Et centralt anliggende for fonetikken er at give en grundig og dækkende dokumentation af lydlige fænomener i forskellige sprog. Et eksempel er undersøgelser af, hvordan klusilerne i forskellige sprog forholder sig med hensyn til stemthed eller aspiration, og hvilke faktorer der er afgørende for, hvordan sprogbrugere med forskellig sproglig baggrund holder lydtyper som [p] og [b] ude fra hinanden. Et andet eksempel er undersøgelser af, hvordan tonegangen i ord påvirkes af, hvilke typer konsonanter og vokaler der indgår i stavelserne, og hvilken rolle disse tonale forhold spiller for opfattelsen. Sådanne fonetiske undersøgelser kan ud over deres rent videnskabelige betydning give baggrundsviden for dels sprogundervisning, dels afhjælpning af sprogforstyrrelser. En egentlig videnskabelig beskrivelse af de centrale neurale processer i forbindelse med frembringelsen af tale har fonetikken dog kun i ringe grad kunnet give.
En vigtig komponent i fonetikken som teoretisk videnskab er dels opstilling af en lydtypologi, dvs. registrering af lydtypers og lydkombinationers hyppighed i alle sprog på Jorden, dels beskrivelse af almene tendenser for lydforhold i de menneskelige sprog. Dette fører til overvejelser om, hvorvidt sprog lydligt "stræber" mod en eller anden form for optimal tilstand, fx mod et kompromis mellem på den ene side en ikke for kompliceret artikulation af talen og på den anden side en klar og tydelig lydfrembringelse, der muliggør en høj grad af forståelighed selv under ikke-optimale forhold, fx når tale opfattes gennem støj.
Det endelige videnskabelige mål er en overordnet teori om, hvordan mennesker kommunikerer ved hjælp af tale. En sådan teori må baseres på relevante data, dvs. empiri. Det har i størstedelen af 1900-t. været lydenes akustik, der har været lettest tilgængelig for eksakt analyse, og især efter 2. Verdenskrig fandt en vældig opblussen sted af den akustisk orienterede instrumentalfonetik med instrumenter som lydspektografen (sonografen) og automatiske tonehøjdemålere.
Fonetikkens centrale studieobjekt er frembringelsen og opfattelsen af tale. Når det gælder opfattelsen af tale, perceptionen, har forskning afdækket, hvordan øret fungerer ved bearbejdelsen af tale, og hvordan man i centralnervesystemet bearbejder og kategoriserer det indkommende talesignal. Mens udforskningen af ørets og hørenervens mekanismer naturligvis er et anatomisk-fysiologisk forskningsområde, gælder det for den perceptoriske eller auditive fonetik, at de centrale problemstillinger undersøges vha. psykologisk funderede metoder. En del af denne fonetiske forskning udføres i dag af psykologer eller i et samarbejde mellem fonetikere og psykologer. Når det gælder hypoteser om, hvordan tale frembringes, og hvordan tale opfattes, spiller studiet af meget små børns sproglige adfærd en central rolle, idet man bl.a. søger efter elementer i den sproglige adfærd, der synes at være medfødt eller erhvervet, før barnet selv kan tale.
Ved siden af den fonetiske beskæftigelse med sproglige fænomener i en bestemt sprogtilstand beskæftiger fonetikere sig også med lydlige sprogforandringer, som de kan iagttages i nutidssproget, og som de fremstår ud fra den skriftlige overlevering af ældre sprogstadier. Ved sammenligning af materiale fra mange sprog kan man opstille en typologi over forskellige typer af lydforandringer efter hyppighed og derved danne hypoteser om universelle mekanismer i lydforandring.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.