Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μακροοικονομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο μακροοικονομία, ή μακροικονομική, χαρακτηρίζεται ο κλάδος των οικονομικών που μελετά τα οικονομικά προβλήματα, τη δομή, τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων της οικονομίας ως σύνολο. Η μακροοικονομία ασχολείται με ζητήματα όπως το ΑΕΠ, η ανεργία, η παραγωγή, το επίπεδο τιμών, η συνολική επένδυση, η οικονομική ανάπτυξη, το διεθνές εμπόριο κ.α.[1]

Η μακροοικονομία, μαζί με την μικροοικονομία, αποτελούν τους δύο βασικούς κλάδους της οικονομικής επιστήμης.

Ιστορία της μακροοικονομίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχές της μακροοικονομικής μπορούν να αναζητηθούν στους Σμιθ, Ρικάρντο και Μάλθους.

Η μοντέρνα διάκριση σε μακροοικονομία και μικροοικονομία θεωρείται πως ξεκίνησε λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με το έργο του Τζων Μέυναρντ Κέινς Η Γενική Θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος (The General Theory of Employment, Interest and Money) το 1936. Για την ερμηνεία της Παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929, ο Κέυνς, σε αντιδιαστολή με την κλασική θεωρία, υπέθεσε ότι οι αγορές δεν εκκαθαρίζουν και ότι οι μισθοί μπορεί να είναι άκαμπτοι.

Βασική ιδέα στο έργο του Κέυνς υπήρξε η σημασία της συναθροιστικής ζήτησης. Σύμφωνα με τον Κέυνς και μεταγενέστερους οικονομολόγους το επίπεδο του παραγόμενου προϊόντος επηρεάζεται έντονα από το μέγεθος της συναθροιστικής ζήτησης. Τα Κευνσιανά Οικονομικά ασχολούνται με τους τρόπους ελέγχου και τόνωσης της συναθροιστικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ώστε να ερμηνευθούν και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία κ.α.

Σήμερα ο κλάδος έχει αναπτυχθεί τόσο σε βάθος, όσο σε εύρος. Τα πεδία με την μεγαλύτερη δυναμική σήμερα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ανάπτυξη και πρόοδος (growth and development), η νέα θεωρία εμπορίου, η μελέτη των ανισοτήτων κτλ.

Μακροοικονομικά μοντέλα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: Υπόδειγμα IS/LM

Η μαθηματική απόδοση του έργου του Κέυνς επετεύχθη από τον Τζον Χικς στην εργασία Mr. Keynes and the Classics του 1937, οπου εισήχθη και πρώτη φορά η μελέτη των μοντέλων IS-LM. Το υπόδειγμα αυτό απεικονίζει την σχέση επιτοκίου και παραγόμενου προϊόντος στην αγορά χρήματος και την αγορά αγαθών.

  1. Λιανός, Θεόδωρος (2015). Οικονομική Ανάλυση και Πολιτική - Μακροοικονομική (PDF). Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. σελ. 19. ISBN 978-960-603-150-2. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]