Το Άλιεν: Η Αναγέννηση ή Άλιεν 4 (αγγλικά Alien: Resurrection) είναι αμερικανική κινηματογραφική ταινία περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, παραγωγής 1997 και αποτελεί την τέταρτη προσθήκη στη σειρά ταινιών Άλιεν. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Πιέρ Ζενέ και το σενάριο έγραψε ο Τζος Γουίντον. Το Άλιεν: Η Αναγέννηση ήταν η πρώτη ταινία από την τετραλογία Άλιεν που γυρίστηκε εκτός Αγγλίας, στα στούντιο της Fox στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Άλιεν: Η Αναγέννηση
ΣκηνοθεσίαΖαν-Πιέρ Ζενέ
Παραγωγή20th Century Fox
ΣενάριοΝταν Ο'Μπάνον
Ρόναλντ Σάσετ
(χαρακτήρες)
Τζος Γουίντον
(σενάριο)
ΠρωταγωνιστέςΣιγκούρνι Γουίβερ
Γουινόνα Ράιντερ
Ντομινίκ Πινιόν
Ρον Πέρλμαν
Γκάρι Ντούρνταν
Μάικλ Γουίνκοτ
Μπραντ Ντούριφ
Λίλαντ Όρσερ
Νταν Χεντάγια
ΜουσικήΤζον Φρίζελ
ΦωτογραφίαΝταριούς Χοντζί
ΜοντάζHervé Schneid
Εταιρεία παραγωγήςBrandywine Productions και 20th Century Fox
ΔιανομήInterCom, Netflix και Disney+
Πρώτη προβολή26 Νοεμβρίου 1997 (ΗΠΑ)
20 Μαρτίου 1998 (Ελλάδα)
Διάρκεια109 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η ταινία διαδραματίζεται 200 χρόνια μετά τα γεγονότα της τρίτης ταινίας Άλιεν 3: Η Τελική Αναμέτρηση (Alien 3, 1992). Η Έλεν Ρίπλεϊ έχει κλωνοποιηθεί και μια βασίλισσα Άλιεν έχει χειρουργικά αφαιρεθεί από το σώμα της. Ο οργανισμός United Systems Military ελπίζει να αναθρέψει τα Άλιεν ώστε να τα μελετήσει στο διαστημόπλοιο Αουρίγκα, χρησιμοποιώντας ως ξενιστές ανθρώπους που έχουν απαχθεί και σταλθεί στο διαστημόπλοιο από μισθοφόρους. Τα Άλιεν καταφέρνουν να αποδράσουν και η Ρίπλεϊ με τους μισθοφόρους θα προσπαθήσουν να σωθούν και να καταστρέψουν το διαστημόπλοιο πριν αυτό φτάσει στον προορισμό του, στη Γη.

Το Άλιεν: Η Αναγέννηση κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 26 Νοεμβρίου 1997 και έλαβε μικτά σχόλια από τους κριτικούς. Κινήθηκε όμως ικανοποιητικά στο box office αποφέροντας 161,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Περίληψη πλοκής

Επεξεργασία

200 χρόνια μετά τα γεγονότα του Άλιεν 3, η Εταιρεία καταφέρνει να κλωνοποιήσει την Έλεν Ρίπλεϊ και οι επιστήμονες αφαιρούν τη Βασίλισσα Άλιεν που κυοφορεί. Η Εταιρία δεν θανατώνει τη Ρίπλεϊ παρά την κρατά στη ζωή με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως οργανισμός προς μελέτη.

Όμως το DNA της Ρίπλεϊ έχει ενσωματωθεί με αυτό της Βασίλισσας Άλιεν, η οποία έχει αναπτύξει μερικές ανθρώπινες λειτουργίες. Οι επιστήμονες ξεκινούν την αναπαραγωγή των αυγών της Βασίλισσας Άλιεν, όμως τα Άλιενς που εκκολάπτονται από αυτά τα αυγά καταφέρνουν να δραπετεύσουν. Έτσι κυκλοφορούν ελεύθερα στις εγκαταστάσεις που συντηρούνται από το στρατό.

Το διαστημόπλοιο που λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα έχει ήδη ξεκινήσει πορεία προσεδάφισης στη Γη και η Βασίλλισα Άλιεν γεννά ένα νέο θανάσιμο ανθρωπόμορφο Άλιεν. Η Ρίπλεϊ, με τη βοήθεια ενός θηλυκού ρομπότ με το όνομα Κωλ, καταφέρνουν να εξολοθρεύσουν το Άλιεν, προτού το διαστημόπλοιο φτάσει στη Γη.

