Σημαία του Χονγκ Κονγκ
Η σημαία του Χονγκ Κονγκ ή σημαία του τοπικού διοικητικού διαμερίσματος του Χονγκ Κονγκ (κινεζικά: 中華人民共和國香港特別行政區區旗, απλοποιημένα κινεζικά: 中华人民共和国香港特别行政区区旗) καθιερώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1990. Εγκρίθηκε επίσημα από Προπαρασκευαστική Επιτροπή στις 10 Αυγούστου 1996, λίγο πριν η Βρετανία επιστρέψει το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, το 1997. Έχει ένα καλλιτεχνικά σχεδιασμένο άνθος, με πέντε πέταλα (και ισάριθμα κόκκινα αστέρια σε κάθε πέταλο, σύμβολο κομμουνιστικό). Η επιστημονική ονομασία του λουλουδιού είναι η Bauhinia blakeana και βρίσκεται στο κέντρο της σημαίας, σε κόκκινο φόντο. Στα αστέρια των πετάλων υπάρχει και κάποια γραμμή, εν είδει στήμονα.
Η σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά κατά την τελετή παράδοσης του νησιού από το Ηνωμένο Βασίλειο στον έλεγχο της Κίνας, στις 1 Ιουλίου 1997. Με ειδικούς νόμους καθορίζονται ο σχεδιασμός και η σωστή χρήση της σημαίας[1][2]
Συμβολισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το σχέδιο της σημαίας μεταφέρει πολιτιστικά, πολιτικά και τοπικά νοήματα. Το ίδιο το χρώμα παραπέμπει στους Κινέζους. Το κόκκινο είναι το χρώμα του ενθουσιασμού και του εθνικισμού της Κίνας[3]. Επίσης, η απόχρωση του κόκκινου είναι ακριβώς ίδια με την αντίστοιχη στη σημαία της Κίνας[4]. Η αντίθεση μεταξύ κόκκινου και λευκού στη σημαία συμβολίζει την πολιτική αρχή της μιας χώρας και δύο συστήματα διακυβέρνησης που εφαρμόζεται στην περιοχή. Το άνθος Bauhinia blakeana ανακαλύφθηκε στο Χονγκ Κονγκ και θεωρείται σύμβολο αρμονίας για τη διχοτόμηση αυτή[3].
Παλαιότερες σημαίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προτού παραδοθεί η κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα, το κινεζικό σήμερα έδαφος είχε για σημαία την αποικιακή σημαία με τη μπλε σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.[5] Τα τελευταία 150 χρόνια, η αποικιακή σημαία του Χονγκ Κονγκ υπέστη πλήθος αλλαγών.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Εθνόσημο του Χονγκ Κονγκ
- Σημαία του Μακάο
- Μαύρη βαυχινία, εναλλακτική μορφή της σημαίας που χρησιμοποιείται από διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Hong Kong». CRW Flags. 23 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2007.
- ↑ «Basic Law Full Text». Hong Kong Special Administrative Region. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2007.
- ↑ 3,0 3,1 «忆香港区旗区徽的诞生 (Reflecting on the Creation of the Hong Kong SAR Flag and Emblem)» (στα Κινεζικά). 中国图书出版网. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2007.
- ↑ «CAP 2602, Schedule 1 - Specifications For The Regional Flag of The Hong Kong Special Administrative Region of The People's Republic of China». Bilingual Laws Information System. 1 Ιουλίου 1997. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2007.
- ↑ «Colonial Hong Kong». CRW Flags. 7 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2007.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]