Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χούγκο φον Ζέελιγκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χούγκο φον Ζέελιγκερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hugo von Seeliger (Γερμανικά)
Γέννηση23  Σεπτεμβρίου 1849[1][2][3]
Μπιέλσκο-Μπιάουα
Θάνατος2  Δεκεμβρίου 1924[1][2][3]
Μόναχο
ΥπηκοότηταΓερμανία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Λειψίας και Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
ΣύζυγοςSophie von Seeliger
ΒραβεύσειςΤάγμα του Ερυθρού Αετού 3ης τάξης, Τάγμα του Αγίου Μιχαήλ, Τάγμα της Αξίας για τις Τέχνες και Επιστήμες, Βαυαρικό Μαξιμιλιανό Τάγμα για τις Επιστήμες και Τέχνες (1900) και Pour le Mérite
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςουράνια μηχανική, αστροφυσική και αστρονομία
Αξίωμακαθηγητής πανεπιστημίου
Ιδιότητααστρονόμος και διδάσκων πανεπιστημίου
Διδακτορικός καθηγητήςKarl Christian Bruhns

Ο Χούγκο Χανς φον Ζέελιγκερ (Hugo von Seeliger, 23 Σεπτεμβρίου 18492 Δεκεμβρίου 1924) ήταν Γερμανός αστρονόμος.

Γεννήθηκε στο Μπίελιτς-Μπιάλα στην Αυστριακή Σιλεσία και έβγαλε το γυμνάσιο στο Τέσεν (το σημερινό Τσέσυν της Πολωνίας) το 1867. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Λειψίας, παίρνοντας διδακτορικό στην αστρονομία από το δεύτερο το 1872, ερευνώντας υπό τον Καρλ Κρίστιαν Μπρουνς.

Μετά τις σπουδές του, τον βρίσκουμε στο πανεπιστημιακό αστεροσκοπείο της Βόννης μέχρι το 1877, ως βοηθό του Αργκελάντερ. Το 1874 ήταν επικεφαλής της γερμανικής αποστολής στα Νησιά Ώκλαντ για την παρατήρηση της διαβάσεως της Αφροδίτης. Το 1881 ο φον Ζέελιγκερ έγινε διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Γκότα, ενώ το 1882 έγινε καθηγητής της αστρονομίας και διευθυντής του αστεροσκοπείου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. Ανάμεσα στους φοιτητές του ήταν οι Γιούλιους Μπάουσινγκερ, Γκούσταφ Χέργκλοτς, Ρίχαρντ Σορ και προ παντός ο Καρλ Σβάρτσιλντ, που πηρε το διδακτορικό του υπό την επίβλεψη του φον Ζέελιγκερ το 1898 και αναγνώριζε την επίδρασή του σε λόγους του σε όλη τη σταδιοδρομία του.

Ο φον Ζέελιγκερ εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας το 1892 και διετέλεσε πρόεδρος της Astronomische Gesellschaft από το 1897 μέχρι το 1921.

Οι συνεισφορές του φον Ζέελιγκερ στην αστρονομία περιλαμβάνουν μια ερμηνεία για την ανώμαλη μετατόπιση του περιηλίου του Ερμή (μία από τις κυριότερες αποδείξεις της Γενικής θεωρίας της σχετικότητας), μια θεωρία των καινοφανών αστέρων που υπέθετε τη σύγκρουση ενός αστέρα με νέφος αερίου, και η επιβεβαίωση της θεωρίας του Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ για τη φύση των δακτυλίων του Κρόνου με την παρατήρηση μεταβολών στο φως που ανακλούν υπό διαφορετικές γωνίες.

Ωστόσο, το κύριο ενδιαφέρον του φον Ζέελιγκερ ήταν η στατιστική των αστέρων του μεγάλου καταλόγου Bonner Durchmusterung και τα συμπεράσματα που μπορούσαν να εξαχθούν από αυτή ως προς τη δομή του Σύμπαντος. Οι απόψεις του φον Ζέελινγκερ για τις διαστάσεις του Γαλαξία ήταν σύμφωνες με τις μεταγενέστερες μελέτες του Γιακόμπους Καπτέυν.

Ο φον Ζέελινγκερ συνέχισε να εργάζεται μέχρι τον θάνατό του στο Μόναχο σε ηλικία 75 ετών.

Ονομάσθηκαν προς τιμή του

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές - εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]