Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιολογική διεργασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βιολογικές διεργασίες (διαδικασίες) είναι εκείνες οι διεργασίες που είναι απαραίτητες για να ζήσει ένας οργανισμός και που διαμορφώνουν τις ικανότητές του να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Οι βιολογικές διεργασίες αποτελούνται από πολλές χημικές αντιδράσεις ή άλλα γεγονότα που εμπλέκονται στη διατήρηση και τον μετασχηματισμό των μορφών της ζωής.[1] Η ρύθμιση των βιολογικών διεργασιών συμβαίνει όταν οποιαδήποτε διεργασία διαμορφώνεται ως προς τη συχνότητα, το ρυθμό ή την έκτασή της. Οι βιολογικές διεργασίες ρυθμίζονται με πολλά μέσα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τον έλεγχο της γονιδιακής έκφρασης, την τροποποίηση πρωτεΐνης ή την αλληλεπίδραση με μια πρωτεΐνη ή υπόστρωμα μορίου.

  • Ομοιόσταση: ρύθμιση του εσωτερικού περιβάλλοντος για τη διατήρηση μιας σταθερής κατάστασης. Για παράδειγμα, εφίδρωση για μείωση της θερμοκρασίας
  • Βιολογική οργάνωση: αποτελείται δομικά από ένα ή περισσότερα κύτταρα – τις βασικές μονάδες της ζωής
  • Μεταβολισμός: μετατροπή της ενέργειας με μετατροπή χημικών ουσιών και ενέργειας σε κυτταρικά συστατικά (αναβολισμός) και αποσύνθεση της οργανικής ύλης (καταβολισμός). Τα ζωντανά όντα απαιτούν ενέργεια για να διατηρήσουν την εσωτερική οργάνωση (ομοιόσταση) και να παράγουν τα άλλα φαινόμενα που σχετίζονται με τη ζωή.
  • Κυτταρική ανάπτυξη: διατήρηση υψηλότερου ρυθμού αναβολισμού από τον καταβολισμό. Ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός αυξάνεται σε μέγεθος σε όλα τα μέρη του, αντί να συσσωρεύει απλώς ύλη.
  • Απόκριση σε ερεθίσματα: μια απόκριση μπορεί να λάβει πολλές μορφές, από τη συστολή ενός μονοκύτταρου οργανισμού σε εξωτερικές χημικές ουσίες, έως πολύπλοκες αντιδράσεις που περιλαμβάνουν όλες τις αισθήσεις των πολυκύτταρων οργανισμών. Μια απόκριση εκφράζεται συχνά με κίνηση. Για παράδειγμα, τα φύλλα ενός φυτού που στρέφονται προς τον ήλιο (φωτοτροπισμός), και χημειοτακτισμός.
  • Αλληλεπίδραση μεταξύ οργανισμών: οι διαδικασίες με τις οποίες ένας οργανισμός έχει παρατηρήσιμη επίδραση σε έναν άλλο οργανισμό του ίδιου ή διαφορετικού είδους.
  • Επίσης: κυτταρική διαφοροποίηση, ζύμωση, γονιμοποίηση, βλάστηση, τροπισμός, υβρίδιο, μεταμόρφωση, μορφογένεση, φωτοσύνθεση, διαπνοή.
  1. Mossio, Matteo; Montévil, Maël; Longo, Giuseppe (2016-10-01). «Theoretical principles for biology: Organization». Progress in Biophysics and Molecular Biology. From the Century of the Genome to the Century of the Organism: New Theoretical Approaches 122 (1): 24–35. doi:10.1016/j.pbiomolbio.2016.07.005. PMID 27521451. https://www.academia.edu/27938405. Ανακτήθηκε στις 2016-12-12.