Kiekko (jääkiekko)

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 7. tammikuuta 2024 kello 18.28 käyttäjän Anr (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiekko, jossa on Tšekin jääkiekon MM-kilpailuiden 2004 logo.

Kiekko on jääkiekossa käytettävä pyöreä kumista valmistettu peliväline. Standardin mukaan määritelty pelivälineenä käytettävä kiekko on mitoiltaan yhden tuuman (25,4 mm) paksu, halkaisijaltaan kolme tuumaa (76,2 mm) ja painoltaan väliltä 156–170 grammaa. On kehitetty myös painavampia oranssin värisiä kiekkoja (283,5 g) tai tätäkin vielä huomattavasti painavampia (907 g) harjoitteluvälineitä käytettäväksi harjoituttamaan pelaajan laukaisuvoimaa sekä kiekonkäsittelytaitoa.lähde?

Aikanaan lähetyksiään varten televisioverkosto FOX kehitytti televisioitaviin otteluihin kiekon, jonka sisällä oli pieni piirilevy, joka sisälsi liiketunnistimen ja infrapunalähettimen. Kiekko nimettiin FoxTraxiksi. Kiekon tarkoitus oli helpottaa etenkin hidasteissa sen näkyvyyttä ottelua seuraaville televisiokatsojille. Infrapunalähettimellä kiekko saatiin hehkumaan televisiolähetyksessä aina kun pelaaja oli antanut sille riittävästi liike-energiaa mailallansa. Ensimmäisen kerran FoxTraxia käytettiin pelivälineenä vuonna 1996 pohjoisamerikkalaisen NHL-liigan All Stars -tähdistöottelussa ja viimeisen kerran vuonna 1998, kun NHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros käynnistyi. Kokeilu päätettiin samalla, kun Foxin NHL-televisiointioikeudet loppuivat vuonna 1998.

Ottelussa kiekon nopeus voi kovimmissa lyöntilaukauksissa ylittää 170 km/h:n nopeuden rajan.lähde? Eräs julkisuutta saanut onnettomuus NHL-liigan historiassa tapahtui 12. maaliskuuta 2002, kun Calgary Flamesin ja Columbus Blue Jacketsin ottelua seurannut 13-vuotias Brittanie Cecil sai kiekon päähänsä ja kuoli saamiinsa vammoihin.[1]

Jääkiekon SM-liigassa, kuten myös NHL:ssä saa nykyisin kahden minuutin rangaistuksen, jos pelaaja lyö kiekon katsomoon omalta puolustusalueeltaan sen osumatta vastustajaan tai kaukalon reunuksiin.

  1. HOCKEY; Girl, 13, Dies After Being Hit by Puck The New York Times. 20.3.2002. Viitattu 7.1.2024. (englanti)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]