Στρατιωτική ιστορία της Καταλονίας
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Αυτό το λήμμα χρειάζεται επιμέλεια ώστε να ανταποκρίνεται σε υψηλότερες προδιαγραφές ορθογραφικής και συντακτικής ποιότητας ή μορφοποίησης. Αίτιο: Ασυνταξίες και εκφραστικές ασάφειες (μάλλον λόγω αυτόματης μετάφρασης) Για περαιτέρω βοήθεια, δείτε τα λήμματα πώς να επεξεργαστείτε μια σελίδα και τον οδηγό μορφοποίησης λημμάτων. |
Η στρατιωτική ιστορία της Καταλονίας ξεκίνησε το δέκατο τρίτο αιώνα, με τα πρώτα κατορθώματα του στρατού υπό τις διαταγές Καταλανών αρχηγών και διαρκεί μέχρι σήμερα, όπου τα καταλανικά στρατιώτες έχουν ενσωματωθεί σε διεθνείς δυνάμεις.
Προέλευση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η προέλευση της στρατιωτικής δύναμης στην Καταλονία χρονολογούνται από τον δέκατο τρίτο αιώνα, με την Σακραμεντάλ, την αδελφότητα μεταξύ πολλών λαών για να εγγυηθεί η ασφάλειά τους, που γινόταν με όρκο, και, ως εκ τούτου, ονομαζόταν με αυτό τον τρόπο.
Η ιστορία της Μεσογείου συχνά έχει συμπεριλάβει καταλανικά όπλα, από την Μούρθια μέχρι την Αθήνα και την Νεοπατρία (Μεγάλη καταλανική Εταιρεία), αλλά και στην παλιά Καταλονία, πριν και μετά τα Νέα Εργοστασιακά Διατάγματα (1716).
Οι Καταλανοί έχουν οργανωθεί αυθόρμητα στρατιωτικά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από τη Σακραμεντάλ, τις Σταυροφορίες των Αλμογκαβάρων προς τα μαουλέτ και άλα. Μέχρι τα Νέα Εργοστασιακά Διατάγματα, στα καταλανικά σπίτια πάντα υπήρχαν όπλα και πυρομαχικά, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, είτε από τους Σαρακηνούς, τους πειρατές ή τους Γάλλους.
Επομένως, μέχρι την ήττα στον Πόλεμο της Διαδοχής η κεντρική εξουσία περιόριζε και έλεγχε το δικαίωμα των όπλων, και με πρόσχημα την ειρήνευση της χώρας έκρυβε την επιθυμία της να αποτρέψει τους πολίτες από το να πάρουν όπλα εναντίον του.
Επιπλέον, τα καταλανικά συντάγματα, καταργήθηκαν στην πραγματικότητα από τα Διατάγματα, και αυτό ανάγκασε το στέμμα να διαπραγματευτεί για λαϊκή υποστήριξη, κάτι που εκπροσωπείται από την σφραγίδα των όπλων (ένα όργανο που το Γενικό Επαρχιακό Συμβούλιο συγκαλεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή επείγοντα γεγονότα) των καταλανικών δικαστηρίων που υποστήριζαν ότι χορηγούσαν με αντάλλαγμα προνόμια, που περιόριζαν τη βασιλική εξουσία. Αυτή η ισορροπία των εξουσιών εξαφανίζεται μετά την ήττα, και η ταπείνωση γίνεται εμφανής σε πολλούς τρόπους, όπως η κατεδάφιση της επαρχίας Ριμπέρα, όπου υπήρχε περισσότερη αντίσταση, η κατασκευή του φρουρίου της Σιουταντέλα στο ίδιο μέρος, η επιβολή του Κτηματολογίου, ή το κλείσιμο όλων των καταλανικών πανεπιστημίων.
Για τον λόγο αυτό, όταν είδαν τη διαφορά της έννοιας της βασιλικής εξουσίας στην Καστίλη, οι Καταλανοί ξεσηκώθηκαν με τον Αρχιδούκα Κάρολο της Αυστρίας, μοίρασαν αφίσες προπαγάνδας και διαπραγματεύτηκαν με την Αγγλία.[1]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Η ιστορία της Καταλονίας». ProtoThema. 1 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022.