Tanssi (Matisse)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanssi (I)
Nimi Tanssi (I)
Tekijä Henri Matisse
Valmistumisvuosi 1909
Taiteenlaji Öljy kankaalle, Moderni taide
Korkeus 259.7 cm
Leveys 390.1 cm
Sijainti Museum of Modern Art
Paikkakunta New York


Tanssi
Nimi Tanssi
Tekijä Henri Matisse
Valmistumisvuosi noin 1910
Taiteenlaji Öljy kankaalle, Moderni taide
Korkeus 260 cm
Leveys 391 cm
Sijainti Eremitaasi
Paikkakunta Pietari

Tanssi eli La Danse on Henri Matissen maalaus, josta on kaksi versiota, vuodelta 1909 ja 1910. Tanssivien hahmojen sommittelu muistuttaa Blaken Oberonia, Titaniaa, Puckia ja haltijoiden tanssia kuvaavaa akvarellia vuodelta 1786.

Matisse maalasi Tanssin ensimmäisen version luonnokseksi maaliskuussa 1909.[1] Maalaus oli sommittelullinen tutkielma, sen värit ovat haaleampia ja yksityiskohtia on vähemmän kuin maalauksen varsinaisessa versiossa.[2] Koko on kuitenkin suunnilleen sama. Nelson A. Rockefeller lahjoitti teoksen Museum of Modern Artille.

William Blaken akvarelli Oberon, Titania, Puck ja haltijoiden tanssi vuodelta 1786. Matissen Tanssissa on osin samantyyppinen sommittelu.

Tanssi oli Matissen jo pitkään tunteman venäläisen liikemiehen ja keräilijän Sergei Štšukinin tilaus. Tanssin ohella tilaukseen sisältyi toinen, musiikkia kuvaava maalaus. Lokakuun vallankumoukseen asti molemmat maalaukset oli ripustettu tilaajan Moskovan asunnon portaikkoon.[3]

Tanssi kuvaa viittä voimakkaan punaisella maalattua tanssivaa figuuria, joiden taustana on pelkistetty vihreä maisema ja syvän sininen taivas. Matissen kiinnostus primitiivisen taiteeseen näkyy maalauksessa, samoin fauvistinen väripaletti. Intensiiviset lämpimät värit rinnastuvat kylmiin sinisiin ja vihreisiin sävyihin, Alastomien tanssijoiden rytminen asettelu tuovat esiin vapautuneisuuden ja nautinnonhalun tuntemuksia. Maalaus yhdistetään usein Igor Stravinskyn Kevätuhrin nuorten tyttöjen tanssiin.

Tanssia pidetään ratkaisevana teoksena Matissen uran ja modernin maalaustaiteen kehityksessä.[4]

  1. John Elderfield. Henri Matisse: A Retrospective. The Museum of Modern Art, New York, 1992. Sivu 181.
  2. Dance (I)
  3. Eremitaasi[vanhentunut linkki]
  4. Russell T. Clement. Four French Symbolists. Greenwood Press, 1996. Sivu 114.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]