Οι Ιουστανίδες ή Ιοστανίδες (περσικά: جستانیان) ήταν κυβερνήτες τμήματος του Δαϋλάμ (η ορεινή περιοχή του Γκιλάν στο Ιράν) από το 791 έως το 1004 μ.Χ.

Ιουστανίδες
جستانیان
791 – 1004
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Πρωτεύουσα Ρουντμπάρ
Θρησκεία Σιιτικός Ισλαμισμός (Ζαϊντισμός)
Πολίτευμα Μοναρχία
Ιστορία
 -  Ίδρυση 791
 -  Κατάλυση 1004

Οι Ιουστανίδες εμφανίζονται ως "Βασιλιάδες του Δαϋλάμ" στα τέλη του 8ου αιώνα μ.Χ.. Κέντρο τους ήταν η πόλη Ρουντμπάρ στο Αλαμούτ, που βρίσκεται στην κοιλάδα της Σαχρούντ. Δύο αιώνες αργότερα, η περιοχή αυτή θα αποτελούσε το κέντρο των Ασσασίνων, των μυθικών Νιζαριτών Ισμαηλιτών Σιιτών. Εμφανίζονται στην ισλαμική ιστορία ως τμήμα της περιόδου του "Ιρανικού Ιντερμέτζο", όταν τα γηγενή δαϋλαμιτικά και κουρδικά πριγκηπάτα αποκτούν δύναμη στη βορειοδυτική Περσία μετά από 2-3 αιώνες αραβικής κυριαρχίας. Η άνοδος των Δαϋλαμιτών κορυφώθηκε με τη δυναστεία των Μπουγιδών.

Μετά τον προσηλυτισμό του Μαρζουμπάν ιμπν Γιουστάν στο Μωαμεθανισμό το 805, η αρχαία οικογένεια των Γιουστάν (Ιουστανιδών) συνδέθηκε με τους ζαϊντιστές Αλίδες του Δαϋλάμ. Οι Ιουστανίδες υιοθέτησαν τον κλάδο του Σιιτισμού, Ζαϊντισμό. Τον 10ο αιώνα, εξαλείφθησαν από τη δαϋλαμιτική δυναστεία των Σαλαριδών στο Ταρόμ (σημερινή επαρχία του Ζαντζάν). Παρόλα αυτά, οι Ιουστανίδες συνδέθηκαν με γάμους με τους Σαλαρίδες και διατήρησαν την εξουσία στο Ρουντμπάρ στα υψίπεδα του Δαϋλάμ. Επίσης έγιναν σύμμαχοι με τους Μπουγίδες. Τον 11ο αιώνα, τέθηκαν πιθανώς υπό την επικυριαρχία των Γαζναβιδών. Με την άφιξη των Σελτζούκων Τούρκων, αναγνώρισαν την επικυριαρχία των Σελτζούκων και λίγο αργότερα, εξαφανίστηκαν από την ιστορία.

Παραπομπές

Επεξεργασία