Turskakalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turskakalat
Turska (Gadus morhua)
Turska (Gadus morhua)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Turskakalat
Gadiformes
Goodrich, 1909[1]
Heimot
Katso myös

  Turskakalat Wikispeciesissä
  Turskakalat Commonsissa

Turskakalat (Gadiformes) on kalalahko, johon kuuluu useita heimoja ja noin 560 lajia. Lahkoon kuuluu eräitä maailman tärkeimpiä talouskaloja.

Turskakalat ovat pitkänomaisia mutta vaihtelevankokoisia kaloja. Selkäeviä voi olla kolme, peräeviä kaksi. Toisaalta selkä-, pyrstö- ja peräevät ovat myös voineet sulautua yhtenäiseksi ruumiin takaosaa reunustavaksi nauhaksi. Vatsaevät ovat ruumiin etuosassa, rintaevien etupuolella. Leuan alla turskakaloilla on usein pujoparran tavoin riippuva viiksisäie. Iho on pienten pyörösuomujen peittämä.

Useimmat turskakalalajit elävät Pohjois-Atlantin ja Jäämeren kylmissä vesissä, mutta lahkoon kuuluu eteläisempiäkin lajeja. Ainoa sisävesissä elävä turskakalalaji on made.

Monet lahkon tunnetuimmat ja taloudellisesti tärkeimmät lajit kuuluvat turskien heimoon (Gadidae), kuten turska, kolja, seiti, valkoturska, lyyraturska, mustakitaturska ja alaskanseiti (mintai).

  1. Joseph S. Nelson & Hans-Peter Schultze & Mark V. H. Wilson: Origin and Phylogenetic Interrelationships of Teleosts, s. 148. Verlag Dr. Friedrich Pfeil, 2010. ISBN 978-3899371079 Teoksen verkkoversio (viitattu 30.12.2010). (englanniksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]