Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Disinformaatiota koskevat vuoden 2022 käytännesäännöt

Suurimmat verkkoalustat, nousevat ja erikoistuneet alustat, mainosalan toimijat, faktantarkistajat, tutkimusorganisaatiot ja kansalaisjärjestöt antoivat vahvistetut disinformaatiota koskevat käytännesäännöt toukokuussa 2021 annettujen komission ohjeiden mukaisesti.

Vahvistetut disinformaatiota koskevat käytännesäännöt on allekirjoittanut ja esittänyt 16. kesäkuuta 2022 34 allekirjoittajaa, jotka ovat liittyneet vuoden 2018 käytännesääntöjen tarkistusprosessiin. Sen jälkeen mukaan on liittynyt kymmenen uutta allekirjoittajaa. 

Uusilla käytännesäännöillä pyritään saavuttamaan toukokuussa 2021 esitettyjen komission ohjeiden tavoitteet asettamalla laajempi valikoima sitoumuksia ja toimenpiteitä verkossa olevan disinformaation torjumiseksi.

Vuoden 2022 käytännesäännöt ovat allekirjoittajien tekemän työn tulosta. Allekirjoittajien tehtävänä on päättää, mihin sitoumuksiin ne sitoutuvat, ja niiden vastuulla on varmistaa sitoumustensa täytäntöönpanon tehokkuus. Komissio ei ole hyväksynyt käytännesääntöjä, mutta se on esittänyt odotuksensa ohjeissa ja katsoo, että käytännesäännöt kokonaisuudessaan täyttävät nämä odotukset.

Allekirjoittajat sitoutuivat toteuttamaan toimia useilla aloilla, kuten disinformaation levittämisen demonetisointi; poliittisen mainonnan läpinäkyvyyden varmistaminen; käyttäjien vaikutusmahdollisuuksien lisääminen; yhteistyön tehostaminen faktantarkistajien kanssa; ja tarjotaan tutkijoille paremmat mahdollisuudet saada käyttöönsä tietoja.

Allekirjoittajat tunnustivat, että on tärkeää tehdä käytännesäännöistä tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottavia, ja sopivat luovansa puitteet tulevalle yhteistyölle pysyvän työryhmän avulla. Käytännesääntöihin sisältyy myös vahvistettu seurantakehys, joka perustuu laadullisiin raportointielementteihin ja sen täytäntöönpanon tehokkuutta mittaaviin palvelutason indikaattoreihin. Allekirjoittajatovatperustaneet avoimuuskeskuksen, joka antaa yleisölle selkeän yleiskuvan toimintapolitiikoista, joita ne ovat ottaneet käyttöön sitoumustensa täytäntöönpanemiseksi, ja päivittää sitä säännöllisesti asiaankuuluvilla tiedoilla.

Vahvistettu säännöstö

Disinformaatiota koskevat käytännesäännöt ovat ensimmäinen laatuaan väline, jonka avulla alan asiaankuuluvat toimijat sopivat – ensimmäistä kertaa vuonna 2018 – itsesääntelystandardeista disinformaation torjumiseksi.

Sen tarkistusprosessi käynnistettiin kesäkuussa 2021, ja tarkistettujen käytännesääntöjen allekirjoittamisen ja esittämisen jälkeen 16. kesäkuuta 2022 uusista käytännesäännöistä tulee osa laajempaa sääntelykehystä yhdessä poliittisen mainonnan avoimuutta ja kohdentamista koskevan lainsäädännön ja digipalvelusäädöksen kanssa. Niiden allekirjoittajien osalta, jotka ovat erittäin suuria verkkoalustoja, käytännesäännöistä on tarkoitus tulla digipalvelusäädöksen yhteissääntelykehyksessä tunnustettu lieventävä toimenpide ja käytännesäännöt.

Vahvistetut käytännesäännöt sisältävät 44 sitoumusta ja 128 erityistoimenpidettä seuraavilla aloilla.

  • Demonetisointi: disinformaation levittäjien taloudellisten kannustimien leikkaaminen

    Tiukennetuilla käytännesäännöillä pyritään varmistamaan, että disinformaation levittäjät eivät hyödy mainostuloista. Allekirjoittajat sitoutuvat tiukempiin toimenpiteisiin, joilla vältetään mainonnan sijoittaminen disinformaation viereen sekä disinformaatiota sisältävän mainonnan levittäminen. Käytännesäännöillä myös tehostetaan mainosalan toimijoiden välistä yhteistyötä, mikä mahdollistaa vahvemman yhteisen toiminnan.  

