Občianske združenie Rodičia.sk upozorňuje, že domáce rozpočty budú z väčšej časti zaťažené zvýšenou sadzbou DPH.

Občianske združenie Rodičia.sk upozorňuje, že domáce rozpočty budú z väčšej časti zaťažené zvýšenou sadzbou DPH. Združenie síce oceňuje návrh na zníženie dane na vybrané potraviny, učebnice a lieky, pre rodičov to však bude zrejme len kozmetická úľava.

„Očakávané zvýšenie cien pod tlakom zvýšenej DPH na 23 % sa dotkne všetkých, čo je pre mnohé rodiny smutná správa, pretože už dosahy pandemických opatrení, energetickej krízy a súvisiacej rekordnej inflácie zásadne ovplyvnili ich hospodárenie. Opatrenia, ktoré im pomáhajú túto situáciu zvládnuť, boli zvýšené prídavky na deti a daňový bonus, ktorý by sa však od 1. januára 2025 mal znížiť,“ uviedlo združenie.

Rozumie zámeru vlády okresať daňový bonus, myslí si však, že sadzba by mala byť rovnaká pre rodičov detí bez ohľadu na vek až po dovŕšenie 18. roka života.

Takisto odporúča vyňať z predmetu dane z finančných transakcií platby odmien na účet zamestnancov. „Dosah tohto opatrenia je síce namierený na právnické osoby, ale keďže postihne aj platby na účet zamestnancov, bude v praxi pôsobiť ako daň z príjmov,“ uvádza. (tasr)

Dnes na DennikE.sk