Spring til indhold

Berlinerklæringen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Installationen Idéer for Europa, lavet i anledning af Rom-traktatens jubilæum

Berlinerklæringen, dokument, som det tyske EU-formandskab har formuleret i anledning af 50-året for Rom-traktatens vedtagelse. Erklæringen blev underskrevet 25. marts 2007 af den tyske kansler Angela Merkel, Europaparlamentets formand Hans-Gert Pöttering og Europa-Kommissionens formand José Manuel Barroso. De tre skrev under på vegne af de 27 medlemslande. Juridisk er der tale om en uforpligtende hensigtserklæring.

Erklæringen, der er en symbolsk skitsering af den fremtidige politiske agenda for EU, består af fire afsnit. I erklæringen fastslås de fælles værdier i EU, ligesom det nævntes hvilke områder, der bør være i særligt fokus i de kommende 50 år.

Indledningvist nævnes foreningen af Europa som en historisk succes, mens der er i afsnittene er fokus på henholdsvis samspillet mellem EU og medlemslandene, de grænseoverskridende udfordringer som EU og medlemslandene står overfor: terrorisme, organiseret kriminalitet og illegal immigration, samt vigtigheden af at skabe et nyt fælles grundlag for EU inden næste valg til Europa-Parlamentet, der finder sted i 2009. Den noget vage formulering tolkes af flere som at man skal sigte mod en ny institutionel struktur som erstatning for den faldne forfatningstraktat.

Søsterprojekter med yderligere information:

Berlinerklæringen er blevet kritiseret for at mangle kant og fast engagement og for ikke at nævne de konkrete problemer, som EU befinder sig i efter forfatningstraktatens skibbrud. Pave Benedikt 16. har kritiseret erklæringen for ikke at nævne, at kristendommen bør være et væsentligt element i opbygning af en fælles europæisk identitet.

I Folketinget har Enhedslisten kritiseret erklæringen for at ville indføre forfatningstraktaten ad bagdøren, mens Det Radikale Venstre har kaldt teksten for slap.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]