Claud Cockburn
Francis Claud Cockburn (salanimi James Helvick, 12. huhtikuuta 1904 Peking, Kiina – 15. joulukuuta 1981) oli radikaali brittiläinen toimittaja, jonka kommunistisympatioihin on suhtauduttu ristiriitaisesti.
Cockburnin isä oli brittiläinen diplomaatti Alexander Cockburn. Hän kävi koulunsa Isossa-Britanniassa Berkhamstedin koulussa. Valmistuttuaan Keble Collegesta hän meni toimittajaksi The Timesiin ja työskenteli ulkomaankirjeenvaihtaja vuoteen 1933, jolloin hän perusti oman lehden nimeltä The Week.
Cockburn kirjoitti nimellä Frank Pitcairn brittiläiseen kommunistilehteen Daily Worker. Vuonna 1936 häntä pyydettiin kirjoittamaan lehteen Espanjan sisällissodasta. Tehtävän täyttämiseksi hän liittyi viidenteen rykmenttiin kuvatakseen sotaa sotilaana. Espanjassa ollessaan hän kirjoitti teoksen Reporter in Spain.
Kirjassaan Katalonia, Katalonia (1938) George Orwell hyökkää Cockburnia vastaan ja syyttää, että kommunistinen puolue valvoi tätä. Orwell arvosteli Cockburnin tapaa selostaa Barcelonan tapahtumia toukokuussa 1937. Cockburnin Espanjassa kirjoittamien tekstien toimittajan mukaan Cockburn ystävystyi Pravdan silloisen ulkomaantoimittajan Mihail Koltsovin kanssa, joka Cockburnin mukaan oli Stalinin uskottu, äänitorvi ja edustaja Espanjassa.
Cockburn vastusti myönnytyspolitiikkaa ennen Molotov–Ribbentrop-sopimusta, ja siksi The Week julistettiin pannaan. Lehti lakkasi ilmestymästä pian sodan puhkeamisen jälkeen.
Cockburn muutti Irlantiin 1947, ja asui Ardmoressa Waterfordissa. Sieltä käsin hän jatkoi lehtiin kirjoittamista ja kirjoitti myös viikoittaista kolumnia The Irish Timesiin. Irish Timesissa hän kirjoitti maineikkaan lauseensa: ”Missä vain kansainvälisissä asioissa haisee, siellä Henry Kissinger on juuri käynyt.”
Hän kirjoitti useita romaaneja, kuten The Horses, Ballantyne's Folly, Jericho Road, and Beat the Devil, jotka alkujaan ilmestyivät salanimellä James Helvick. Beat the Devilin pohjalta John Huston ohjasi elokuvan Afrikan aarre, jonka käsikirjoituksen tekoon osallistui myös Truman Capote. Cockburnin poika Alexander käytti myöhemmin elokuvan nimeä The Nationissa ilmestyneen kolumnipalstansa otsikkona.
Muita hänen teoksiaan ovat Bestseller, Aspects of English History (1957), The Devil's Decade (1973), ja Union Power (1976).
Cockburnin muistelmien ensimmäinen osa ilmestyi nimellä In Time of Trouble (1956) (Yhdysvalloissa nimellä A Discord of Trumpets) Kaksi seuraavaa olivat Crossing the Line (1958) ja A View from the West (1961). Penguin Books julkaisi niistä uudistetun laitoksen nimellä I Claud (1967). Vähän ennen Cockburnin kuolemaa niistä ilmestyi kolmas, lyhennetty versio, johon oli lisätty uusi luku, nimellä Cockburn Sums Up.
Perhe
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Cockburn oli kolmesti naimisissa, ja hänen lapsistaan Sarah Caudwell Cockburn on kirjoittanut salapoliisiromaneeja, Alexander, Andrew ja Patrick ovat toimittajia. Lapsenlapsista Laura Flanders työskentelee RadioNationissa, Stephanie Flanders on BBC:n taloustoimittaja ja Olivia Wilde on näyttelijä. Hänen serkkunsa on kirjailija Evelyn Waugh.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
|