پرش به محتوا

سلستین فرنه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
نگارهٔ سلستین فرنه، آموزگار مبتکر فرانسوی - ۱۹۱۴

سلستین فِرنه[۱] (۱۸۹۶ - ۱۹۶۶) آموزگار مبتکر فرانسوی بود که روش مدرن تعلیم و تربیت را در فرانسه بنیاد نهاد. او در روستایی در مرز فرانسه و ایتالیا به دنیا آمد و چون خانواده‌اش تهی‌دست بودند مخارج مدرسه برایش سنگین بود و مدتی هم مجبور شد ترک تحصیل کند. در جنگ جهانی اول شرکت داشت و به شدت زخمی شد. در مورد وی و همسرش الیسا[۲] می‌گفتند گرایش کمونیستی دارند و از همین رو در آغاز انتقاد وی را به سیستم تعلیم و تربیت فرانسه، به انگیزه‌های سیاسی نسبت می‌دادند.

زندگی و اندیشهٔ او

[ویرایش]

فرنه اصرار داشت که دانش آموزان باید با چاپ کردن آشنا بشوند و بتوانند همه پرسشهای خودشان را ارائه دهند. آنان تنها در عمل و با جریان آزمون و خطا است که خود را بازمی یابند و اعتماد به نفس پیدا می‌کنند.

حالا ممکن است آنچه او می‌گفت نو نباشد اما در قرن پیش و قبل از جنگ جهانی دوم ایده‌های سلستین فرنه نو بود. دانش آموزان را تشویق به کار جمعی، اعتماد به همدیگر، ضبط فعالیتهای روزانه، تهیه نشریه دیواری و رقابت سازنده با دانش آموزان مدارس دیگر می‌نمود.

به دلیل ایده‌های نو و آنچه در مورد گرایش سیاسی وی می‌گفتند، مدتی در بازداشت خانگی (نزدیک کوه آلپ) بود و سفرهای وی از جمله به شوروی (سال ۱۹۲۵) و دیدار با همسر لنین (نادژدا کوروپسکایا) برایش مسئله‌ساز شد.

او اگرچه سال ۱۹۴۳ به جنبش مقاومت فرانسه پیوسته بود، اما بین سالهای ۱۹۵۰ - ۱۹۵۴، از سوی شماری از کمونیست‌های فرانسوی هم مورد انتقاد قرار گرفت چون به زعم آنان سلستین فرنه، روش‌های ایدآلیستی را به آموزش و پرورش کشانده‌است.[۳] وی در زمینه تعلیم و تربیت مدرن کتبی را رشته تحریر درآورد.[۴] روش او با آموزه‌های ماکارنکو[۵] روسی و یانوش کورچاک لهستانی و مونته سوری[۶] ایتالیایی بی شباهت نبود. هم اکنون در کشورهای اروپایی مدارسی به نام وی موجود است.

سلستین فرنه به مشاهده و تجربه، آزمون و خطا و روش و تعالیم رنه دکارت و فرانسیس بیکن بها می‌داد. او با دانش آموزان به طبیعت می‌رفت و کلاس‌هایش همان‌جا آغاز می‌شد.

پانویس

[ویرایش]
  1. Célestin Freinet
  2. Elise
  3. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۱۴ نوامبر ۲۰۱۱.
  4. - Pedagogy of Work ("Pédagogie du travail") - meaning that pupils learned by making useful products or providing useful services. - Co-operative Learning ("Travail coopératif") - based on co-operation in the productive process. - Enquiry-based Learning ("Tâtonnement experimental") - trial and error method involving group work. - The Natural Method ("Methode naturelle") - based on an inductive, global approach. - Centres of Interest ("Complexe d'intérêt") - based on children's learning interests and curiosity.
  5. A. S. MAKARENKO
  6. M. MONTESSORI

منابع

[ویرایش]

Website of the French Freinet Movement

https://web.archive.org/web/20110812045717/http://freinet.org/icem/

- Website of the International Freinet Movement F.I.M.E.M. (Fédération Internationale du Movement de l'Ecole Moderne):

https://web.archive.org/web/20150814065643/http://www.freinet.org/

- Website of the French Freinet Movement in Brasilia:

https://web.archive.org/web/20010804222042/http://www.rio.com.br/~eric/fre.htm

- همنشین بهار: تاریخ جهان، دادگاه جهان است. تقویم تاریخ... در یوتیوب