasomgu (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
גדעון גריינג'ר
Gideon Granger
גדעון גריינג'ר
גדעון גריינג'ר
לידה 19 ביולי 1767
סאפילד, קונטיקט, האימפריה הבריטית
פטירה 31 בדצמבר 1822 (בגיל 55)
קנאינדייגואה, ניו יורק, ארצות הברית
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מקום קבורה בית הקברות וודלאון, קנאינדייגואה, ניו יורק, ארצות הברית
השכלה אוניברסיטת ייל עריכת הנתון בוויקינתונים
מפלגה המפלגה הדמוקרטית-רפובליקנית
המנהל הכללי של דואר ארצות הברית ה־7
28 בנובמבר 180117 במרץ 1814
(12 שנים)
תחת נשיאי ארצות הברית תומאס ג'פרסון
ג'יימס מדיסון
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גדעון גריינג'ראנגלית: Gideon Granger;‏ 19 ביולי 176731 בדצמבר 1822) היה פוליטיקאי ועורך דין אמריקאי, שכיהן כמנהל הכללי של דואר ארצות הברית בממשליהם של הנשיאים תומאס ג'פרסון וג'יימס מדיסון. בתפקיד זה כיהן לימים גם בנו, פרנסיס גריינג'ר, שגם כיהן כחבר בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם מדינת ניו יורק.

ראשית חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גדעון גריינג'ר נולד בסאפילד, קונטיקט. הוא היה בנם של גדעון גריינג'ר האב וטריפוסיה (לבית קנט) גריינג'ר.[1] הוא למד משפטים באוניברסיטת ייל והיה לעורך דין.[2]

גריינג'ר נחשב לכותב מאמרים פוליטיים מבריק. בעשותו שימוש בשמות העט אלג'רנון סידני ואפמינונדס, הוא פרסם מאמרים רבים להגנת עקרונותיו של תומאס ג'פרסון.

הוא היה חבר בבית הנבחרים של קונטיקט והתמודד ב־1798 ללא הצלחה על מושב בקונגרס של ארצות הברית. כתומך נלהב של ג'פרסון הוא מונה על ידו לתפקיד המנהל הכללי של דואר ארצות הברית בראשית נשיאותו ב־1801. בתפקיד זה הוא המשיך לכהן עד 1814 תחת יורשו של ג'פרסון, ג'יימס מדיסון.[1] נכון ל-2020 גריינג'ר הוא המנהל הכללי של דואר ארצות הברית שכהונתו הייתה הארוכה ביותר. ב־1802 הוא שכנע את הקונגרס להעביר חוק שקבע שעובדי הדואר יהיו לבנים בלבד. הוא היה מודאג מכך שאפרו-אמריקאים יראו את עצמם כעובדי הממשלה ולפיכך כזכאים לשחרור מעבדותם. מצב זה לא השתנה עד לתום מלחמת האזרחים האמריקנית.[3]

לאחר שעזב את וושינגטון די. סי. התיישב גריינג'ר בקנאינדייגואה שבניו יורק, שם הוא בנה בית מגורים שממנו הוא פיקח על שטחי הקרקעות הרבים שבהמשך הוא רכש במערב. כיום בית זה משמש כמוזיאון. הוא היה חבר בסנאט של ניו יורק והמשיך להשפיע בתחום הפוליטיקה והמשפטים, כולל להיות דמות מפתח במיזם תעלת אירי.

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביוני 1790 נשא גריינג'ר לאישה את מיינדוול פיז, בתו של ג'וזף פיז. לזוג נולדו שלושה בנים, כולל:

  • פרנסיס גריינג'ר, שנשא לאישה את קורנליה ואן רנסלר, נכדתו של בריגדיר גנרל רוברט ואן רנסלר(אנ'), שהיה חבר בקונגרס הפרובינציאלי של מדינת ניו יורק במהלך המהפכה האמריקאית ובהמשך חבר האספה המדינתית של ניו יורק. פרנסיס כיהן גם הוא כמו אביו כמנהל הכללי של דואר ארצות הברית בשנת 1841 וכחבר בית הנבחרים של ארצות הברית בתקופות כהונה שונות לפני כן ואחרי כן.
  • ג'ון אלברט גריינג'ר, שנשא לאישה את הארייט ג'קסון, בתם של עמשא ג'קסון, הנשיא הראשון של בנק יוניון של ניו יורק, ושל מרי (לבית פלפס) ג'קסון, בתו היחידה של אוליבר פלפס, חבר בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם ניו יורק. סבה מצד אביה היה הגנרל מייקל ג'קסון, שפיקד על רגימנט אנשי מילואים בקרב לקסינגטון.

מצב בריאותו הרופפת אילץ את גריינג'ר לפרוש ב־1821. גדעון גריינג'ר נפטר ב־31 בדצמבר 1822 בקנאינדייגואה. הוא נטמן בבית הקברות וודלאון שבעיר. על שמו נקראה עיירה באוהיו.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גדעון גריינג'ר בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]