Wikipedia:Ohjeita nuorille muokkaajille
Tärkein ohje on, että älä koskaan anna mitään henkilökohtaisia tietoja (nimi, ikä, sijainti, koulu, IP-osoite) Wikipediassa – tai muualla julkisesti Internetissä – ei edes ihmisille, jotka tunnet tai luulet tuntevasi oikeassa elämässä. Joillakin sivustoilla on tapoja rajoittaa pääsyä henkilökohtaisiin tietoihisi, mutta monilla, kuten Wikipedialla, ei ole. |
Jos epäilet alaikäisen julkaisseen Wikipediassa henkilötietojaan, lue toimintaohjeet sivulta Wikipedia:Häivytysoikeudet. |
Tämä sivu pähkinänkuoressa: Tervetuloa Wikipediaan!
|
Wikipedia on "tietosanakirja, jota kuka tahansa voi muokata", mutta täällä on myös joitakin sääntöjä. Wikipedian muokkaamiseen tai uusien artikkeleiden kirjoittamiseen ei ole ikärajoituksia; tärkeintä on kirjoitustesi laatu, muiden kirjoittamiin teksteihin tekemäsi muutokset ja tapa, jolla työskentelet muiden muokkaajien kanssa. Todennäköisesti tarvitset jonkin verran neuvoja, ja sitä pyrimme tällä ohjeella antamaan. Linkeistä voit lukea lisää tärkeää tietoa, jota tarvitset ymmärtääksesi Wikipedian toimintaa.
Opettajille on olemassa ohjesivu Wikipedia:Opettajalle.
Turvallisuus ja tietoturva
[muokkaa wikitekstiä]- Salasanat: Älä koskaan kerro salasanaasi kenellekään.
- Tilin jakaminen: Älä anna perheen tai ystävien käyttää tiliäsi. Jos he tekevät jotain väärin, sinä saat syyt niskoillesi.
- Kirjaudu ulos: Joka kerta kun poistut tietokoneelta, varsinkin jos se on yhteisessä käytössä.
- Useat tilit : Älä käytä useampaa kuin yhtä tiliä, ellei sinulla ole siihen riittävän hyvää syytä.
- Kun sinulla on tunnus, kirjaudu aina sisään ja käytä tunnusta, kun muokkaat.
- Ole varovainen, mitä kirjoitat: Älä koskaan kirjoita osoitettasi tai puhelinnumeroasi, äläkä käytä oikeaa nimeäsi käyttäjänimenäsi. Älä laita valokuvaa itsestäsi, ystävistäsi tai perheestäsi käyttäjäsivullesi. Muut voivat käyttää näitä tietoja selvittääksesi kuka olet, varsinkin jos olet käyttänyt samoja tietoja tai käyttäjänimeä muilla verkkosivustoilla. Oman koulusi artikkelin muokkaaminen ei ehkä ole hyvä idea, koska siitä voidaan arvata, että käyt sitä!
- Älä kirjoita artikkeleita itsestäsi – jos olet todella tärkeä henkilö, joku muu todennäköisesti kirjoittaa artikkelin sinusta.
- Jos kirjoitit omat tietosi vahingossa, pyydä ylläpitäjää (katso alla) poistamaan ne puolestasi, tai voit pyytää niiden häivyttämistä, jolloin ne piilotetaan kokonaan näkyvistä. Vaikka et pyytäisikään tietojen poistoa, saatamme poistaa ne, jos tiedämme sinun olevan hyvin nuori. Älä pahastu, me teemme sen suojellaksemme tietojasi.
Valokuvat itsestäsi, ystävistäsi tai perheestäsi
[muokkaa wikitekstiä]- Älä laita valokuvaa itsestäsi, ystävistäsi tai perheestäsi käyttäjäsivullesi. Muut voivat käyttää niitä selvittääksesi kuka olet, varsinkin jos olet käyttänyt samoja tietoja muilla verkkosivustoilla.
