Rekonstruktion af et typisk romersk atriumhus.

.

Hus med murede vægge og træbjælkelag er et typisk eksempel på den ældre boligmasses konstruktioner udført som håndværk. Bjælkelag og tagværk er tildannet på en afbindingsplads på opsnøringer efter faste mållægter, som tømrer og murer i fællesskab har fremstillet inden byggeriets start. Vinduer, døre, snedkerinventar, trætrapper, kviste mv. er fremstillet på værksted efter mål taget på stedet.

.

Betegnelsen hus anvendes i bred forstand om flere forskellige former for bygninger, men er i snæver forstand en bygning, der anvendes som bolig.

Denne artikel omhandler beboelseshusets historie – fra forhistoriens første permanente boliger frem til nyere tids byggeskik – samt huse i verden og huses symbolik. Moderne danske beboelseshuses konstruktion og opførelse behandles i artiklerne om husbygning og montagebyggeri; bygningskunst generelt i artiklen om arkitektur.

Husets historie og arkæologi

Huse i forhistorien

Opførelse af huse til permanent ophold for mennesker kendes tilbage til forhistorisk tid omtrent samtidig med bondekulturens opståen, ca. 9000 f.v.t. Efterhånden udvikledes forskellige husformer, der var tilpasset lokale forhold og byggematerialer, fx ler, træ, strå, tørv og is.

Fra Danmark kendes de første regulære huse i form af langhuse m.m. fra yngre stenalder (ca. 3900-1700 f.v.t.).

Fra det forhistoriske middelhavsområde kendes adskillige hustyper, cirkulære eller ovale, bygget af træ eller fletværk. I træfattige områder bygge de man rektangulære huse af sten eller soltørret tegl og med flade tage. Husene kunne være fritstående eller samlet i grupper omkring åbne gårde.

Oldtiden

Fra den minoiske kultur findes eksempler på huse i flere etager, mens den mykenske kultur udviklede et megaron, et kvadratisk hus med en foranstående (søjle)hal. Megarontypen findes helt ned i 600-500-tallet f.v.t. og blev forbillede for de græske templer.

Fra 400-tallet f.v.t. bestod det typiske græske hus af en åben gård med forskellige rum grupperet omkring den. Huset var meget lukket udadtil; gennem en smal portindgang kom man til gården. Det vigtigste rum var androm, et spiserum, hvor mandlige gæster blev beværtet. Kvinderne havde deres egen afdeling. Husene kunne have en øvre etage, og taget var normalt fladt. I Italien skabtes allerede i etruskisk tid atriumhuset, i hvis struktur der indgik et midterrum, atrium, med en åbning i taget og et vandbassin under.

Middelalderen

Middelalderens huse har overvejende været af langhustypen med facaderne liggende langs gaden eller vejen. Gavlhuse, som er udbredt i tyske Østersøbyer og Holland, er kun bygget i begrænset omfang herhjemme. Langhusene var oprindelig så smalle, at bjælkelag og tagværk kunne spænde fra facade til facade. Hvert lejemål udgjorde nogle få fag. Boligerne lå side om side og ikke oven på hinanden, også når husene var i mere end én etage. De få stenhuse, der fortrinsvis blev opført ud til byernes væsentligste torve og handelsgader, blev dog i visse tilfælde bygget med kælder til selvstændig udlejning.

1500-tallet og 1600-tallet

Bindingsværk med udmurede eller klinede tavl vandt i 1500-tallet indpas som afløsning for rene træhuse, bulhuse med vægge af vandrette planker mellem lodrette stolper. Baggrunden for denne ændring var brandfaren i tæt bebyggede områder kombineret med tiltagende mangel på træ.

I 1600-tallet blev det almindeligt med husdybder, der nødvendiggjorde indførelsen af en langsgående bærende hovedskillevæg.

Byggeskik siden 1700-tallet

Yderligere brandsikring og mere vejrbestandige konstruktioner blev opnået med den gradvise "forstening" af bindingsværkshusene, der fandt sted op gennem 1700-tallet og 1800-tallet. Først forsvandt bindingsværket fra byhusenes mest udsatte bygningsdele, facader og gavle, dernæst fra væggene omkring trapperum og endelig fra de øvrige skillerum. Etageadskillelserne i de nye grundmurede huse forblev træbjælkelag med brand- og lydisolerende lerindskud, pudsede lofter og bræddegulve.

Etagehuse med selvstændige boliger på de enkelte etager udvikledes som type i København efter den store brand i 1728. Indbyggerne blev tvunget til at rykke sammen i de huse, der var tilbage, og pladsmanglen begyndte at gøre sig gældende inden for voldene, så man blev tvunget til at bygge i højden. Mønsterplaner for etagehuse, der skulle indgå i genopbygningen af København, blev udarbejdet af bygmester J.C. Krieger (1683-1755), der af sikkerhedsmæssige grunde foreslog grundmure i stedet for det traditionelle bindingsværk. Grundmurede huse var dyrere end bindingsværkshuse, og de vandt derfor først rigtig indpas, da byggelovgivningen satte en definitiv stopper for bindingsværket. Det skete for ydervægge i nyt byggeri i 1737 og for indvendige vægge i praksis ca. 150 år senere i 1889, hvor bjælkebærende indervægge og vægge om trapperum forlangtes udført af grundmur. Herefter var bindingsværk kun tilladt i så få sekundære skillevægge, at de som hovedregel også valgtes udført på anden måde. Etagehusene blev op gennem 1700-tallet i København opført i 3-5 etager med udnyttet kælder- og tagetage. I provinsen forblev bygningshøjden som hovedregel 1-2 etager.

