HMS
HMS (engl. His/Her Majesty’s Ship, ruots. Hans/Hennes Majestäts Skepp, suom. Hänen Majesteettinsa alus) alusten nimen etuliitteenä tarkoittaa aluksen kuuluvan hänen majesteettinsa laivastoon. Lyhennettä käyttävät pääasiassa Yhdistyneen kuningaskunnan laivasto Royal Navy sekä Ruotsin merivoimat.
Lyhenteen ja sen variaatioiden käyttö Yhdistyneessä kuningaskunnassa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Britannian kuninkaallisen laivaston sukellusveneet käyttävät nimensä edessä etuliitettä HM Submarine,[1] joka joskus lyhennetään HMSm tai HMS/M.[2] kuninkaallisen jahdin etuliitteenä käytetään lyhennettä HMY.
Kuninkaallisen laivaston pinta-aluksista käytetään nykyisin vain määritettä HM Ship, kun aiemmin etuliitteissä ilmaistiin myös aluksien tyyppi, kuten HM Frigate tai HM Sloop. Ensimmäisen maailmansodan aikoihin käytössä oli myös lyhenne HMM, His Majesty’s Monitor.
Etuliitettä HMHV on käytetty Amiraliteetin palvelukseensa vuokraamistaan aluksista (lyhenne sanoista His Majesty’s Hired Vessel).
Lyhennettä HMS käytetään myös rannikkolinnakkeista, joista Kuninkaallinen laivasto käyttää nimitystä kivifregatti. Sellaisia ovat muun muassa koulutuskeskus HMS Excellent pienellä saarella Portsmouthin satamassa.
Etuliitettä HMHS on käytetty laivaston sairaalalaivojen etuliitteenä, eräs näistä oli HMHS Britannic.
Lyhenteen ja sen variaatioiden käyttö Kansainyhteisön maissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Koska Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsija on myös Kansainyhteisön hallitsija, käyttävät yhteisön 16 jäsenmaata HMS-etuliitteen eri variaatioita:
- Australia: HMAS — Her Majesty’s Australian Ship
- Australian Victoria: HMVS — Her Majesty’s Victorian Ship (ei enää käytössä)
- Bahama: HMBS — Her Majesty’s Bahamian Ship
- Bermuda: HMBS — Her Majesty’s Bermudian Ship
- Etelä-Afrikka: HMSAS - Her Majesty’s South African Ship (ei enää käytössä)
- Intia: HMIS - Her Majesty’s Indian Ship (ei enää käytössä)
- Kanada: HMCS — Her Majesty’s Canadian Ship
- Uusi-Seelanti: HMNZS — Her Majesty’s New Zealand Ship