Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαχαβιρασβάμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαχαβιρασβάμι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
महावीर (Χίντι)
Γέννηση599 π.Χ. (περίπου)[1]
Kundalpur
Θάνατος527 π.Χ. (περίπου)
Pawapuri
Εθνικότηταkshatriya
Χώρα πολιτογράφησηςVideha
ΘρησκείαΤζαϊνισμός[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣανσκριτική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος[3]
μοναχός
spiritual teacher
Οικογένεια
ΓονείςΣιντάρτα[4] και Trishala[4]
ΟικογένειαIkshvaku dynasty
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωματιρθάνκαρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαχαβίρα, επίσης γνωστός ως Βαρνταμάνα, ήταν ο 24ος τιρθάνκαρα του τζαϊνισμού. Ήταν ο πνευματικός διάδοχος του 23ου τιρθάνκαρα, του Παρσβανάθα. Οι παραδόσεις των τζαϊνιστών αναφέρουν ότι ο Μαχαβίρα γεννήθηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. σε μια βασιλική οικογένεια κσατρίγια τζαϊνιστών στο σημερινό Μπιχάρ της Ινδίας. Περίπου στην ηλικία των 30 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει όλα τα κοσμικά του αγαθά εγκαταλείποντας το σπίτι του, θέλοντας να πετύχει την πνευματική αφύπνιση του και να γίνει ασκητής. Ο Μαχαβίρα έκανε πολύ συχνά διαλογισμούς και έζησε μια πολύ λιτή ζωή για 12 χρόνια. Μετά από τα 12 χρόνια πολύ λιτής ζωής, πιστεύεται ότι απέκτησε παντογνωσία (Κεβάλα τζνάνα). Κήρυξε για 30 χρόνια, ενώ οι τζαϊνιστές πιστεύουν ότι πέτυχε τη μόκσα (σωτηρία) του τον 6ο αιώνα π.Χ., αν και τα διάφορα δόγματα αναφέρουν διαφορετικές χρονολογίες πάνω σε αυτό.

Ιστορικά, ο Μαχαβίρα, ο οποίος δίδαξε τον τζαϊνισμό στην αρχαία Ινδία, ήταν σύγχρονος του Σιντάρτα Γκαουτάμα. Σύμφωνα με τους μελετητές έζησε κάπου ανάμεσα στον 6ο με 4ο αιώνα π.Χ. ενώ ο τόπος γέννησης του αποτελεί σημείο διαφωνίας.

Ο Μαχαβίρα δίδαξε ότι η τήρηση των όρκων της αχίμσα (αποχή από τη βία), της σάτυα (αλήθεια), της αστέγια (αποχή από τη κλοπή), της μπραχματσάρια (αγνότητας) και της απαριγκράχα (αποχή από τη προσκόλληση) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πνευματική απελευθέρωση. Δίδαξε τις αρχές της ανεκανταβάντα (πολύπλευρη πραγματικότητα): τη σιαντβάντα και τη ναγιαβάντα. Οι διδασκαλίες του Μαχαβίρα αποδόθηκαν σε γραπτή μορφή από τον Ιντραμπούτι Γκαουτάμα (τον κύριο μαθητή του) με τίτλο Αγκάμα του Τζαϊνισμού. Πιστεύεται ότι μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ. τα κείμενα που μεταδόθηκαν προφορικά από τους τζαϊνιστές μοναχούς είχαν χαθεί σε μεγάλο βαθμό (όταν αυτά που είχαν διασωθεί αποδόθηκαν σε γραπτή μορφή στην παράδοση των Σβεταμπάρα). Οι σωζόμενες εκδόσεις των Αγκάμα που δίδαξε ο Μαχαβίρα συγκαταλέγονται στα θεμελιώδη κείμενα του τζαϊνισμού Σβεταμπάρα, αλλά η αυθεντικότητά τους αμφισβητείται στον τζαϊνισμό Ντιγκαμπάρα.

Συνήθως ο Μαχαβίρα απεικονίζεται σε καθιστή ή όρθια στοχαστική στάση, ενώ κάτω από αυτόν τοποθετείται το σύμβολο του λιονταριού. Η παλαιότερη εικονογράφηση του Μαχαβίρα εντοπίζεται σε αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη Μαθούρα της Βόρειας Ινδίας. Οι εικονογραφήσεις αυτές χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η γιορτή για τη γέννηση του Μαχαβίρα ονομάζεται Μαχαβίρ Τζάνμα Καλυάνακ και γιορτή της νιρβάνας του (σωτηρία) στον τζαϊνισμό ονομάζεται Ντιβάλι.

  1. 1,0 1,1 «MahaviraJAINA TEACHER». Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2018.
  2. archive.org/details/Philosophy.of.India.by.Heinrich.Zimmer. σελ. 181.
  3. «Lord Mahavir and Jain Religion». Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2018.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 books.google.co.in/books?id=ilFkAgAAQBAJ&redir_esc=y. σελ. 52.