Koordinaatit: 46°30′N, 8°02′E

Jungfraun–Aletschin alppialue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch
Iso Aletschjäätikkö Bettmeralpista nähtynä.
Iso Aletschjäätikkö Bettmeralpista nähtynä.
Maailmanperintökohde
Sijainti Bernin Alpit, Sveitsi
46°30′N, 8°02′E
Tyyppi luontokohde
Kriteerit VII, VIII, IX
Tunnusnumero 1037
Valintahistoria
Valintavuosi 2001
Laajennusvuosi 2007

Jungfraun–Aletschin alppialue
Jungfraun–Aletschin alppialue käsittää suuren osan Bernin Alpeista

Jungfraun–Aletschin alppialue, virallisesti engl. Swiss Alps Jungfrau-Aletsch ja ransk. Alpes suisses Jungfrau-Aletsch (saks. Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch) on Unescon maailmanperintökohde Sveitsissä, Bernin Alpeilla. Alueen nimi oli aiemmin Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn.

Alueen pinta-ala on 824 km². Se sijaitsee kaikkiaan 26 kunnan alueella, Bernin ja Wallisin kantoneissa, Brigin ja Interlakenin välisellä vuoristo- ja jäätikköalueella. Merkittävimpiä vuoria alueella ovat Jungfrau, Eiger, Mönch ja Bietschhorn. Alueen isoja jäätiköitä ovat Aletschjäätikkö ja Konkordiaplatz.

82 400 hehtaarin kokoinen maailmanperintökohteen alue pitää sisällään erinomaisen esimerkin korkeiden Alppien ylänköjen geologisista muodostumista. Alue pitää sisällään myös koko vuoriston eniten jäätiköityneen osan sekä Euraasian suurimman jäätikön.[1]

Keskeisen osan alueen maisemaa muodostavat Bernin Alpit. Alueen ja koko Bernin Alppien korkein vuori on Finsteraarhorn (4 274 m). Tämän lisäksi alueella on kahdeksan muuta huippua, jotka ylittävät 4 000 metrin korkeuden merenpinnan tasosta mitattuna. Yhdeksän alueen korkeinta vuorta ovat:

Alueen vaikutus kulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wellhorn ja Wetterhorn Friedrich Preller vanhemman öljyvärimaalauksessa 1800-luvulta.

Ympäristön vuoristoiset ja kontrastikkaat maisemat ovat olleet tärkeässä roolissa eurooppalaisessa taiteessa sekä innoittaneet vuorikiipeilijöitä. Maisemat ovat niin ikään olleet keskeisessä roolissa alppiturismissa houkutellen alueelle matkailijoita niin talvisin kuin kesäisin.[1]

  1. a b Alppien biodiversiteetistä http://whc.unesco.org/en/list/1037. UNESCO: World Heritage Centre. Arkistoitu 12.9.2011. Viitattu 10.07.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]