Huse, der oprindelig var opført som regulære, lave langhuse, fik i København i trit med den tiltagende pladsmangel frem til voldenes fald i midten af 1800-tallet påbygget ekstra etager og tilbygget side- og baghuse. Disse blev oftest bygget i halv dybde og derfor udført med ensidigt tagfald ind mod egen gård. Til huse, der ikke blev bygget i skel, var saddeltaget den mest udbredte tagform frem til indførelsen af det flade tag, der forsøgsvis blev afprøvet i 1930'erne og blev en udbredt tagform i montagebyggeriet.

Det knækkede tagprofil, manzardtaget, der er udviklet i Frankrig i 1700-tallet, fik fra slutningen af 1700-tallet og frem til 1920'erne en vis udbredelse, bl.a. fordi det giver bedre udnyttelsesmuligheder af tagrummet end saddeltaget.

Fra midten af 1800-tallet dukkede støbejern og beton op som byggematerialer. De anvendtes dog primært til udsmykninger, rækværker og søjler. I første halvdel af 1900-tallet erstattedes træbjælkerne i nogen udstrækning af jernbjælker i etageadskillelserne, men med uændrede loft-, indskuds- og gulvkonstruktioner. Der blev således ikke ændret væsentligt ved de hævdvundne byggemetoder. Det var først med det store udbud af betonbyggekomponenter i 1950'erne og 1960'erne og de hastigt voksende krav til installationer og varmeisolering i 1970'erne, at den traditionelle byggeskik for alvor blev fortrængt.

Huses symbolik

Huset symboliserer menneskets midtpunkt i kosmos og mennesket selv. Helt “naturligt” oversætter vi dør eller port til mund, vinduer til øjne, kælder til underliv eller fødder, trapper og gange til forbindelser eller årer, tag til hovedskal. Det gælder i almindelighed, jævnfør udtrykket: Vis mig en persons hjem, og jeg skal fortælle, hvordan vedkommende er. Men det gælder også kosmologisk-religiøst og dybdepsykologisk. I psykologien er fx drømme om huse tydet som omskrivninger for en selv eller for det arketypiske ophav, moderen og fødslen. I religioner er hele universets struktur ofte gengivet i mindre format i helligdomme, huse og menneskets legeme.

Som eksempel på en symbolik, som er intakt den dag i dag, kan nævnes balinesernes husanlæg, en gruppe huse i ét plan omkring en gårdsplads og et sted til husriter. Deres templer, hvoraf der er mindst tre for hver landsby, symboliserer hver for sig hele kosmos og tilsammen de tre placeringer: det øverste, midterste og nederste. Hver enkelt families hus, der består af flere bygninger, symboliserer ligeledes de tre kosmiske placeringer: Nederst er fx affaldssted og latrin, i midten gårdsplads og husholdning og øverst boligen med sovepladser og opholdssted for familien, med familiens øverste placeret øverst. Boligens struktur svarer til kosmos' indretning, til gudernes bolig og til det enkelte menneskes legeme: Hovedet er det fornemste og er tabu, må ikke berøres, og fx skal en præst altid være placeret, så andre ikke rager op over ham; underkrop og fødder er nederst, urene, svarende til affaldsstedet. Reglerne omkring bevægelse og udstyr i huset er omfattende, på en sådan måde, at alt, hvad man foretager sig i huset, er ritualiseret.

Huset kan være nødtørftigt, en fattig eller eneboers hytte, eller det kan rage op som et palads, en borg eller et slot med tårn. Huset kan være Guds hus eller gudernes bolig (se helligdom) eller det kan være et firmas gigantiske domicil, ofte som skyskraber. Skyskraberen er også symbolsk; den låner af myten om babelstårnet, og fx er Chryslerbygningen i New York formet som en symbolsk syl, en kuppel, der ligner en hjelm, og med masser af bilkølerfigurer indsat i bygningen: Babelstårn, bil, firma, Chrysler selv og anbragt i et himmelstræbende mausoleum.

Huset i dansk litteratur og film

I dansk skønlitteratur er der markante eksempler på huse. Ole Sarvig belyser modernitetens ensomhed og isolation i sin store digtkreds fra 1943-52 med symbolet “Jeghuset”: “Mennesker er huse / med korsruder. // Alle er vi / huse i byen.” Husene “stirrer blindt mod mine ruder. // Som jeg / mod dem!” Et firma skildret som et hus, der samtidig er kosmos, personlighedsmodellens tre lag og et socialt systems hierarki findes i H.C. Branners novelle “Isaksen”, 1933 (og roman Legetøj, 1935).

En række film af Nils Malmros, fx Drenge, 1977, har en magisk evne til at afsøge barndommens hus, eksistentielt og dybdepsykologisk; evnen kan minde om Klaus Rifbjergs, der bl.a. har afsøgt barndommens hus i Huset, 2000, og Camouflage, 1961.

Andre betydninger af ordet hus

Hus kan ud over bygningen bl.a. bruges om personerne i et hjem, en slægt, fx kongehus, om ballade (“et farligt hus”), wc (“det lille hus”), afvisning (“hus forbi”, oprindelig fra et kortspil).

Hus indgår også i sammensatte ord som husbond, hustru (egl. husfrue) og i afledningen at husere 'larme'.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig