Betaling af bidrag til sociale sikringsordninger

Som arbejdsgiver i EU skal du sikre dig, at dine ansatte har en ordentlig socialsikringsdækning. Hvert enkelt EU-land har sin egen lovgivning om social sikring, men EU-reglerne koordinerer de nationale systemer for at sikre, at folk, der flytter til et andet land, ikke mister deres socialsikringsdækning (f.eks. pensionsrettigheder og ret til sundhedspleje) og altid ved, hvilken national lovgivning der gælder for dem.

Hovedregel: Kun ét lands lovgivning gælder

Dine ansatte kan kun være omfattet af lovgivningen om social sikring i ét EU-land ad gangen. Rettighederne og forpligtelserne ifølge disse regler er de samme for alle arbejdstagere, uanset om de er fra det pågældende land eller fra et andet. Typisk er det land, hvor din medarbejder arbejder (eller hvor du arbejder som selvstændig) også dér, hvor vedkommende betaler socialsikringsbidrag. Dette gælder, uanset hvor den ansatte bor, eller hvor din virksomhed er baseret.

Hvis dine ansatte (eller du som selvstændig) bor i et andet EU-land end det, de arbejder eller er forsikret i, kan de have brug for en S1-blanket . Blanketten giver dem mulighed for at modtage sundhedsydelser i deres bopælsland, mens de er dækket af den sociale sikringsordning i det land, hvor de arbejder.

Eksempel

Ruta har job i et multinationalt selskab med hjemsted i Tyskland og arbejder i Frankrig. Hun bor i Tyskland og pendler dagligt til Frankrig. Da Ruta arbejder i Frankrig, skal hun overholde den franske lovgivning om social sikring. Rutas arbejdsgiver lader sig registrere hos den franske socialsikringsinstitution og sørger for, at Ruta også er registreret. Ruta betaler socialsikringsbidrag i Frankrig, og det betyder, at hun modtager de ydelser dér, som hun har ret til.

Eksempel

Tiago er selvstændig grafisk designer og bor i Portugal, men arbejder mest i Spanien. Da Tiago arbejder i Spanien, skal han overholde den spanske lovgivning om social sikring. Tiago lader sig registrere hos den spanske socialsikringsinstitution. Fordi Tiago bor i Portugal, men er forsikret i Spanien, ansøger han om en S1-blanket. Blanketten giver ham mulighed for at modtage sundhedsydelser i Portugal, selv om han er omfattet af den spanske sociale sikringsordning.

Undtagelser: Udstationering

Hvis du sender ansatte (eller du selv som selvstændig tager) ud at arbejde i et andet EU-land i mindre end 2 år, kan de på visse betingelser blive ved med at være forsikret i det land, hvor de oprindeligt arbejdede. Ved kortvarige udstationeringer skal du ansøge om en attest for dækning – A1-blanketten (også kaldet PDA1), som viser, at dine ansatte fortsat er forsikret i det land, hvor de tidligere arbejdede.

Eksempel

Paulo arbejder for en italiensk virksomhed og sendes til Belgien i forbindelse med et projekt af halvandet års varighed. Da Paulo er udstationeret i Belgien i mindre end 2 år, kan han fortsætte med at være dækket af den italienske sociale sikringsordning. Paulos arbejdsgiver ansøger om en attest for dækning, A1-blanketten/eller PDA1, der viser, at Paulo fortsat vil være forsikret i Italien. Paulo betaler fortsat socialsikringsbidrag i Italien, mens han midlertidigt arbejder i Belgien.

Eksempel

Kasia arbejder som selvstændig i Sverige og til Frankrig for at gennemføre et 6-måneders konsulentprojekt. Da Kasias arbejde i Frankrig er midlertidigt (i mindre end 2 år), kan hun fortsætte med at være dækket af den svenske sociale sikringsordning. Kasia ansøger om en A1-blanket/PDA1 for at bevare sin svenske socialsikringsdækning. Kasia betaler fortsat socialsikringsbidrag i Sverige, mens hun midlertidigt arbejder i Frankrig.

