Putin sa podľa Kyjiva v novembri možno zúčastní na samite G20 v Brazílii.

Putin sa podľa Kyjiva v novembri možno zúčastní na samite G20 v Brazílii. Pozvánku dostal. Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin vyzval tamojšie úrady, aby v takom prípade ruského prezidenta zatkli na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu.

Putina aj ruskú ombudsmanku pre ľudské práva Mariju Ľvovovú-Belovovú viní súd v Haagu z deportácií ukrajinských detí do Ruska.

Na otázku, či sa prijalo rozhodnutie o tom, že Putin sa zúčastní na stretnutí lídrov 20 popredných svetových ekonomík, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok odpovedal záporne s tým, že keď takéto rozhodnutie padne, novinári sa to dozvedia.

Ukrajinský generálny prokurátor Kostin pripomenul, že Brazília ako zmluvná strana Rímskeho štatútu má povinnosť Putina zadržať.

Brazília poslala Putinovi štandardnú pozvánku na samit, ktorý sa bude konať 18. a 19. novembra v Riu de Janeiro. Zatiaľ nemá správy o tom, či Putin naozaj pricestuje.

Minulý rok sa veľa diskutovalo aj o možnosti zatknúť Putina počas samitu BRICS v Južnej Afrike, ku ktorému sa ruský prezident napokon pripojil len online. (tasr)