Pavlovin talo
Pavlovin talo (ven. Дом Па́влова) on Volgogradissa lähellä Volgan länsirantaa sijaitseva rakennus, jota saksalaiset piirittivät 60 päivää Stalingradin taistelun aikana syksyllä 1942, kunnes joutuivat vetäytymään. Talo jälleenrakennettiin sodan jälkeen, ja se on edelleen asuinkäytössä. Talon itäpäädyssä on taistelun jälkeen kerätyistä tiilistä rakennettu muistomerkki.
Stalingradin taistelussa Pavlovin talon sijainti Volgan rannalla oli strategisesti merkittävä. Talolta oli hyvä näkyvyys kolmeen ilmansuuntaan. Puolustuksen johtoon määrättiin kersantti Jakov Pavlov 13. kaartin kivääridivisioonasta. Stalinin päiväkäskyn n:o 227:n hengessä, joka kielsi komentajilta perääntymisen ilman erillistä käskyä tai raskasta syytä, Pavlov linnoitti talon, ja hänet määrättiin pitämään se viimeiseen mieheen. Saksalaiset hyökkäsivät taloa vastaan useita kertoja päivässä, mutta joka kerralla heidät pysäytettiin. Tehokkaaksi pysäyttäjäksi osoittautui erityisesti katolta ammuttu panssarintorjuntatuli.
Taistelun aikana talon kellarissa asui myös siviilejä. Hengissä selviytyneet siviilit ja sotilaat pääsivät turvaan 25. marraskuuta, kun puna-armeijan vastahyökkäys eteni talolle. Kenraali Tšuikov jopa vitsaili, että saksalaiset menettivät Pavlovin talolla enemmän miehiä kuin Pariisin valtauksessa vuonna 1940.[1]
Vuonna 2009 esitetyn venäläisen tv-dokumentin mukaan Pavlovin talon puolustusta johti luutnantti Ivan Afanasjev, ja Pavlov toimi hänen alaisuudessaan.[2] Viimeinen talon puolustukseen osallistunut puna-armeijan veteraani kuoli maaliskuussa 2015.[3]
Pavlovin talo populaarikulttuurissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Call of Duty -videopelissä on osio, jossa pelataan kersantti Pavlov -nimisellä hahmolla Stalingradin taistelussa ja puolustetaan siellä olevaa rakennusta.
- World of Tanks -pelin Stalingrad-kartalla on Pavlovin talon näköinen rakennus samassa kohtaa kuin oikeallakin Stalingradin/Volgogradin kartalla.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Bull, Stephen: World War II Street-Fighting Tactics. Osprey Publishing, 2012. ISBN 978-1-78200-8460 (englanniksi)
- ↑ Легендарный редут Vremya.tv. Viitattu 12.5.2016. (venäjäksi)
- ↑ Ушел из жизни последний защитник дома Павлова в Сталинграде Камолжон Тургунов Komsomolskaja Pravda. 17.3.2015. Viitattu 12.5.2016. (venäjäksi)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]