Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεώργιος Αγαλλόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η τρέχουσα έκδοση της σελίδας Γεώργιος Αγαλλόπουλος, όπως διαμορφώθηκε από τον 176.58.194.71 (συζήτηση) στις 09:07, 24 Αυγούστου 2022. Αυτό το URL είναι ένας μόνιμος σύνδεσμος για αυτή την έκδοση της σελίδας.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)


Γεώργιος Αγαλλόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας ή 19ος αιώνας
Μυστράς
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταέμπορος
στρατιώτης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Γεώργιος Αγαλλόπουλος ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η καταγωγή του ήταν από τον Μυστρά. Εγκαταστάθηκε στην Ύδρα όπου και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο πριν από την επανάσταση. Υπήρξε συνεταίρος του Αντωνίου Οικονόμου μετά την επανάσταση της Ύδρας και αργότερα βοήθησε τον Νικολή Σπηλιωτόπουλο για τη σύσταση της καγκελαρίας του Άργους. Το 1818 έγινε μέλος της φιλικής εταιρίας. Μετά την πρώτη του αποστολή στην ΚΛωνσταντινούπολη όπου και συνάντησε τους αρχηγούς της Εταιρίας Αθανάσιο Ξάνθο, Εμμανουήλ Τσακάλωφ και Παναγιώτη Σέκερη ξαναγύρισε στην ύδρα για να προετοιμάσει την εξέγερση του νησιού μαζι με τον Αντώνιο Οικονόμου. Αργότερα βοήθησε τον Νικόλαο Στπηλιωτόπουλο στην ίδρυση της Καγκελαρίας του Άργους

Πήρε μέρος σε πολλούς αγώνες ως αρχηγός σώματος όπως πήρε μέρος στην πολιορκία του φρουρίου της Ναυπλίας ως αρχηγός του σώματος, του φρούριου του Άργους, βοήθησε στην άλωση της Κορίνθου και σε άλλες μάχες μαζί με τον Νικήτα Σταματελόπουλο στην Πελοπόννησο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πολέμησε σε όλες τις μάχες της εποχής του Δράμαλη και πήρε μέρος στην περίφημη μάχη της Ράχοβας ή Αράχοβας υπό τις διαταγές των Καραΐσκάκη και Νικήτα Σταματελόπουλου, όπου σκοτώθηκε ο Μουστάμπεης αλλά και στην πολιορκία της Αθήνας υπό τον στρατηγό Γεώργιο Καραΐσκάκη. Το 1822 ό Αγαλλόπουλος γίνεται Χιλίαρχος. Ό Αγαλλόπουλος εκτός από την πολεμική του δράση στον αγώνα προσέφερε και μεγάλη οικονομική βοήθεια.

  • Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010. 
  • Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαιδεία (Α - Α). Αθήναι: Έκδοσις Μεγάλης Στρατιωτικής και Ναυτικής Εγκυκλοπαιδείας. σελ. 50. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.