Hudsygdomme er betegnelsen for en lang række almindelige og sjældne sygdomme i huden, hvis klassifikation, diagnostik, behandling og udforskning henhører under det lægevidenskabelige speciale dermatologi.
Sygdommene forekommer i alle aldre og kan være medfødte eller senere erhvervede; nogle har en arvelig baggrund. Hudsygdomme kan skyldes påvirkninger fra det ydre eller indre miljø, det gælder fx kontakteksem, medicinudslæt og infektion med virus, bakterier eller svampe, godartede og ondartede svulster, kroniske sår og bindevævssygdomme. Andre eksempler er psoriasis, der forekommer hos ca. 3% af voksne, akne, der ses i lettere eller sværere grad hos de fleste unge, og astmaeksem, der ses hos ca. 12% af alle børn før skolealderen.
Sygdommene kan være stærkt generende pga. smerter eller kløe, de kan være kosmetisk skæmmende eller erhvervshæmmende, og nogle kan indebære risiko for kræftudvikling, hvorfor specifik diagnostik og effektiv behandling er af stor betydning. Forebyggende foranstaltninger er væsentlige, fx reduktion i udsættelsen for eksemfremkaldende stoffer eller de skadelige ultraviolette stråler i sollys, hvilket vil begrænse forekomsten af henholdsvis kontakteksem og hudkræft.
Behovet for behandling af hudsygdomme er stort; således fremgik det af en undersøgelse fra 1984, at 8400 patienter på en enkelt dag søgte læge i Danmark for en hudsygdom, heraf ca. 5000 hos alment praktiserende læger, de øvrige hos praktiserende speciallæger i dermatologi eller på en af landets fire dermatologiske sygehusafdelinger. Ca. 2 millioner lægekonsultationer årligt i Danmark vedrører således hudsygdomme.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.