Kohtuulliset erityisjärjestelyt

EU-sääntöjen mukaan työnantajien on mukautettava työympäristöjä vammaisille henkilöille paremmin sopiviksi. Muutosten ja niistä aiheutuvien kustannusten on oltava kohtuullisia eivätkä ne saa aiheuttaa kohtuutonta rasitetta organisaation toiminnalle.

Kohtuullisuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten yrityksen koko ja toiminnan mukautettavuus, millaisia kustannuksia mukautuksista aiheutuu (mukaan lukien työaika, vaikutukset tuottavuuteen tai mahdolliset häiriöt) sekä voiko mukautusten tekemiseen saada julkista rahoitusta tai muuta tukea. Useat mukautukset onnistuvat ilman kustannuksia.

Mitä on kohtuullinen mukauttaminen?

EU-lainsäädäntö edellyttää työnantajilta ”kohtuullisia mukautuksia” vammaisia henkilöitä varten. Niillä tarkoitetaan sellaisia muutoksia työpaikalla tai työympäristössä, joiden ansiosta vammaiset henkilöt voivat hakea työtä, suorittaa työtehtäviä, edetä urallaan ja osallistua koulutukseen.

Jokaisella vammaisella työntekijällä on oikeus kohtuullisiin mukautuksiin. Oikeus kattaa kaikki EU:n lainsäädännön mukaiset työhön liittyvät toimet aina työnhausta työsuhteen päättymiseen, mukaan lukien työolot ja -ehdot sekä luontoisedut.

Esimerkkitapaus

Taitava ohjelmistokehittäjä Carlos sai haastavan diagnoosin, joka vaikutti hänen kykyynsä työskennellä entiseen tapaan. Esihenkilö mukautti Carlosin työtehtäviä ja antoi hänelle mahdollisuuden työskennellä joustavasti ja kotoa käsin. Yritys toimitti myös ergonomiset työvälineet ja räätälöi työn vastaamaan hänen vahvuuksiaan. Näiden kohtuullisten mukautusten ansiosta Carlos pystyi jatkamaan työyhteisön arvokkaana jäsenenä.

Kohtuullisten mukautusten tyypit

Avustavan teknologian avulla vammaiset työntekijät pystyvät hoitamaan tehtävänsä tehokkaasti ja riippumattomasti. Siitä on apua niin fyysisten, kognitiivisten kuin aistirajoitustenkin kanssa.

Esimerkkejä:

  • ruudunlukijat näkövammaisille henkilöille
  • puhe tekstiksi -ohjelmistot henkilöille, joilla on liikuntarajoitteita yläraajoissa
  • kuulokojeet ja muut kuulemisen apuvälineet kuulovammaisille henkilöille
  • ergonomiset näppäimistöt ja hiiret henkilöille, joilla on toistuvasta rasituksesta johtuva vamma.

Esimerkkitapaus

Suuri saksalainen terveydenhuoltoalan yritys, joka työllistää 3 400 henkilöä ja hallinnoi useita sairaaloita, teki kohtuullisia mukautuksia kuulovammaisen sairaanhoitajan työoloihin. Vastaanottoon ja käytäville asennettiin tehostettu hälytysjärjestelmä, johon sisältyi merkkivalot, ja infuusiopumppuihin kytkettiin radioyhteydellä toimiva merkinantojärjestelmä. Sairaanhoitaja sai avukseen myös langattoman puhelimen, jonka äänenvoimakkuus on säädettävissä ja joka hälyttää valoilla ja värinällä. Sen voi myös yhdistää kuulokojeeseen bluetooth-yhteydellä. Näiden toimenpiteiden ansiosta hoitaja voi hoitaa tehokkaasti tehtävänsä lasten syöpäosastolla kuulovammasta huolimatta.

Henkilökohtaisen avun myötä vammaiset henkilöt pystyvät hoitamaan itselleen hankalia työtehtäviä tehokkaasti.

Esimerkkejä:

  • viittomakielen tulkki kuulovammaisille työntekijöille kokouksissa
  • työpaikalla toimiva työvalmentaja tukemaan kognitiivisista haasteista kärsiviä henkilöitä koulutuksen aikana ja työtehtävien hallinnassa.

Esimerkkitapaus

Monikansallinen Portugalissa toimiva energiayhtiö palkkasi autistisen IT-insinöörin. Työtehtäviä ja -oloja mukautettiin hänen tarpeitaan vastaaviksi. Perehdyttämisvaiheen aikana työntekijän työympäristöä muokattiin ja hänelle valittiin sopiva tiimi. Lisäksi esihenkilöille ja muille työntekijöille järjestettiin tietoutta lisääviä koulutuksia. Työntekijä sai myös vastamelukuulokkeet, jotta äkilliset äänet tai kova melu eivät olisi häiriöksi. Näiden mukautusten ansiosta insinööri pystyy tekemään työtä täysipainoisesti, ja työyhteisössä otetaan huomioon hänen haasteensa ja vahvuutensa. Yritys sai palvelukseensa lahjakkaan työntekijän, osoitti noudattavansa yhteiskuntavastuun periaatteita ja edisti osallistavampaa työympäristöä ilman suuria kustannuksia.