- Älä laita valokuvia itsestäsi, ystävistäsi tai perheestäsi muualle Wikipediaan. Vaikka sinulla olisi hieno kuva itsestäsi Eiffel-tornin edessä, lukijat haluavat nähdä vain Eiffel-tornin.
- Älä mainitse, jos sinä, ystäväsi tai perheesi ovat valokuvassa. Suojele ystäviesi ja perheesi yksityisyyttä. On erittäin harvinaista, että löydät kuvia itsestäsi, ystävistäsi tai perheestäsi Wikipediassa. Älä muokkaa Wikipediaa tai käyttäjäsivuasi sanomaan, että sinä tai he ovat jossakin valokuvassa.
- Kerro ystävillesi, vanhemmillesi tai muille tutuillesi yksityisesti, jos he ovat kuvissa. (Esimerkiksi puhumalla tai sähköpostitse niin, ettei kukaan muu kuule tai lue sitä.)
- Älä julkaise kuvia esimerkiksi kodistasi. Myös esimerkiksi näkymä ikkunasta ulos voi paljastaa sijainnin.
Avun saaminen
[muokkaa wikitekstiä]Wikipedia on yhteisöllinen projekti. On paljon muokkaajia, jotka voivat auttaa sinua.
- Yleistä apua. Jos haluat tietää, miten jokin asia tehdään, katso Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta) -sivu pyytääksesi apua kokeneemmalta käyttäjältä.
- Apua henkilökohtaisten tietojen kanssa. Jos olet jo laittanut henkilökohtaisia tietoja ja haluat ne poistettavan, katso sivu Wikipedian häivytysoikeuksista ja noudata siellä olevia ohjeita.
Kuinka voit osallistua Wikipedian muokkaamiseen?
[muokkaa wikitekstiä]Aika samalla tavalla kuin kuka tahansa muu – lähinnä parantamalla olemassa olevia artikkeleita ja kirjoittamalla uusia. Ensimmäisten muokkaustesi jälkeen saatat saada viestin toiselta käyttäjältä, joka toivottaa sinut tervetulleeksi keskustelusivullasi, ja saat neuvoja, joissa muun muassa luetellaan " Wikipedian viisi pylvästä " – ne ovat tärkeimpiä tietää.
- Jos kirjoitat uuden artikkelin, joka todella kuuluu Wikipediaan, olet parantanut tietosanakirjaa, minkä vuoksi olemme kaikki täällä. Monet uudet artikkelit poistetaan, koska ihmiset eivät tiedä, mitä tietosanakirjassa pitäisi olla ja minkä ei pitäisi olla. Siitä voit lukea sivulla Mitä Wikipedia ei ole. Jos työsi poistetaan, älä pahastu tai ota sitä henkilökohtaisesti: myös monien kokeneiden muokkaajien artikkeleita on joskus poistettu.
- Auta siivoamaan. Koska tietosanakirjan muokkaaminen on helppoa, joidenkin mielestä on hauskaa sotkea sitä. Meidän mielestämme se ei ole hauskaa, ja kutsumme sitä vandalismiksi. Vandalismiin suhtaudutaan vakavasti, ja voit menettää muokkausoikeudet, jos vandalisoit. Jos näet artikkelissa jotain, joka on selvästi typerää ja jonka ei pitäisi olla siellä, voit muokata artikkelia, ja poistaa sotkun. Kun olet tottunut muokkaamiseen, voit ottaa osaa keskusteluihin artikkeleista ja Wikipedian toiminnasta.
- Wikipedia ei ole kuin Facebook tai Twitter. Käyttäjäsivusi ei ole paikka hakea huomiota itsellesi Wikipedian ulkopuolelta. Sen sijaan se on paikka, jossa voit kirjoittaa muille wikipedisteille vähän itsestäsi ja siitä, mitä teet täällä. Tarkoitus täällä on tehdä tietosanakirjaa, eikä jutella kavereiden kanssa tai pelata pelejä. Kokeile muokkaamista hiekkalaatikossa, äläkä tee testimuokkauksia artikkeleihin.
