Kvindernes Internationale Kampdag 2024: Interview med Miryam og Zina

Kvindernes Internationale Kampdag 2024: Interview med Miryam og Zina

For det første, hvad betyder kvinderns kampdag for dig? Miryam, du har æren af at starte.

- Mange tak for det. Det er en dag, hvor jeg fejrer kvinders økonomiske, politiske og sociale præstationer. En dag, hvor jeg selv stopper op og reflekterer over, hvad det vil sige at være kvinde i dag, og hvor langt vi er kommet. Jeg er klar over, at verden i dag ser bedre ud for vores døtre, end den måske gjorde for os, men vi har stadig et stykke vej at gå. Lederskabsidealerne er ved at ændre sig. I lang tid var skabelonen for en stærk leder en mand. Det er en dag for empowerment, men også for solidaritet.

Et tankevækkende svar. Zina, hvad betyder denne dag for dig?

- Dagen i sig selv har betydet forskellige ting for mig, men én ting står fast, uanset hvor jeg befinder mig, hvilken stilling jeg har, eller hvad jeg arbejder med – det er at reflektere, analysere og handle. At se på de skiftende livsvilkår, der er knyttet til det køn, man er født med. Denne dag giver mig mulighed for at se på de fremskridt, der er gjort, de erfaringer, jeg har gjort, og hvad der er tilbage at gøre. Ligestilling er en daglig handling og et aktivt valg at leve efter for at skabe et velstående samfund. 

Jeg er helt enig. Refleksion og analyse er virkelig vigtigt for at drive ligestillingsarbejdet fremad, hver dag. Hvis vi går videre, hvad betyder begrebet ligestilling så for dig? Hvad siger du, Zina? 

- For mig personligt handler ligestilling om, at mænd og kvinder har de samme rettigheder, muligheder og forpligtelser uanset land, hudfarve, klasse og køn. 

Klar opsummering. Mange tak for det. Hvad med dig, Miryam?

- For mig betyder ligestilling en verden, hvor dit køn ikke er en faktor, hverken i ansættelsen eller i andre opgaver.

Hvis vi indsnævrer det lidt, hvad betyder ligestilling så for dig i dit arbejde? Miryam?

- Jeg vil sige, at det handler om at finde en balance i rekrutteringen, hvilket er et mål, som jeg som leder, men også organisationen, stræber efter. Jeg tror på, at diversitet er en succesfuld opskrift, hvor alle mennesker bidrager med deres eget synspunkt. Vi bør være en repræsentation af, hvordan vores samfund ser ud. Jeg kan slet ikke lide ideen om kvoter, der er mange kompetente kvinder i dag, som ikke kommer videre i processerne, bare fordi de er kvinder. Man bør få jobbet efter fortjeneste og ikke få at vide eller føle, at man har fået jobbet, fordi man er kvinde. Den følelse eller opfattelse vil ikke fremme udviklingen af ligestilling mellem kønnene.

Dit engagement for balance i rekrutteringen og din afvisning af kvoter er tydelig, Miryam. Zina, hvad betyder ligestilling for dig i dit arbejde?

- I mit HR-arbejde generelt er ligestilling og mangfoldighed en vigtig del, men som nordisk HR-chef hos Verifone har vi et klart CSR-arbejde, hvor ligestilling er en af vores prioriteter. Retfærdig aflønning, udviklingsmuligheder og forskellige udviklende tiltag for alle uanset køn, nationalitet eller handicap. Dette for at bevæge os i retning af en mere lige arbejdsplads, men også samfundet generelt. Nogle normer er med til at begrænse mennesker og skabe forhindringer for udvikling. Som leder er jeg overbevist om, at alle vores nordiske organisationer har et "ligestillingskompas" at følge. Så er det også til dels mit ansvar at passe på og vedligeholde vores adfærdskodekser, men også de mål, vi i fællesskab har underskrevet for en bedre planet. Jeg vil også gerne tilføje, at det er givende at være ansvarlig for de nordiske lande, da der er en øget bevidsthed, som gør modtagelighed i ligestillingsarbejdet til en selvfølge. Vores nordiske lande ligger altid i toppen af listen over verdens mest ligestillede lande.

Et langt og godt svar på et langt spørgsmål. Tak skal du have. Hvad siger du, Miryam?

- I vores ledelsesteam arbejder vi konstant på at identificere udfordringer til videre håndtering, og derfor er vi i konstant forbedring. Vi har løbende møder, hvor ledere og HR arbejder ud fra vores adfærdskodeks.

Det har været meget interessant at høre jeres perspektiver på disse emner i anledning af dagen. Vi runder denne diskussion af med at se ind i fremtiden. Hvordan tror du, det vil se ud med hensyn til ligestilling mellem kønnene, og ser du nogen normer, der kan begrænse målet, Zina?

- Jeg ser mig selv og alle de andre entusiaster bygge broer, så fremtidens piger kan opnå nye mål. Vi har alle et fælles ansvar for at fremme ligestilling mellem kønnene. Arbejdsgivere har et stort ansvar, vi bidrager og skaber muligheder, hvor vi også kan udfordre markedet, men også vores egne forudfattede meninger. Vi kan oplyse, udfordre og forandre meget gennem vores organisatoriske arbejde.

Den begrænsende faktor er idéen: Sådan har det altid været, det kan ikke ændres! Tænk på alle de oprørere, der gik foran og fejede væk, fordi vi er der i dag. Sammen kan vi skabe vidundere, der er brug for os alle, kvinder, mænd, alle!

Det er helt rigtigt. Hvis du kunne forudsige fremtiden for ligestilling mellem kønnene, Miryam?

 - Jeg tror, at fremtiden er lys, og at flere kvinder vil indtage deres plads i min branche, men også generelt i ledelsesteams. 

Mange tak for din tid, og fordi I delte jeres tanker og meninger om kvindernes internationale kampdag og ligestilling, både generelt og hvad det betyder i jeres arbejde her hos Verifone.

Hvis du vil se eller tilføje en kommentar, skal du logge ind