Česko od ruskej invázie na Ukrajinu zaplatilo Moskve za ropu a plyn päťkrát viac, ako dalo na pomoc Kyjivu,

Česko od ruskej invázie na Ukrajinu zaplatilo Moskve za ropu a plyn päťkrát viac, ako dalo na pomoc Kyjivu, uviedli centrá CSD a CREA. Do júna tohto roka Rusko zinkasovalo za dodávky energetických surovín od Česka sedem miliárd eur.

Organizácie uvádzajú, že Česko má možnosti, ako sa zbaviť závislosti od Ruska – okrem iného lepším využitím ropovodu TAL alebo tým, že sa spoľahne na plyn z Nórska a na globálny trh s LNG.

CSD a CREA varovali, že rastúca závislosť od dodávok energetických surovín z Ruska je značné bezpečnostné riziko a vedie k cenovým šokom ako napríklad v auguste, keď Ukrajina obsadila prečerpávaciu stanicu Sudža v ruskej Kurskej oblasti.

Viac informácií:

Platby z Česka za ropu a plyn z Ruska od začiatku invázie vo februári 2022 do tohtoročného júna vyniesli Rusku na daniach 2,3 miliardy eur.

Česko v tomto období poskytlo napadnutej Ukrajine pomoc v celkovej hodnote 1,29 miliardy eur, tvrdí správa CSD a CREA.

Obe strediská poukázali na to, že závislosť Česka od ruskej ropy sa vlani zvýšila na 60 %, hoci vláda sa jej chcela postupne zbaviť. Na začiatku roka 2024 sa znížila na 50 %, čo bola úroveň pred inváziou. (čtk)

Dnes na DennikE.sk