Alppivesilisko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alppivesilisko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Pyrstösammakot Caudata
Heimo: Vesiliskot Salamandridae
Suku: Triturus
Laji: alpestris
Kaksiosainen nimi

Triturus alpestris
(Laurenti, 1768)

Synonyymit
  • Mesotriton alpestris (Laurenti, 1768)[1]
  • Ichthyosaura alpestris (Laurenti, 1768)[2]
  • Triton alpestris Laurenti, 1768[2]
Alppivesiliskon levinneisyys
Alppivesiliskon levinneisyys
Katso myös

  Alppivesilisko Wikispeciesissä
  Alppivesilisko Commonsissa

Kutuasuisia yksilöitä vedessä.

Alppivesilisko (Triturus alpestris) on Keski-Euroopassa yleisenä elävä pyrstösammakkolaji. Siitä on aiemmin käytetty myös nimeä vuoristolisko.[3]

Alppivesilisko kasvaa 6–12 cm pitkäksi. Se on päältä musta tai ruskea, joskus hieman sinertävä[3] ja alapuolelta oranssi. Vatsapuolella ei ole tummia täpliä tai muitakaan kuvioita, toisin kuin monilla sen sukulaislajeilla[3]. Hännässä on kirkkaansinisiä kuvioita. Paritteluaikana koiraiden väritys voimistuu entisestään ja selkään kasvaa matala harjas.

Alppivesilisko elää enimmäkseen maalla, mutta joillakin kannoilla on ulkoiset kidukset, jolloin ne elävät koko elämänsä vedessä. Nimestään huolimatta lajia esiintyy myös alavilla seuduilla ja elää itse asiassa vuoristoissa vain levinneisyysalueensa eteläosissa.[4] Lajin levinneisyys ulottuu pohjoisessa Tanskan eteläosiin ja etelässä Italiaan ja Kreikkaan[1]. Alppivesiliskoa on istutettu luontaisen elinalueensa ulkopuolelle Keski-Espanjaan ja Isoon-Britanniaan[1]. Lajia on 2000-luvulla tavattu myös Suomessa Turun seudulla[5].

Naaras munii munansa keväällä tai kesällä veteen ja käärii ne lehteen.[4]

  1. a b c d Jan Willem Arntzen, Mathieu Denoël, Sergius Kuzmin, Vladimir Ishchenko, Pedro Beja, Franco Andreone, Robert Jehle, Per Nyström, Claude Miaud, Brandon Anthony, Benedikt Schmidt, Agnieszka Ogrodowczyk, Maria Ogielska, Jaime Bosch, Milan Vogrin, Miguel Tejedo: Triturus alpestris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.8.2014. (englanniksi)
  2. a b Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Ichthyosaura alpestris (TSN 775917) itis.gov. Viitattu 14.3.2011. (englanniksi)
  3. a b c Nuorteva, Pekka; Henttonen, Heikki: Eläimiä värikuvina: Nisäkkäät, matelijat, sammakkoeläimet, s. 68 ja 123. Porvoo: WSOY, 1989. ISBN 951-0-13603-4
  4. a b O'Shea, Mark; Halliday Tim: Matelijat ja sammakkoeläimet, s. 203. readme.fi & Dorling Kindersley, 2009. ISBN 978-952-220-174-4
  5. Gustafsson, Niina ja Joonas: Suomessa tavatut satunnaiset lajit (vain arkistossa, alppimanteri-nimellä) © 2006-2013. sammakkolampi.fi.
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.