Særlige tilfælde: Arbejde i flere lande

Hvis dine ansatte arbejder i mere end ét EU-land samtidigt, er der fastsat specifikke regler, hvor de skal betale socialsikringsbidrag. De nærmere detaljer afhænger af faktorer som bopæl og andelen af arbejde, der udføres i hvert enkelt land.

Du og dine ansatte skal informere socialsikringsinstitutionen i det land, hvor hver enkelt medarbejder bor, om dennes ordning for arbejde i flere lande. Du skal indsende dokumenter, der bekræfter arbejdsordningen, herunder kontrakter, arbejdsplaner og andre relevante papirer. Socialsikringsinstitutionerne koordinerer så med hinanden for at afgøre, hvilket lands lovgivning der skal gælde i den enkelte situation.

Eksempel

Sophie bor i Belgien og arbejder 50 % i Belgien, 30 % i Frankrig og 20 % i Tyskland. Fordi hun arbejder i flere lande, gælder der særlige regler for, hvor hun skal betale socialsikringsbidrag. Sophie og hendes arbejdsgivere underretter socialsikringsinstitutionerne i hvert enkelt land. De taler sammen og finder ud af, at det er Belgiens lovgivning om social sikring, som skal gælde, fordi hun dér udøver den væsentligste del af sin virksomhed. Sophie betaler socialsikringsbidrag i Belgien, og det betyder, at reglerne er overholdt, og hun er dækket.

Eksempel

Cesar bor i Portugal, men tager regelmæssigt opgaver i både Spanien og Italien, og derfor er hans tid næsten ligeligt fordelt mellem de tre lande. Cesar er selvstændig i flere lande, så en række specifikke regler afgør, hvilken lovgivning om social sikring der skal gælde. Cesar informerer socialsikringsinstitutionerne i Portugal, Spanien og Italien om sin arbejdssituation. Efter at have været i kontakt med hinanden bestemmer institutionerne, at han skal betale socialsikringsbidrag i det land, hvor han udøver den væsentligste del af sin virksomhed. Cesar betaler så socialsikringsbidrag i Portugal, hvor han bruger mest tid, og det betyder, at han er dækket.


Registreringspligt

Som arbejdsgiver skal du registrere dig hos socialsikringsinstitutionen og betale socialsikringsbidrag i det land, hvor dine ansatte arbejder, selv om din virksomhed ikke er etableret der. Dette viser, at du er til stede i det landets sociale sikringssystem.

Du skal også registrere dine medarbejdere hos socialsikringsinstitutionen i det land, hvor de arbejder. Dette sikrer, at de er dækket af landets sociale sikringsordning.

Advarsel

De fleste EU-lande kræver, at arbejdsgivere informerer socialsikringsmyndighederne, skattemyndighederne eller arbejdsformidlingerne, når en ansættelseskontrakt opsiges. Dette medvirker til, medarbejderens socialsikringsregistrering opdateres, at betalingen af socialsikringsbidragene ophører, og at arbejdsløshedsunderstøttelsen bliver administreret korrekt.

Se information om de enkelte lande nedenfor.

Se også

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Din EURES-vejleder

Din EURES-vejleder kan informere dig om arbejdsvilkår og hjælpe dig med rekrutteringsprocedurerne i dit land eller i din region i udlandet.

Elektronisk udveksling af oplysninger vedrørende social sikring (EESSI)

Med databasen for elektronisk udveksling af oplysninger vedrørende social sikring (EESSI) kan du søge efter EU-landenes kompetente myndigheder med ansvar for ydelser i forbindelse med sygdom, pension, arbejdsløshed og familie.

Har du spørgsmål vedrørende drift af en grænseoverskridende virksomhed, f.eks. eksport eller udvidelse til et andet EU-land? Så kan Enterprise Europe Network tilbyde dig gratis rådgivning.

Du kan også bruge vejviser til bistandstjenester til at finde den rette hjælpe- eller rådgivningstjeneste.

Senest tjekket: 24/09/2024
Del denne side