  • Poliittisen mainonnan läpinäkyvyys

    Vahvistetut käytännesäännöt, joissa tunnustetaan poliittisen mainonnan merkitys julkisen elämän muovaamisessa, velvoittavat allekirjoittajat ottamaan käyttöön vahvempia läpinäkyvyystoimenpiteitä, joiden avulla käyttäjät voivat helposti tunnistaa poliittiset mainokset tarjoamalla tehokkaampia merkintöjä ja sitoutumalla paljastamaan sponsorin, mainoskulut ja näyttöajan.  Lisäksi allekirjoittajat sitoutuvat ottamaan käyttöön tehokkaita ja haettavissa olevia mainoskirjastoja poliittista mainontaa varten.

  • Palvelujen eheyden varmistaminen

    Käytännesäännöillä vahvistetaan toimenpiteitä, joilla vähennetään disinformaation levittämiseen käytettävää manipuloivaa käyttäytymistä (esim. valetilit, bottivetoinen vahvistus, tekeytyminen, pahantahtoiset syväväärennökset), ja vahvistetaan allekirjoittajien välistä yhteistyötä tällaisiin tekniikoihin liittyvien haasteiden torjumiseksi. Allekirjoittajat sopivat yksiköiden välisestä yhteisymmärryksestä luvattomista manipuloivista käyttäytymistavoista ja käytännöistä disinformaation levittämiseksi. Niiden on myös tarkasteltava säännöllisesti uudelleen vihamielisten toimijoiden käyttämien taktiikoiden, tekniikoiden ja menettelyjen luetteloa ja pantava täytäntöön selkeitä toimintapolitiikkoja, jotka kattavat havaitut toimintatavat ja käytännöt.

  • Käyttäjien vaikutusmahdollisuuksien lisääminen

    Käyttäjiä suojellaan paremmin disinformaatiolta tehostetuilla välineillä disinformaation tunnistamiseksi, ymmärtämiseksi ja ilmoittamiseksi, luotettavien lähteiden käyttämiseksi ja medialukutaitoaloitteilla. Käytännesäännöillä varmistetaan erityisesti, että otetaan käyttöön turvallisia suunnittelukäytäntöjä disinformaation leviämisen rajoittamiseksi ja niiden suosittelujärjestelmien avoimuuden lisäämiseksi mukauttamalla niitä disinformaation leviämisen rajoittamiseksi.

  • Tutkijoiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen

    Käytännesääntöjen mukaan verkkoalustat tukevat paremmin disinformaatiota koskevaa tutkimusta. Tutkijoilla on paremmat ja laajemmat mahdollisuudet tutustua alustojen tietoihin. Tämä tarkoittaa, että varmistetaan automaattinen pääsy muihin kuin henkilötietoihin, anonymisoituihin, koottuihin tai selvästi julkistettuihin tietoihin ja pyritään ottamaan käyttöön hallintorakenne, jolla yksinkertaistetaan pääsyä lisävalvontaa edellyttäviin tietoihin.

  • Faktantarkistusyhteisön voimaannuttaminen

    Uusilla käytännesäännöillä laajennetaan faktantarkistuksen kattavuutta kaikissa EU:n jäsenvaltioissa ja kaikilla kielillä ja varmistetaan, että alustat käyttävät faktantarkistusta johdonmukaisemmin palveluissaan. Lisäksi käytännesäännöillä pyritään varmistamaan oikeudenmukainen taloudellinen tuki faktantarkistajien työlle ja parantamaan faktantarkistajien mahdollisuuksia saada tietoja, jotka helpottavat heidän päivittäistä työtään.

  • Avoimuuskeskus ja työryhmä

    Avoimuuskeskus, joka on kaikkien kansalaisten käytettävissä, antaa helpon yleiskuvan käytännesääntöjen toimenpiteiden täytäntöönpanosta, tarjoaa avoimuutta ja päivittää säännöllisesti asiaankuuluvia tietoja. Pysyvä työryhmä pitää käytännesäännöt tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottavina ja tarkoituksenmukaisina perustamalla foorumin muun muassa sitoumusten tarkistamiseksi ja mukauttamiseksi teknologian, yhteiskunnan, markkinoiden ja lainsäädännön kehitykseen. Työryhmä koostuu allekirjoittajien, audiovisuaalisten mediapalvelujen eurooppalaisten sääntelyviranomaisten ryhmän, eurooppalaisen digitaalisen median seurantakeskuksen ja Euroopan ulkosuhdehallinnon edustajista, ja sen puheenjohtajana toimii komissio.

  • Tehostettu seurantakehys

    Käytännesääntöihin sisältyy vahva seurantakehys, mukaan lukien palvelutasoindikaattorit, joilla mitataan käytännesääntöjen täytäntöönpanoa kaikkialla EU:ssa ja jäsenvaltioiden tasolla. Tammikuussa 2023 allekirjoittajat toimittavatkomissiolle ensimmäiset perustilaselvitykset käytännesääntöjen täytäntöönpanosta. Tämän jälkeen digipalvelusäädöksessä määritellyt erittäin suuret verkkoalustat raportoivat uudelleenkuuden kuukauden kuluttua, kun taas muut allekirjoittajat raportoivat vuosittain. Vahvistetut käytännesäännöt sisältävät myös selkeän sitoumuksen pyrkiä luomaan rakenteellisiaindikaattoreita, joiden avulla voidaan mitata disinformaatiota koskevien käytännesääntöjen kokonaisvaikutusta. Ensimmäinen sarja on jo julkaistu. 

