Jeffrey Sachs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeffrey Sachs

Jeffrey David Sachs (s. 5. marraskuuta 1954 Detroit, Michigan) on yhdysvaltalainen ekonomisti.

Sachs toimii Columbian yliopiston The Earth Instituten johtajana. Aiemmin hän on opiskellut ja työskennellyt Harvardin yliopistossa.

Sachs on toiminut useiden valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen neuvonantajana.

Sachs kutsuttiin Boliviaan 1985 presidentti Víctor Paz Estenssoron ja tämän talouspoliittisen neuvonantajan Gonzalo Sánchez de Lozadan avuksi taistelemaan hyperinflaatiota vastaan. Maassa alettiin toteuttaa tiukkaa rakennesopeutusta, valtionyritykset yksityistettiin, valtionhallinnon menoja ja työpaikkoja karsittiin ja finanssipuolta modernisoitiin. Muun muassa puolet maan 40 000 tinakaivostyöläisestä joukkoirtisanottiin vuonna 1985. Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan Bolivia oli makrotaloudellisten uudistusten mallimaa, ja Sachsin suunnittelemaa inflaatiokuria kutsuttiin ”Bolivian ihmeeksi”.[1] Kahdessa vuodessa inflaatio laski 20 000 %:sta vuodessa 11 %:iin.

Sachs alkoi neuvoa Puolan Solidaarisuus-liikettä ennen sen nousua hallitusvastuuseen elokuussa 1989. Puolassa otettiin 1. tammikuuta 1990 käyttöön niin sanottu ”šokkiterapia”, nopeat liberaalit talousuudistukset. Puolan elintaso kohosi ”20 vuodessa enemmän kuin missään muualla” ja vuonna 2008 Puolan bruttokansantuote oli 77 % korkeampi kuin 1989.[2]

Puolan malli yritettiin toistaa Venäjällä vuoden 1991 jälkeen. Sachs oli paikalla Boris Jeltsinin hajottaessa Neuvostoliiton ja aloitti talousuudistukset Jegor Gaidarin kanssa. Ulkomaiset säätiöt olivat saaneet jalansijan maassa jo Mihail Gorbatšovin aikana. Poliittisista syistä uudistuksia tehtiin kuitenkin paljon vähemmän ja osa niistäkin vedettiin takaisin, mutta valtion omaisuus onnistuttiin yksityistämään maassa toimiville ja kansainvälisille toimijoille Anatoli Tšubaisin ohjaamana.

Time-lehti nosti Sachsin maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle vuosina 2004 ja 2005.

  1. Ulkoministeriö, Global.Finland, Mr. MDG* pyrähti Pohjolaan, Köyhä kansa korotti ääntään [1] (Arkistoitu – Internet Archive)[2][vanhentunut linkki]
  2. Suomen Kuvalehti 23/2009

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]