Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY)
Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People - IBBY) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αποτελούμενος από ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων που έχουν δεσμευτεί να φέρουν τα παιδιά κοντά στο βιβλίο.
Η Οργάνωση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα[1] ιδρύθηκε το 1953 στη Ζυρίχη της Ελβετίας και σήμερα περιλαμβάνει 84 Εθνικά Τμήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα Εθνικά Τμήματα είναι οργανωμένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και τα μέλη τους περιλαμβάνουν συγγραφείς, εικονογράφους, εκδότες, επιμελητές, μεταφραστές, δημοσιογράφους, κριτικούς, δασκάλους, καθηγητές πανεπιστημίου, φοιτητές, βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοπώλες, κοινωνικούς λειτουργούς και γονείς.
Οι πολιτικές και τα προγράμματα της IBBY χρηματοδοτούνται κυρίως από τις ετήσιες συνδρομές των Εθνικών Τμημάτων, αλλά και δωρεές και εποπτεύονται από την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Πρόεδρό της, που εκλέγονται ανά διετία από τα Εθνικά Τμήματα και
Συνεργασίες & Έργο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και συμμετέχει σε παγκόσμιες εκθέσεις βιβλίου, όπως τη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια[2]. Ως μη κυβερνητική οργάνωση αναγνωρισμένη από την UNESCO και τη UNICEF, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής για το παιδικό βιβλίο και την εκπαίδευση. Χάρη στην επιμονή της IBBY, το ψήφισμα με το οποίο επικυρώθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τα Ηνωμένα Έθνη το 1990, περιλαμβάνει έκκληση προς όλα τα έθνη να προωθήσουν την παραγωγή και τη διανομή παιδικών βιβλίων, χτίζοντας πάνω σε μία από τις κύριες διακηρύξεις της Σύμβασης, το δικαίωμα της πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση.
Από την ίδρυσή της το 1953, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα υποστηρίζει σημαντικό αριθμό βραβείων και δραστηριοτήτων, με στόχο την ενθάρρυνση της ποιοτικής παιδικής λογοτεχνίας και την προάσπιση του δικαιώματος κάθε παιδιού να γίνει αναγνώστης. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό Εθνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, επέτειο των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το Τμήμα-χορηγός καλεί ένα συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου κι έναν εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται από όλα τα Εθνικά Τμήματα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και του παιδικού βιβλίου[3].
Βραβεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: Διετές βραβείο για συγγραφείς και εικονογράφους με διαρκή αντίκτυπο στην παιδική λογοτεχνία[4].
- Βραβείο IBBY-Asahi Reading Promotion Award: Διετές βραβείο για ομάδες ή ιδρύματα που συμβάλλουν στην προώθηση της φιλαναγνωσίας[5].
- IBBY-iRead Outstanding Reading Promotor Award: Διετές βραβείο που αναγνωρίζει άτομα που προωθούν τη φιλαναγνωσία στα παιδιά[6].
- IBBY Honour List: Διετής κατάλογος προτεινόμενων έργων από εξαιρετικούς συγγραφείς, εικονογράφους και μεταφραστές από τα Εθνικά Τμήματα της IBBY[7].
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «International Board on Books for Young People (IBBY)». www.ibby.org. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2024.
- ↑ «Bologna Children's Book Fair».
- ↑ «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου».
- ↑ «Hans Christian Andersen Award». www.ibby.org. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2024.
- ↑ «IBBY-Asahi Reading Promotion Award».
- ↑ «IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award».
- ↑ «IBBY Honour List».