Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλανος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έλανος
Έλανος (υποείδος E. c. caeruleus)
Έλανος (υποείδος E. c. caeruleus)
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Αετόμορφα (Accipitriformes)
Οικογένεια: Αετίδες (Accipitridae)
Υποοικογένεια: Αετίνες (Accipitrinae)
Γένος: Έλανος (Elanus) Savigny, 1809
Είδος: E. caeruleus
Διώνυμο
Elanus caeruleus
(Desfontaines, 1789)

Ο Έλανος (Elanus caeruleus) είναι μικρό ημερόβιο αρπακτικό της οικογένειας των Αετίδων.

Νεαρός έλανος στο Εθνικό πάρκο Ετόσα, Ναμίμπια

Ο έλανος είναι είδος απαραγνώριστο, δηλαδή διακρίνεται εύκολα από άλλα είδη. Έχει μήκος 31-36 εκ. και άνοιγμα φτερών 76-88 εκ. Χρώμα στήθους και κεφαλιού λευκό, ενώ οι φτερούγες είναι γκριζωπές. Η πάνω μεριά του "βραχίωνα" είναι ολόμαυρη, όπως και πρωτεύοντα ερετικά του από την κάτω μεριά. Φέρει μαύρη "μάσκα" γύρω από τα μάτια τα οποία είναι κατακόκκινα. Οι φτερούγες μυτερές και μακριές και η ουρά κοντή και τετραγωνισμένη. Το ράμφος είναι κοντό. Το νεαρό είναι πιο σκούρο, με τα φτερά να έχουν άσπρες άκρες. Το πίσω μέρος του κεφαλιού και ο σβέρκος είναι πιο σκούρα, προς το καφετί.

Elanus caeruleus

Ο έλανος εξαπλώνεται στην υποσαχάρια Αφρική και την τροπική Ασία, αλλά αποίκισε σχετικά πρόσφατα στην νοτιοδυτική Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία) από το Μαρόκο. Ακόμη σπάνιος αλλού στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι τυχαίος, παραπλανημένος επισκέπτης, με μόνο εννιά καταγραφές.[1]

Το υποείδος caeruleus απαντάται στην Ισπανία, την Αφρική και την Αραβία. Το υποείδος vociferus βρίσκεται ανατολικά της εξάπλωσης του είδους στην νότια και τη νοτιοανατολική Ασία. Κατά μήκος της Σουμάτρας, της Ιάβας, του Βόρνεο και των Φιλιππίνων το υποείδος hypoleucus, ενώ το wahgiensis περιορίστηκε στη Νέα Γουινέα.