  • Rakenteelliset indikaattorit

Vahvistetut käytännesäännöt sisältävät myös selkeän sitoumuksen pyrkiä luomaan rakenteellisia indikaattoreita, joiden avulla voidaan mitata disinformaatiota koskevien käytännesääntöjen kokonaisvaikutusta. Ensimmäiset rakenneindikaattorit on jo julkaistu.

  • Yhteistyö vaalien aikana

Käytännesääntöjen allekirjoittajat sitoutuivat tekemään yhteistyötä ja koordinoimaan työtään vaalien aikana, jolloin disinformaatiokampanjoiden uhka on erityisen suuri. Käytännesääntöjen mukaisesti allekirjoittajat ovat perustaneet nopean toiminnan järjestelmänvarmistaakseen nopean ja tehokkaan yhteistyön foorumien, kansalaisjärjestöjen ja faktantarkistajien välillä vaalien aikana. Järjestelmä on toiminnassa kesäkuussa 2024 pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja varten.

Askeleet eteenpäin

Komissio arvioi säännöllisestiyhdessäaudiovisuaalisten mediapalvelujen eurooppalaisten sääntelyviranomaisten ryhmän (ERGA) ja eurooppalaisen digitaalisen median seurantakeskuksen (EDMO)kanssa  käytännesääntöjen täytäntöönpanonedistymistäallekirjoittajilta odotettavan yksityiskohtaisen laadullisen ja määrällisen raportoinnin perusteella. 

Perustettu työryhmä, joka kokoontuu tarpeen mukaanja vähintään kuuden kuukauden välein, seuraa sitoumuksiaja mukauttaaniitäteknologian, yhteiskunnan, markkinoiden ja lainsäädännön kehitykseen. 

Komissio aikoo käynnistää nopeasti menettelyn käytännesääntöjen tunnustamiseksikäytännesäännöiksi digipalvelusäädöksennojalla.  

Tie, joka johti vuoden 2022 vahvistettuun säännöstöön

Vuoden 2018 disinformaatiota koskevat käytännesäännötkokosivat ensimmäistä kertaa yhteen maailmanlaajuisia alan toimijoita sitoutumaan disinformaation torjuntaan.  Käytännesäännötovat disinformaationvastaisen EU:nstrategian ytimessä,jane ovat osoittautuneet tehokkaaksivälineeksi rajoittaa disinformaation leviämistä verkossa, myös vaalien aikana, ja reagoida nopeasti kriiseihin, kuten koronaviruspandemiaan ja Ukrainan sotaan.  

Sen jälkeen kun komissiooli arvioinut käytännesääntöjen ensimmäistä täytäntöönpanokautta, se julkaisi toukokuussa 2021 yksityiskohtaiset ohjeetvuoden 2018 käytännesääntöjen puutteiden korjaamiseksi ja ehdotti ratkaisuja niiden tehostamiseksi. Vuoden 2018 käytännesääntöjen allekirjoittajat osallistuivat yhdessä monien mahdollisten allekirjoittajien kanssa tarkistusprosessiin, joka johti komissiolle 16. kesäkuuta 2022 esitettyyn vahvistettuun käytännesääntöön.

Tuoreimmat uutiset

NEWS ARTICLE |
Komissio on tyytyväinen siihen, että neuvosto on hyväksynyt hybridialan nopean toiminnan ryhmien käytännön perustamista koskevat suuntaviivat

Tämä tasoittaa tietä tällaisten ryhmien lähettämiselle pyynnöstä valmistautumaan hybridiuhkiin ja -kampanjoihin ja torjumaan niitä nykypäivän heikkenevässä turvallisuusympäristössä, jossa disinformaatio, kyberhyökkäykset, kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvat hyökkäykset, välineellinen muuttoliike ja vihamielisten toimijoiden sekaantuminen vaaleihin lisääntyvät.

Aiheeseen liittyvää

Aiheesta laajemmin

Disinformaation torjunta verkossa

Komissio torjuu disinformaation ja väärän tiedon leviämistä verkossa varmistaakseen eurooppalaisten arvojen ja demokraattisten järjestelmien suojelun.

Katso myös

Covid-19-disinformaation seurantaohjelma

Disinformaatiota koskevien käytännesääntöjen allekirjoittajat toteuttavat covid-19-disinformaation seurantaohjelmaa, jonka tarkoituksena on pitää ihmiset ajan tasalla viruksesta ja rokotteista.