Goldman Sachs zvýšila odhad hospodárskeho rastu Číny,

Goldman Sachs zvýšila odhad hospodárskeho rastu Číny, zdôvodnila to najnovšími opatreniami vlády na podporu ekonomiky. Tento rok banka počíta s rastom čínskeho HDP o 4,9 % a na budúci rok o 4,7 %.

Doterajšia prognóza na rok 2024 bola 4,7 % a na budúci rok 4,3 %. Vlani čínsky HDP vzrástol o 5,2 %.

Novoohlásené ekonomické stimuly v Číne podľa Goldman Sachs jasne ukazujú, že čínski politici sa rozhodli zamerať na ekonomiku väčšiu pozornosť.

Viac informácií:

Čínske úrady nedávno predstavili množstvo opatrení na podporu ekonomiky, ktorá čelí negatívnym následkom krízy na realitnom trhu a slabej spotrebiteľskej dôvery.

Minister financií Lan Fo-an oznámil, že Čína výrazne zvýši zadlženie, aby podporila hospodársky rast. Podnikne kroky na podporu ľudí s nízkymi príjmami a trhu s nehnuteľnosťami, doplní aj kapitál štátnych bánk.

Kontext:

Peking si na tento rok stanovil cieľ dosiahnuť zhruba päťpercentný rast HDP. V 2. kvartáli sa  medziročný rast ekonomiky spomalil na 4,7 z 5,3 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Nové odhady Goldman Sachs sú optimistickejšie ako prognózy Svetovej banky, ktorá predpokladá, že čínska ekonomika si tento rok polepsí o 4,8 % a na budúci rok o 4,3 %. (čtk, reuters)

Dnes na DennikE.sk