Διανομή ρόλων

Επεξεργασία

Η παρακάτω διανομή είναι ενδεικτική και δεν αποτελεί την πλήρη διανομή των ρόλων στη ταινία.

  • Σιγκούρνι Γουίβερ στο ρόλο της Έλεν Ρίπλεϊ
  • Γουινόνα Ράιντερ στο ρόλο της Κολ, θηλυκό ρομπότ
  • Ντομινίκ Πινιόν στο ρόλο τους Βρις, ημιπληγικός διανομέας φορτίων
  • Νταν Χεντάγια στο ρόλο του Στρατηγού Περέζ
  • Τζ. Ε. Φρίμαν στο ρόλο του Δόκτωρ Ρεν
  • Μπραντ Ντούριφ στο ρόλο του Δόκτωρ Γκέντιμαν
  • Κάρολιν Κάμπελ στο ρόλο της Δόκτωρ Γουίλιαμσον
  • Ντέιβιντ Στ. Τζέιμς στο ρόλο του Δόκτωρ Σπραγκ
  • Ρέιμοντ Κρουζ στο ρόλο του ΝτιΣτέφανο
  • Γκάρι Ντούρνταν στο ρόλο του Κρίστι
  • Ρον Πέρλμαν στο ρόλο του Τζόνερ
  • Λίλαντ Όρσερ στο ρόλο του Πέρβις

Παραγωγή

Επεξεργασία

Πρώτα στάδια

Επεξεργασία

Εντυπωσιασμένη από τη δουλειά του ως σεναριογράφος, η 20th Century Fox προσέλαβε τον Τζος Γουίντον να γράψει το σενάριο της ταινίας. Το αρχικό σενάριο του Γουίντον είχε τρεις πράξεις στη Γη, μαζί με μια τελική μάχη που λάμβανε χώρα στη Γη.[1] Ο Γουίντον έγραψε συνολικά πέντε προσχέδια της τελευταίας πράξης του σεναρίου, από τα οποία κανένα δεν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία.[1]

Το στούντιο αρχικά οραματίστηκε η ταινία να έχει ως κεντρική ηρωίδα τον κλώνο του χαρακτήρα της Νιουτ από την ταινία Άλιενς: Η Επιστροφή (Aliens, 1986), καθώς ο χαρακτήρας της Έλεν Ρίπλει σκοτώθηκε στο τέλος του Άλιεν 3 (Alien 3, 1992). Ο Γουίντον έγραψε ένα 30σέλιδο προσχέδιο με αυτήν την ιδέα πριν πληροφορηθεί ότι το στούντιο, αν και εντυπωσιασμένο με το σενάριο του, ήθελε τώρα το σενάριο να βασιστεί σε έναν κλώνο της Ρίπλεϊ.[2] Ο Γουίντον έπρεπε να ξαναγράψει το σενάριο με τέτοιον τρόπο που θα έφερνε πίσω το χαρακτήρα της Ρίπλεϊ, κάτι που ο ίδιος βρήκε αρκετά δύσκολο. Η ιδέα της κλωνοποίησης ήταν των παραγωγών Ντέιβιντ Γκίλερ και Γουόλτερ Χιλ, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην ανάπτυξη του Άλιεν: Η Αναγέννηση καθώς πίστευαν ότι θα κατέστρεφε τη σειρά ταινιών.[3]

Η Σιγκούρνι Γουίβερ, η οποία υποδύθηκε τη Ρίπλεϊ σε όλες τις ταινίες της σειράς ήθελε να απελευθερώσει το χαρακτήρα της στο Άλιεν 3 καθώς δεν ήθελε η Ρίπλεϊ να γίνει μια φιγούρα της πλάκας η οποία συνέχεια θα ξύπναγε με τέρατα τριγύρω της. Η πιθανότητα μιας ταινίας Άλιεν Εναντίον Κυνηγού (Alien vs. Predator) ήταν ένας ακόμη λόγος για το θάνατο του χαρακτήρα καθώς η Γουίβερ βρήκε την ιδέα αυτή απαίσια. Ωστόσο, η Γουίβερ εντυπωσιάστηκε με το σενάριο του Γουίντον. Σκέφτηκε ότι το λάθος κατά τη διάρκεια κλωνοποίησης της Ρίπλεϊ θα της επέτρεπε να εξερευνήσει ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα και καθώς η Ρίπλεϊ γίνεται μισή άνθρωπος και μισή εξωγήινη θα δημιουργούσε μια αβεβαιότητα. Η Γουίβερ βρήκε το κόνσεπτ ενδιαφέρον και θεώρησε ότι η ταινία έφερε πίσω το πνεύμα των δύο πρώτων ταινιών.[3] Η Γουίβερ έγινε συμπαραγωγός και έλαβε αμοιβή 11 εκατομμυρίων δολαρίων.[4]

