Põhisisu juurde
Artikkel21. november 2023Teabevahetuse peadirektoraat1 min lugemist

Komisjon esitab ELi riikidele soovitusi ja vaatab läbi 2024. aasta eelarvekavad

People walking down a pedestrian street in Cologne
Getty image: credit - picture alliance

 

Komisjon käivitas 2024. aasta Euroopa poolaasta tsükli. Euroopa poolaasta on iga-aastane protsess, mis aitab tuvastada majanduslikke ja sotsiaalseid probleeme ELis ning leida poliitilisi lahendusi, mis võimaldavad liikmesriikidel kasutada oma potentsiaali meie kõigi hüvanguks. Sel aastal seisab EL silmitsi mitme olulise probleemiga, nagu kõrge inflatsioon ja kõrged energiahinnad, millega peame ELi konkurentsivõime parandamiseks tegelema. 

2024. aastal soovitab komisjon kõrvaldada kitsaskohad, mis pärsivad era- ja avaliku sektori investeeringuid, toetada soodsat ettevõtluskeskkonda ning arendada rohe- ja digipöördeks vajalikke oskusi.  
 
Komisjon esitas ka oma arvamused ka liikmesriikide 2024. aasta eelarvekavade kohta. Komisjon leiab, et Austria, Itaalia, Luksemburgi, Läti, Madalmaade, Malta, Portugali, Saksamaa ja Slovakkia eelarvekavad ei ole täielikult kooskõlas ELi soovitustega. Ka Belgia, Horvaatia, Prantsusmaa ja Soome eelarvekavad ei pruugi olla nendega kooskõlas. 
 
Samal ajal annab komisjon euroala riikidele kohandatud poliitilist nõu. Sel aastal keskendutakse poliitikameetmetele, mis on suunatud kõrge inflatsiooni ja konkurentsivõimega seotud probleemide lahendamisele.  
Lisaks märgitakse uues Euroopa poolaasta aruandes tööhõive kohta, et ELi tööturg on vastupanuvõimeline, kusjuures tööhõive määr oli 2023. aasta teises kvartalis 75,4%. Suur tööjõu ja oskuste nappus tekitab majanduskasvule kitsaskohti. Kui nendega piisavalt ei tegeleta, võivad need takistada rohe- ja digipööret. 
 
2011. aastast kasutusele võetud Euroopa poolaastast on saanud oluline vahend selleks, et hinnata ELi riikide eelarve-, majandus- ja tööhõivepoliitikaga seotud probleeme. Vaatamata viimastel aastatel saadud šokkidele on meie majandus näidanud üles märkimisväärset vastupanuvõimet, sest tegutsesime koordineeritult ja kiiresti. Silmapiiril on veel palju ohte, nagu Lähis-Ida kriis ja agressioonisõda Ukrainas.  Kuid õigete poliitikameetmete korral peaks liikmesriikide majanduskasv 2024. aastal hoogustuma kooskõlas hiljutise majandusprognoosiga. 

Lisateave

Euroopa poolaasta 

Euroopa poolaasta teie riigis 

Inimeste hüvanguks toimiv majandus 

Pressiteade: komisjon määrab kindlaks Euroopa poolaasta peamised prioriteedid eelseisvaks aastaks, et tugevdada ELi konkurentsivõimet  

Küsimused ja vastused Euroopa poolaasta 2024. aasta sügispaketi kohta 

2023. aasta sügisene majandusprognoos 

Taaste- ja vastupidavusrahastu 

Üksikasjad

Avaldamiskuupäev
21. november 2023
Autor
Teabevahetuse peadirektoraat