Wikiquote:Welkom voor nieuwelingen
Nogmaals welkom op deze Nederlandstalige Wikiquote!
Wikiquote NL is van start gegaan in 2004 en is een onderdeel van de Wikimedia Foundation. Wikiquote is een gemeenschapsproject met als doel om in elke taal een volledige citatenverzameling op het web te creëren, waarbij Wikiquote NL dit in het Nederlands doet. De citaten op Wikiquote zijn, indien voorzien van de bronvermelding, vrij te gebruiken. Maar u kunt ook citaten toevoegen. Om mee te helpen schrijven, te corrigeren en uit te breiden is geen aanmelding nodig, u kunt meteen aan de slag! Maar wie dat wil kan in een paar seconden een gebruikersnaam aanmaken. En spel- of stijlfout verbeteren kan altijd maar als u zelf citaten gaat toevoegen is het raadzaam eerst eens rond te kijken en de richtlijnen door te lezen. En natuurlijk kunt u altijd advies vragen aan één van de medewerkers.
Bewerken
[bewerken]- Kijk op pagina's van verschillende categorieën hoe ze eruit zien.
- Klik op een link waar u zelf één of meer citaten aan toe wilt voegen.
- Rood is een link naar een onbeschreven bladzij, u komt meteen op de bewerkingspagina terecht, waarna u kunt gaan typen.
- Blauw is een link naar een reeds beschreven pagina - Iets daaraan toevoegen doe u door te klikken op 'Pagina bewerken' (bovenaan de pagina). Ga je gang.
- Kies onderaan voor 'Pagina opslaan' als u klaar bent. Wil u uw bijdrage eerste controleren (aangeraden!), kies dan eerst 'Toon bewerking ter controle'. Daarna kun u verbeteren tot u tevreden bent. Kies dan alsnog 'Pagina opslaan'. Uw vindt uw bijdrage terug in de lijst met 'Recente wijzigingen'.
Dit is de eenvoudige basis van het werken op Wikiquote. Meer bewerkingsmogelijkheden, tips en uitleg over de gangbare werkwijze vind u op pagina Wikiquote:Gebruiksaanwijzing.
Inloggen of niet
[bewerken]Of u wel of niet inlogt is ieders eigen keus; het is niet verplicht. Niet inloggen heeft als nadeel het verschijnen van uw IP(computer-identificatie)-nummer in de lijst Recente Wijzigingen en in de geschiedenis van de pagina waardoor vaak uw lokatie en soms zelfs makkelijk uw persoonsgegevens zijn te achterhalen! Door in te loggen kun u uw voorkeuren instellen en dat heeft zéker voordelen. U kunt bijvoorbeeld een volglijst instellen, waarmee alle pagina's die u wilt volgen vet in de lijst verschijnen.
Overleggen
[bewerken]Overleg kan op ten minste vier manieren:
- Aan elke pagina is een overlegpagina gekoppeld. Gebruik die overlegpagina's om indien nodig te overleggen of (drastische) wijzigingen toe te lichten. Onderteken met ~~~~
- Voor zaken die betrekking hebben op het beleid van Wikiquote en algemeen overleg kun u terecht op de pagina Wikiquote:De kantine
- Heb u een vraag op opmerking voor een andere medewerker, dan kun u die stellen op zijn of haar overlegpagina (we noemen dat een gebruikers overlegpagina).
De belangrijkste spelregels
[bewerken]- Schrijf in het Nederlands, of zie anderstalige Wikiquotes.
- Probeer geen reclame te maken, geen schuttingtaal te gebruiken.
- Het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal (zowel tekst als afbeeldingen) zonder toestemming is niet toegestaan.
- Houd rekening met elkaar. We gaan ervan uit dat iedereen z'n best doet (assume good faith), pleeg dan ook overleg.
Algemeen
[bewerken]Iedereen die goed overweg kan met de Nederlandse taal kan meehelpen dit project op te bouwen: Nederlanders zowel als Belgen, Surinamers en Antillianen. Wikiquote is dus evenals de Nederlandstalige Wikipedia en het Wikiwoordenboek niet Nederlands, maar Nederlandstalig (een veelgehoord misverstand).
Wikiquote heeft geen toelatingsbeleid. In principe kan iedereen meewerken. Iedereen die een positieve bijdrage wil leveren is van harte welkom. We hopen dat u er hoe dan ook veel plezier aan zult beleven.
Meer hulp[bewerken]
Zoeken[bewerken] |
Meer achtergrond[bewerken]Gebruikers[bewerken] |