Artikkeleiden muokkaaminen
[muokkaa wikitekstiä]Wikipediassa on monia artikkeleita koskevia käytäntöjä. Nämä ovat erityisen tärkeitä:
- Elämäkerrat. Tietosanakirjoissa on paljon artikkeleita ihmisistä. Jotkut niistä kertovat kuolleista ihmisiä ja toiset ihmisistä, jotka ovat elossa. Meidän on oltava erittäin varovainen siinä, mitä me kirjoitamme elävistä ihmisiä, ja sivu Artikkelit elävistä henkilöistä kertoo siitä säännöstä enemmän. Ihmisten asioista kirjoittaessa on käytettävä luotettavia lähteitä - heistä ei voi kirjoittaa mitä tahansa, vaan tiedoille pitää olla todisteet. Jos asiasta on esimerkiksi kirjoitettu tärkeässä sanomalehdessä tai hyvämaineisessa kirjassa, voit lisätä lähteen, ja tiedot saatetaan pitää artikkelissa. Jos henkilön artikkelissa on vääriä tietoja, se voi vahingoittaa henkilön mainetta ja aiheuttaa paljon vakavia ongelmia. Jotkut yksityiset tiedot eivät ole mielenkiintoisia, vaikka ne ovatkin totta - ei ole juurikaan tarpeen mainita ihmisten lasten tai heidän koiriensa nimiä, tai mitä he syövät aamupalaksi. Jos et ole varma siitä, pitäisikö jotain lisätä sivulle, keskustele siitä ensin toisen muokkaajan kanssa, tai aloita keskustelu artikkelin keskustelusivulla.
- Merkittävyys. Kaikkien artikkeleiden on oltava aiheista, jotka ovat riittävän tärkeitä. Me kutsumme tätä merkittävyydeksi. Jos aihe ei ole merkittävä, ylläpitäjä voi poistaa artikkelin – ja joskus melko nopeasti! Meillä on esimerkiksi paljon artikkeleita yhtyeistä. The Beatles oli erittäin kuuluisa ja tärkeä yhtye, mutta naapurisi autotallissa harjoitteleva yhtye ei todennäköisesti ole valmis Wikipedia-artikkeliin pitkään aikaan, vaikka he soittaisivatkin paikallisissa tilaisuuksissa.
- Jotkut tietosanakirjan osista eivät ehkä sovellu nuorille. Wikipediaa ei sensuroida, ja meillä on paljon materiaalia, jota vanhempasi eivät ehkä halua sinun muokkaavan, joten keskustele Wikipedia-harrastuksestasi luotettavan aikuisen kanssa.
- Tekstin kopioiminen muualta Wikipediaan. Tätä kutsutaan plagioinniksi. Kuten muiden ihmisten ottamat valokuvat, myös muiden kirjoittaman tekstin kopioiminen Wikipediaan on kiellettyä. Se rikkoo tekijänoikeuslakia, ja tekstit poistetaan.
- Kieli. Artikkeleissa kirjoittamasi tekstin on oltava hyvin muodollista. Se ei voi olla sellaista kieltä, jota näet suosikkilehdessäsi tai blogissa. Tekstin pitää olla asiallista, samantapaista kuin oppikirjoissa.
Yhteistyö muiden muokkaajien kanssa
[muokkaa wikitekstiä]Muut muokkaajat muokkaavat todennäköisesti artikkelia, jota sinä olet muokannut. Yhdessä työskenteleminen on hyvä tapa kehittää tietosanakirjaa. Älä hermostu muille käyttäjille, jos he tekevät jotain mistä et pidä, vaan keskustele heidän kanssaan asiallisesti.
