EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Kehitysyhteistyön eurooppalainen teemavuosi (2015)

Euroopan unioni (EU) on suurin julkisen kehitysavun antaja maailmassa. EU:n vahvasta sitoutumisesta huolimatta kansalaiset eivät tiedä paljon kehitysyhteistyöstä. Kehitysyhteistyön eurooppalainen teemavuosi vuonna 2015 antaa sille näkyvyyttä.

SÄÄDÖS

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 472/2014/EU,annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, kehitysyhteistyön eurooppalaisesta teemavuodesta (2015).

TIIVISTELMÄ

Noin 1,3 miljardia ihmistä maailmassa elää edelleen äärimmäisessä köyhyydessä, ja vielä useammalla ei ole mahdollisuutta inhimilliseen kehitykseen.

Vuosi 2015 on viimeinen vuosi saavuttaa vuosituhannen kehitystavoitteet (MDG), joten se on ainutlaatuinen tilaisuus tarkastella näitä kansainvälisiä sitoumuksia yhdessä EU:n kehitysyhteistyöpolitiikan tärkeimpien tulosten kanssa. Kehitysyhteistyön eurooppalainen teemavuosi 2015 tarjoaa mahdollisuuden esitellä EU:n tärkeimpiä politiikkoja.

SUUREN YLEISÖN TIETÄMYKSEN LISÄÄMINEN

Kehitysyhteistyön eurooppalaisen teemavuoden 2015 pääasiallisena tavoitteena on:

  • tiedottaa unionin kansalaisille unionin kehitysyhteistyöstä korostaen tuloksia, jotka unioni on yhdessä jäsenvaltioiden kanssa saavuttanut,
  • edistää unionin kansalaisten ja järjestöjen suoraa osallistumista kehitysyhteistyöhön,
  • lisätä tietoisuutta unionin kehitysyhteistyön hyödyistä, joita koituu unionin kehitysyhteistyön vastaanottajien lisäksi myös unionin kansalaisille, ja edistää Euroopan ja kehitysmaiden kansalaisten tunnetta yhteisestä vastuusta ja solidaarisuudesta.

EU:N JA JÄSENVALTIOIDEN TOIMENPITEET

Kehitysyhteistyön eurooppalainen teemavuosi 2015 keskittyy laajaan unionin laajuiseen tiedotus- ja viestintäkampanjaan tarkemmin rajatuille kohderyhmille, erityisesti nuorille sekä jäsenvaltioiden toteuttamiin toimenpiteisiin (esimerkiksi tapahtumiin, joilla edistetään keskustelua, tiedonvaihtoa sekä kokemusten ja parhaiden käytäntöjen jakamista).

Sekä EU:n että jäsenvaltioiden toimenpiteisiin otetaan mukaan kansalaiset, nuorisojärjestöt, työmarkkinaosapuolet, yksityinen sektori ja tarvittaessa kansalliset ja paikalliset viranomaiset.

EU:N SUORA JA VÄLILLINEN TUKI

EU:n suoraa ja välillistä tukea annetaan avustuksina (jotka erityistapauksissa kattavat jopa 80 prosenttia toimenpiteiden lopullisista kustannuksista) tai oikeutena käyttää erityistä teemavuoden logoa eurooppalaisen teemavuoden yhteydessä järjestettävissä toimissa ja toimenpiteissä.

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Päätös N:o 472/2014/EU

29.5.2014

-

EUVL L 136, 9.5.2014

Viimeisin päivitys 30.06.2014

Top