Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ντονουσλάβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η λίμνη Ντονουσλάβ στον χάρτη
Ντονουσλάβ

Η λίμνη Ντονουσλάβ (ρωσικά: Донузлав‎‎) είναι η βαθύτερη λίμνη [1] της Κριμαίας (27 μ.) και η μεγαλύτερη της περιοχής Τσορνομόρσκε (47 km²). Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή και για πάρκο αναψυχής της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας .

Στην πράξη, η Ντονουσλάβ δεν είναι πλέον λίμνη  αλλά μάλλον ένας όρμος από το 1961, όταν σε μια αμμώδη λωρίδα (πλάτους 200–400 μ.) που χωρίζει τη λίμνη από τη Μαύρη Θάλασσα ανοίχτηκε ένα κανάλι πλάτους 200 μέτρων. Η λίμνη είναι τόσο αλμυρή όσο και η θάλασσα δίπλα της, αλλά οι πηγές κάνουν το νερό πολύ πιο γλυκό κοντά στην αρχή της.

Η λίμνη Ντονουσλάβ είναι γνωστή για μια μυστική ναυτική βάση που κατασκευάστηκε εδώ κατά τη δεκαετία του 1960 ως Σοβιετική Ναυτική Βάση της Κριμαίας. Η βάση ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τη στέγαση αεροσκαφών της κατηγορίας Zubr. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η βάση μεταβιβάστηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και ήταν μία από τις τρεις κύριες ναυτικές βάσεις, γνωστή και ως Ναυτική Βάση του Νότου. Μετά την προσάρτηση της Ουκρανίας στη Ρωσία το 2014, η βάση καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό, που επανέφερε το προηγούμενο όνομά της.

Η λίμνη Ντονουσλάβ βρίσκεται στις περιοχές Τσορνομόρσκε και Σάκι στη χερσόνησο Ταρκανκούτ [1] και στο ανήκει στον δήμο Yevpatoria. Η Ντονουσλάβ είναι μια από τις πολλές λίμνες που βρίσκονται γύρω από τη χερσόνησο. Διαχωρίζεται από τη Μαύρη Θάλασσα με μια μακριά λωρίδα άμμου μήκους 12 χλμ. και πλάτους 0,3 χλμ. έως ενός χλμ. Η λίμνη συνδέεται με τη θάλασσα μέσω μιας διώρυγας.

Το μήκος της Ντονουσλάβ είναι 30 χλμ., το πλάτος της φτάνει έως και τα 8,5 χλμ., έχει έκταση 42 τετραγωνικά χλμ. και βάθος έως 27 μέτρα. [1] Έχει αρκετούς μικρούς κόλπους. Οι όχθες της είναι ψηλές, απότομες και στριφογυριστές. Στα διάφορα τμήματα της λίμνης, είναι συνηθισμένη η βλάστηση υγρότοπου (π.χ. κοινός κάλαμος).

Στο ανώτερο τμήμα της λίμνης βρίσκονται δύο φράγματα για ιχθυοκαλλιέργεια, ενώ στο μεσαίο τμήμα της υπάρχει μια ναυτική βάση. [1] Στις όχθες της Ντονουσλάβ υπάρχει ένας σταθμός αιολικής ενέργειας με 53 ανεμογεννήτριες.

Στη λίμνη καταλήγουν αρκετοί κόλποι (ημιαποξηραμένα ρέματα) μεταξύ των οποίων είναι οι Staryi Donuzlav, Donuzlav, Chernushka και Burnuk.

  • Novoozerne, δήμος Yevpatoria
  • Μύρνη, δήμος Yevpatoria
  • Ozerivka, περιοχή Τσορνομόρσκε
  • Krasnoyarske, περιοχή Τσορνομόρσκε

Κρίση στην Κριμαία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Μαρτίου 2014, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κριμαία, Ρώσοι ναύτες κατέστρεψαν δύο ρωσικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το ανθυποβρυχιακό σκάφος Ochakov και το ρυμουλκό Shakhter, στην είσοδο του κόλπου Ντονουσλάβ, για να αποτρέψουν την πρόσβαση των πλοίων του Ουκρανικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. [2] [3] [4] [5]

  • Yegiazarov, V. At Donuzlav. Да Донузлаве. Заметки подводного охотника. "Berega Tavridy", 2001.
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Oliferov, A.M. Donuzlav (ДОНУЗЛА́В). Encyclopedia of Modern Ukraine.
  2. Defence Express 05.03.2014
  3. «Large ASW Destroyer "Ochakov" - Project 1134B / Kara class». Flot.sevastopol.info. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2014. 
  4. «Спасательное буксирное судно "Шахтер" Черноморского Флота». Flot.sevastopol.info. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2014. 
  5. «В Крыму затоплен российский большой противолодочный корабль "Очаков" • Таймер». Timer.od.ua. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2014. 

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Donuzlav στο Wikimedia Commons