Σκηνοθεσία

Επεξεργασία

Ο Ντάνι Μπόιλ ήταν η αρχική επιλογή να σκηνοθετήσει την ταινία. Ο Μπόιλ και ο παραγωγός του συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους των εφέ ώστε να συζητήσουν για την ταινία, αλλά ο Μπόιλ δεν έδειξε ενδιαφέρον. Ο Πίτερ Τζάκσον προσεγγίστηκε, αλλά απέρριψε την πρόταση καθώς δεν θα μπορούσε να ενθουσιαστεί με καμία ταινία Άλιεν.[5] Το 1995, μετά την κυκλοφορία της ταινίας Συνήθεις Ύποπτοι (The Usual Suspects), η 20th Century Fox προσέγγισε τον Μπράιαν Σίνγκερ.[6] Οι παραγωγοί της ταινίας ζήτησαν από τον Ζαν-Πιερ Ζενέ να σκηνοθετήσει την ταινία, καθώς θεωρούσαν ότι είχε ένα μοναδικό οπτικό στυλ. Ο Ζενέ μόλις είχε ολοκληρώσει το σενάριο της ταινίας Αμελί (Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, 2001) και έμεινε έκπληκτος όταν του προσέφεραν τη δουλειά για το Άλιεν: Η Αναγέννηση, καθώς πίστευε ότι η σειρά ταινιών ολοκληρώθηκε με το Άλιεν 3 και θεωρούσε ότι η δημιουργία μίας ακόμα συνέχειας ήταν κακή ιδέα.[7] Παρ' όλα αυτα ο Ζενέ δέχτηκε να αναλάβει το πρόζεκτ.[8] Ζήτησε από την παραγωγή διερμηνέα καθώς δεν μιλούσε καλά αγγλικά όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα.[9]

Με προϋπολογισμό 75.000.000 δολάρια[10], το Άλιεν: Η Αναγέννηση έκανε άνοιγμα τριημέρου στη 2η θέση με 16,4 εκατομμύρια δολάρια.[10] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 47,7 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο τα 113,5 εκατομμύρια δολάρια.[10] Παγκοσμίως απέφερε 161,3 εκατομμύρια δολάρια.[10] Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς, το Άλιεν: Η Αναγέννηση καταλαμβάνει την 4η θέση στο αμερικανικό box office και την 1η θέση παγκοσμίως.[11]

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. 1,0 1,1 Scott Myers (3 Ιανουαρίου 2009). «Interview: Joss Whedon». Go Into The Story. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (blog entry) στις 24 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2012. But rather than go into all of the reasons why Alien: Resurrection is disappointing to me, I will tell you that, yes, I wrote five endings. The first one was in the forest with the flying threshing machine. The second one was in a futuristic junkyard. The third one was in a maternity ward. And the fourth one was in the desert. 
  2. «In Focus | August/September 2005 | Serenity Now! Uncut». Natoonline.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 From the Ashes - Reviving the Story. Alien Resurrection, Alien Quadrilogy: Fox Home Entertainment. 2003. 
  4. Hochman, David (12 Μαΐου 1997). «Beauties and the Beast». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2012. 
  5. Jackson, Peter. «Peter Jackson FAQ». theonering.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2012. 
  6. Bryan Singer, Tom DeSanto, The Secret Origin of The X-Men, 2000, 20th Century Fox
  7. French Twist - Direction and Design. Alien Resurrection, Alien Quadrilogy edition: Fox Home Entertainment. 2003. 
  8. Mcdonald, William (12 Ιουλίου 1997). «Sigourney Weaver Eludes the Image Police». New York Times. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2012. 
  9. Alien Resurrection - Audio Commentary
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 «Άλιεν: Η Αναγέννηση Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2012. 
  11. «Alien στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία