Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λανδούλφος Γ΄ του Μπενεβέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η τρέχουσα έκδοση της σελίδας Λανδούλφος Γ΄ του Μπενεβέντο, όπως διαμορφώθηκε από τον ArisMethymna (συζήτηση | συνεισφορές) στις 12:40, 14 Σεπτεμβρίου 2024. Αυτό το URL είναι ένας μόνιμος σύνδεσμος για αυτή την έκδοση της σελίδας.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)
Λανδούλφος Γ΄ του Μπενεβέντο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
ΘάνατοςΔεκαετία του 960[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςGaitelgrima de Avellino
ΤέκναΠανδόλφος Β΄ του Μπενεβέντο[2]
Λανδούλφος Ζ΄ της Κάπουα
ΓονείςΛανδούλφος Β΄ του Μπενεβέντο και Wanzia[3]
ΑδέλφιαΠανδόλφος ο Σιδηροκέφαλος
ΟικογένειαΛανδουλφίδες

Ο Λανδούλφος Γ΄ (απεβ. Δεκέμβριος 968 ή 969) από τον Οίκο των Λαντουλφιδών ήταν πρίγκιπας της Κάπουα (ως Λάντουλφ Ε΄) και του Μπενεβέντo από το 959 ως συγκυβερνήτης με τον πατέρα του, Λανδούλφο Β΄ και τον αδελφό του Πανδόλφο Α΄ τον Σιδηροκέφαλο, και από το 961 μόνο με τον αδελφό του. Μητέρα του ήταν η Υβαντία.

Το 961 ο Λανδούλφος Β΄ απεβίωσε και ο Λανδούλφος Γ΄ και ο αδελφός του έγιναν μοναδικοί πρίγκιπες, αν και ο μεγαλύτερος Πανδόλφος Α΄ ήταν μακράν πιο επιβλητικός. Το Χρονικό του Σαλέρνο (Chronicum Salernitanum) επιβεβαιώνει, ωστόσο, τη συγκυβέρνηση και την αρχή του αδιαίρετου της ενωμένης Κάπουας-Μπενεβέντο, όπως διακηρύχθηκε από τον Ατενόλφο Α΄ το 900, και όπως έλεγε ο εγγονός του Λανδούλφος Β΄ ότι "στο πριγκιπάτο του Μπενεβέντο θα βασιλεύουν από κοινού ο Πανδόλφος και ο Λανδούλφος υπό κοινή, αδιαίρετη δικαιοδοσία (Beneventanorum principatum eius filii Pandolfum et Landulfum bifarie regebant. . . communi indivisoque iure). Ωστόσο, αυτό το σύστημα τελικά κατέρρευσε, και ο Πανδόλφος Α΄ κυβέρνησε στην Κάπουα, ενώ ο Λανδούλφος Γ΄ στο Μπενεβέντο.

Το 967 ο βασιλιάς Όθων Α΄ της Φραγκίας ήλθε στη Ρώμη και κατηγόρησε τον Πανδόλφο Α΄ τον Σιδηροκέφαλο για επιδίωξη ενός πολέμου κατά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Απουλία. Ο Λανδούλφος Γ΄ συμμετείχε στην επακόλουθη εκστρατεία του 968, αλλά αποσύρθηκε λόγω ασθένειας, και απεβίωσε στο Μπενεβέντο αφήνοντας δύο γιους: τον Πανδόλφο Β΄ και τον Λανδούλφο Ζ΄. Το Χρονικό (Chronicum) λέει ότι ο Λανδούλφος Γ΄ "κατείχε το πριγκιπάτο αποκλειστικά με τον αδελφό του για οκτώ χρόνια" (tenuit principatum una cum suo germanus annos octo). Ο Πανδόλφος Α΄ ο Σιδηροκέφαλος, ωστόσο, εξαπάτησε τους δύο ανιψιούς του από την κληρονομία τους και έγινε μοναδικός πρίγκιπας. Και οι δύο γιοι του Λανδούλφου Γ΄ έγιναν αργότερα πρίγκιπες του Μπενεβέντο.

Είχε τέκνα:

  • Caravale, Mario (επιμ.). Dizionario Biografico degli Italiani: LXIII Labroca – Laterza . Ρώμη, 2004

Παραπομπές σε πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
  3. 3,0 3,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.