Mukauttamalla työntekijän työpistettä voidaan poistaa esteitä ja luoda osallistava ympäristö, jossa otetaan huomioon vammaisten henkilöiden tarpeet.

Esimerkkejä:

  • matalammat tai säädettävät työpöydät pyörätuolia käyttäville henkilöille
  • leveämmät ovet liikkumisen apuvälineitä käyttäville henkilöille
  • luiskat tai hissit henkilöille, jotka eivät voi käyttää portaita
  • esteettömät yhteiset tilat, kuten keittiöt ja taukotilat.

Esimerkkitapaus

Belgialainen tuomioistuin teki mukautuksia hiihto-onnettomuudessa neliraajahalvaantuneen tuomarin työoloihin. Hän sai kotiinsa mukautetun työpisteen ja luvan tehdä etätöitä useita päiviä viikossa. Lisäksi hän sai suunnitella työaikansa joustavasti ja hänelle myönnettiin taloudellista tukea työtilojen muutoksia varten. Näiden toimenpiteiden ansiosta tuomari kykeni jatkamaan aiemmassa työssään ja pysymään tehokkaana ja tasavertaisena työyhteisön jäsenenä. Tällä Belgian julkisella sektorilla omaksutulla lähestymistavalla annettiin kokeneelle tuomarille mahdollisuus pysyä työelämässä sekä osoitettiin sitoutuminen osallistavuuteen ja monimuotoisuuteen. Tapaus on myös esimerkki siitä, miten julkisella sektorilla voidaan tehdä kohtuullisia mukautuksia suhteellisen pienin kustannuksin.

Joustavaa työaikaa hyödyntämällä työntekijä voi hallita terveydentilaansa, hoitoaikataulujaan tai energiatasoaan ja siten pysyä tuottavana ja tyytyväisenä työssään.

Esimerkkejä:

  • työaikaliukuma henkilöille, jotka saattavat joutua käymään lääkärissä tai joiden energiataso vaihtelee terveydentilan vuoksi
  • tiivistetty työviikko (esim. neljä 10 tunnin päivää), jolloin työmatkapäivät vähenevät
  • osa-aikatyö tai työn jakaminen, jos työntekijä ei kykene kokopäivätyöhön.

Esimerkkitapaus

Monivammaisen lapsen omaishoitajana toimiva äiti työskentelee kroatialaisessa televiestintäyrityksessä. Joustavien työaikajärjestelyjen ja työyhteisön tuen avulla hän pystyy tasapainottelemaan ammatillisia ja yksityiselämän vaatimuksia. Joustavuuden ansiosta hän kykenee sekä tekemään työnsä erinomaisesti että pitämään huolta lapsestaan. Yritys taas sai pitää kokeneen IT-alan osaajan palveluksessaan, hankki mainetta osallistavana työnantajana ja palkittiin yhtenä vuoden parhaista vammaisten henkilöiden työnantajista. Yrityksen kustannukset pysyivät hyvin maltillisina: niitä syntyi lähinnä johdon toimista joustavan ja kannustavan työympäristön ylläpitämiseksi.

Tehtävien suoritustapaa mukauttamalla ja osoittamalla oikeat tehtävät oikeille henkilöille voidaan tehostaa vammaisten työntekijöiden työpanosta, kun tehtävät on mukautettu heidän kykyihinsä.

Esimerkkejä:

  • töiden järjestely muille tiimin jäsenille, jos vammainen henkilö ei voi suorittaa joitakin tehtäviä
  • etätyön salliminen työntekijöille, joiden on hankala matkustaa työpaikalle tai jotka tarvitsevat hallittua ympäristöä aistiyliherkkyyksien vuoksi
  • osoitetaan työtehtävät keskittymällä työntekijän vahvuuksiin eikä rajoituksiin, eli esimerkiksi näkövammaiselle henkilölle annetaan tehtäviä, joissa tarvitaan ensisijaisesti kuuloaistia.

Esimerkkitapaus

Liettuan pääkaupungissa Vilnassa sijaitseva hotelli kehitti töiden räätälöintistrategian, jotta vammaiset henkilöt, joille tavanomaiset hotellin työt tuottavat vaikeuksia, voisivat työskennellä siellä. Työroolien räätälöinti perustui yksilöllisiin arviointeihin, joiden avulla pystyttiin ottamaan huomioon kunkin vammaisen henkilön osaaminen. Strategialla maksimoitiin näiden työntekijöiden tuottavuus ja työhyvinvointi sekä edistettiin työyhteisön monimuotoisuutta ja osallistavuutta. Hyödyntämällä näiden työntekijöiden vahvuuksia hotelli sai erityisosaamista moniin tehtäviin, lisäsi työyhteisön monimuotoisuutta ja osoitti sitoutumisensa sosiaaliseen vastuuseen. Yksilöllisten arviointien ja työn räätälöinnin kustannukset pysyivät hyvin maltillisina, ja ne kompensoituivat, kun työtehtäviin saatiin palkattua osaavat tekijät.

Katso myös

Kohtuullinen mukauttaminen käytännössä – lupaavien käytäntöjen opas

Lisätietoja ja linkkejä kansallisille verkkosivuille työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu

Seuraavista linkeistä saa maakohtaista tietoa.

Katso myös

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Tarkistettu viimeksi: 24/09/2024
Jaa tämä sivu