- Ole kohtelias ja keskustele muiden muokkaajien kanssa. Ole kohtelias, äläkä hauku muita käyttäjiä. Kun ongelmia ilmenee, keskustele niistä ja yritä selvittää ne rauhallisesti. Älä tee useita samanlaisia muokkauksia artikkeliin, jos toinen käyttäjä on niistä eri mieltä (kutsumme sitä muokkaussodaksi) tai kirjoita ikäviä kommentteja muokkausyhteenvetoihin. Pyydä tarvittaessa muita käyttäjiä ottamaan kantaa kiistaan. Pyri olemaan erityisen asiallinen, kun kirjoitat muille käyttäjille. Wikipediaa muokkaavat erilaiset ja eri-ikäiset käyttäjät, ja joku voi ymmärtää sanomasi eri tavoin, kuin miten olit sen tarkoittanut.
- Ota vastaan neuvoja. Jos joku huomauttaa tekemästäsi virheestä, älä ota sitä pahasti. Jos joku on huolissasi tekemästäsi muokkauksesta, selitä miksi teit sen. Palautteen saaminen on hyvä tapa oppia muokkaamaan paremmin.
- Varoitukset. Jos saat varoitusviestin, lue se huolellisesti. Olet ehkä tehnyt jotain väärin. Jos varoitus on oikea, älä tee samaa virhettä uudelleen. Jos uskot, että varoitus on väärin, keskustele siitä kohteliaasti henkilön kanssa, joka varoitti sinua, tai kysy toiselta muokkaajalta mielipidettä.
- Ongelmat. Jos joku on töykeä sinulle, eikä lopeta vaikka pyydät, älä ole töykeä takaisin – se vain pahentaa tilannetta. Voit esimerkiksi ilmoittaa tilanteesta ylläpitäjien ilmoitustaululle.
- Maineesi. Useimmat muokkaajat eivät arvioi toisiaan iän vaan muokkausten laadun perusteella. Voit pitää hauskaa Wikipediassa työskennelläsi, mutta yleensä kannattaa ottaa asiat vakavasti. Ajan kanssa muut muokkaajat muodostavat mielipiteen sinusta muokkaajana, ja kannattaa pyrkiä saamaan hyvä maine luotettavana käyttäjänä.
- Allekirjoituksesi. Voit muokata allekirjoitustasi vähän, mutta sen tulee noudattaa käytäntöä Wikipedia:Allekirjoitus. Allekirjoituksessa pitää näkyä käyttäjätunnuksesi, eikä siinä pitäisi olla häiritseviä fontteja tai värejä.
Ylläpitäjät
[muokkaa wikitekstiä]Ylläpitäjät ovat käyttäjiä, jotka voivat käyttää tiettyjä työkaluja auttaakseen Wikipedian toiminnan ylläpitämisessä. He voivat käyttää näitä työkaluja, koska muut käyttäjät luottavat heihin, mutta se ei tee heistä parempia tai tärkeämpiä kuin kukaan muu. Ylläpitäjillä on ikään kuin vahtimestarin avainnippu, ja he voivat hakea siivouskaapista mopin siivotakseen muiden jälkiä. Joskus se tarkoittaa oven lukitsemista, jotta ihmisiä estetään tekemästä suurempaa sotkua, ja joskus jopa estetään joitakin käyttäjiä muokkaamasta.
- Ei vielä. Et todennäköisesti ole valmis saamaan avainnippua aika pitkään aikaan. Sitten kun olet valmis, muut käyttäjät ovat todennäköisesti huomanneet hyvän työsi, ja joku ehdottaa sinua ylläpitäjäksi.
Tärkeät asiat ovat aina etusijalla
[muokkaa wikitekstiä]Wikipedia voi olla hauskaa – ja se voi myös viedä paljon aikaa, mutta kukaan ei odota sinun muokkaavan joka päivä. Muut asiat ovat aina etusijalla. Koulunkäynti on tärkeämpää kuin Wikipedia ja myös kotitehtävät ovat etusijalla. Ja muista tehdä muitakin asioita kuin Wikipedian muokkaamista.
Lopuksi
[muokkaa wikitekstiä]Joidenkin mielestä nuoremmilla muokkaajilla ei ole kypsyyttä, tietoja, taitoja tai asenteita, joita tarvitaan Wikipedian työskentelemiseen. Wikipediassa on kuitenkin myös hyviä nuoria muokkaajia.