Anställningsvillkor

När du anställer personal måste du ge dem ett skriftligt avtal eller ett motsvarande skriftligt dokument som bekräftar deras arbetsvillkor. Helst ska de få anställningsvillkoren senast den dag de börjar arbeta. Tidsfristerna varierar dock beroende på typen av information (se nedan).

Information som du ska lämna till arbetstagaren mellan första och sjunde arbetsdagen:

  • Parterna i anställningsavtalet (arbetsgivare och arbetstagare).
  • Arbetsplats – om det inte finns någon fast arbetsplats ska du upplysa om att arbetstagaren ska arbeta på olika platser och uppge var företaget har sitt säte.
  • Befattning, tjänstegrad och arbetskategori eller en arbets- eller befattningsbeskrivning.
  • Dag då anställningsavtalet börjar gälla.
  • Hur länge anställningen väntas gälla om det är en visstidsanställning.
  • Grundlön och andra ersättningar och hur ofta lönen ska betalas ut.

Om arbetsschemat är regelbundet eller förutsägbart:

  • Längden på en normal arbetsdag eller arbetsvecka (antal timmar).
  • Övertid och övertidsersättning.
  • Regler för skiftbyten.

Om arbetsschemat är oregelbundet eller oförutsägbart:

  • Antalet garanterade avlönade arbetstimmar och lönen för extra timmar.
  • Referenstimmar och referensdagar.
  • Förvarningstid innan ett arbetspass börjar och tidsfrist för att ställa in arbetspasset.

Information som du ska lämna till arbetstagaren inom en månad från den första arbetsdagen:

  • För arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag: namnet på den organisation/enhet där din arbetstagare kommer att arbeta.
  • Eventuell utbildning av din arbetstagare.
  • Antal betalda semesterdagar: om dessa inte kan anges i början av anställningen ska arbetstagaren få information om vilka regler som gäller för intjäning av semester.
  • Eventuella kollektivavtal som reglerar arbetsvillkoren.
  • Namnet på de socialförsäkringsinstitutioner som ansvarar för de sociala avgifterna (om det är ditt ansvar som arbetsgivare).

När det gäller semester, uppsägningstid, arbetstider och lön räcker det med att hänvisa till relevanta lagar och bestämmelser i ditt land.

Minimikrav för arbetsvillkor

En provanställning får inte vara längre än sex månader. Vid visstidsanställning ska provanställningens längd stå i proportion till avtalets förväntade varaktighet och typen av arbete. Om avtalet förnyas för samma befattning och arbetsuppgifter får det inte omfattas av en ny provanställning. I undantagsfall får EU-länderna införa längre provanställningar i sin nationella lagstiftning, om det är motiverat med hänsyn till typen av anställning eller om det ligger i arbetstagarens intresse.

Som arbetsgivare kan du inte förbjuda dina arbetstagare att arbeta hos andra arbetsgivare utanför den fastställda arbetstiden, och du får inte behandla dina arbetstagare mindre förmånligt om de gör det. EU-länderna får fastställa villkor för när arbetsgivarna kan hävda att bisysslor är oförenliga på grundval av objektiva skäl som hälsa och säkerhet, företagshemligheter och integriteten i den offentliga förvaltningen eller för att undvika intressekonflikter.

Om du erbjuder ett avtal med oregelbundna arbetstider måste du

  • ge din arbetstagare i förväg fastställda referenstimmar och referensdagar
  • informera din arbetstagare om ett arbetspass i förväg inom rimlig tid som fastställts i enlighet med nationell lagstiftning, kollektivavtal eller praxis.

Om ett eller båda kraven inte är uppfyllda har din arbetstagare rätt att tacka nej till ett arbetspass utan att drabbas av negativa konsekvenser. Även om du enligt nationell lagstiftning kan ställa in ett arbetspass utan kompensation har din arbetstagare rätt till kompensation i enlighet med nationell lagstiftning, kollektivavtal eller praxis om du efter en fastställd rimlig tidsfrist ställer in ett tidigare överenskommet arbetspass.

Om den nationella lagstiftningen i ditt EU-land tillåter behovsanställningar, timanställningar eller liknande anställningsavtal, och du vill anställa din personal på ett sådant sätt, ska du känna till att ditt lands nationella lagstiftning måste omfatta åtgärder för att förhindra att sådana anställningsformer missbrukas. Nationell lagstiftning kan till exempel begränsa användningen och varaktigheten av behovsavtal och liknande avtal eller förutsätta att det finns ett anställningsavtal med ett minsta antal avlönade timmar, som grundar sig på antalet genomsnittliga arbetstimmar under en given period.

Efter minst sex månaders arbete och en godkänd provanställning (om relevant) kan en arbetstagare begära en anställningsform med mer förutsägbara och trygga arbetsvillkor, om det finns en sådan anställningsform. Du måste lämna ett motiverat skriftligt svar inom en månad efter begäran. EU-länderna får begränsa hur ofta man kan begära en annan anställningsform.

Om du är en fysisk person som är arbetsgivare eller driver ett litet eller medelstort företag kan du i vissa EU-länder ha upp till tre månader på dig att svara och du får svara muntligt på liknande förfrågningar från samma arbetstagare om motiveringen är oförändrad.

Om du enligt EU-lagstiftningen eller nationell lagstiftning måste lära upp dina arbetstagare ska utbildningen vara gratis. Dessutom ska utbildningen räknas som arbetstid och om möjligt också äga rum under arbetstid.

I vissa EU-länder kan kollektivavtal som ingåtts i enlighet med den nationella lagstiftningen föreskriva andra åtgärder än de som nämns ovan, samtidigt som arbetstagarna har ett allmänt skydd. I vissa länder gäller förenklade arbetsscheman för personal som arbetar högst en månad eller mindre än åtta timmar i veckan hos en arbetsgivare.

Nedan hittar du information om vad som gäller i ditt land:

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Kontakta en Eures-rådgivare

Din Eures-rådgivare kan informera om arbetsvillkor och hjälpa dig med rekrytering i ditt land eller din region.

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 27/06/2024
Dela denna sida