Στον Αστερισμό του Αιγόκερω

Αμερικανική δραματική ιστορική ταινία του 1949

Στον Αστερισμό του Αιγόκερω (Πρωτότυπος Τίτλος: Under Capricorn), είναι Αμερικανικό ιστορικό δράμα του 1949, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πρωταγωνιστούν οι Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Τζόζεφ Κότεν και Μάικλ Γουάιλντινγκ.

Στον Αστερισμό του Αιγόκερω
ΣκηνοθεσίαΆλφρεντ Χίτσκοκ
ΠαραγωγήΆλφρεντ Χίτσκοκ
Σίντνεϊ Μπέρνσταϊν
ΣενάριοΤζον Κόλτον
Μάργκαρετ Λίντεν
Τζέιμς Μπράιντι
Χιουμ Κρόνιν
Χέλεν Σίμπσον (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεUnder Capricorn
ΠρωταγωνιστέςΊνγκριντ Μπέργκμαν
Τζόζεφ Κότεν
Μάικλ Γουάιλντινγκ
Μάργκαρετ Λέιτον
Σέσιλ Πάρκερ
ΜουσικήΛούις Λίβι
ΦωτογραφίαΤζακ Κάρντιφ
ΜοντάζΜπερτ Μπέιτς
Εταιρεία παραγωγήςTransatlantic Pictures
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 8/9/1949
Κυκλοφορία1949
Διάρκεια117 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαAγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το 1831 καταφθάνουν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Τσαρλς Αντέαρ (Μάικλ Γουάιλντινγκ) κι ο θείος του, νέος κυβερνήτης της πόλης (Σέσιλ Πάρκερ). Ο Τσαρλς που ελπίζει να καταφέρει να δημιουργήσει περιουσία πιάνει φιλία με τον Σάμσον Φλάσκι (Τζόζεφ Κότεν) έναν εξόριστο κατάδικο που έχει καταφέρει να πλουτίσει με το επιχειρηματικό του μυαλό. Η σύζυγος του Σάμσον Ενριέτα (Ίνγκριντ Μπέργκμαν), ήταν φίλη της αδελφής του Τσαρλς στην Ιρλανδία κι ο Σάμσον πιστεύει ότι ο ερχομός του νέου θα χαροποιήσει την Ενριέττα που είναι αλκοολική. Στο μεταξύ η οικονόμος του σπιτιού των Φλάσκι, Μίλι (Μάργκαρετ Λέιτον) είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Σάμσον και σπρώχνει την Ενριέττα στο αλκοόλ. Ο λόγος της καταδίκης του Σάμσον είχε να κάνει με έγκλημα της Ενριέττα το οποίο δήλωσε ότι έκανε ο ίδιος προκειμένου να βγάλει τη σύζυγό του από τη δύσκολη θέση.

Πληροφορίες παραγωγής

Επεξεργασία

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα που έγραψε το 1937 η Χέλεν Σίμπσον, το οποίο μετέφεραν για τη μεγάλη οθόνη, μεταξύ άλλων, ο Χιουμ Κρόνιν κι ο Τζέιμς Μπράιντι. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τη νεοσύστατη εταιρία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και του Σίντνεϊ Μπερνστάιν Transatlantic Pictures και τη διανομή της ανέλαβε η Warner Bros.[1].

Η ταινία αποτελεί επίσης τη δεύτερη έγχρωμη ταινία του σκηνοθέτη καθώς και τη δεύτερη στην οποία χρησιμοποιεί δεκάλεπτες συνεχείς λήψεις, όπως συνέβη και με την ταινία του 1948 Ο Βρόχος (Rope). Το κοινό περίμενε ότι ο σκηνοθέτης θα δημιουργούσε άλλη μια ταινία αγωνίας και απογοητεύτηκε όταν διαπίστωσε ότι επρόκειτο για την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου με στοιχεία θρίλερ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εμπορική αποτυχία της ταινίας. Επιπλέον η κακή δημοσιότητα που είχε λάβει ο δεσμός της Ίνγκριντ Μπέργκμαν με τον ιταλό νεορεαλιστή σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι κι η μετέπειτα εγκυμοσύνη της δε συνέβαλε θετικά στην προώθηση της ταινίας[2].

Στη συνέντευξη του Χίτσκοκ στον Φρανσουά Τρυφό, ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι το Στον Αστερισμό του Αιγόκερω είχε τόσο μεγάλη ζημία που η εταιρία που δάνεισε χρήματα στον Χίτσκοκ απέκτησε τα δικαιώματά της και ότι δεν ήταν διαθέσιμη για τηλεπτική προβολή έως και το 1968. Ο Χίτσκοκ στη συνέντευξή του ανέφερε την κριτική των New York Times όπου αναγραφόταν ότι πρέπει να περιμένει κανείς 100 λεπτά για την πρώτη στιγμή αγωνίας[3].

Ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς αναφέρει στη συνέντευξή του με τον Χίτσκοκ ότι οι Γάλλοι κριτικοί του περιοδικού Cahiers du cinéma θεωρούσαν την ταινία ως μια από τις καλύτερες του σκηνοθέτη[4].

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. [1]
  2. [2] Αρχειοθετήθηκε 2013-08-27 στο Wayback Machine..
  3. Truffaut/Hitchcock. 1967. New York: Simon and Schuster.
  4. [3].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία