Glavni sadržaj
Novinski članak26. lipnja 2024.Glavna uprava za komunikacijePredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija ocjenjuje napredak zemalja prema uvođenju eura

Symbolic - Euro coins

 

Komisija je izvijestila o napretku Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Švedske prema uvođenju eura. Euro je službena valuta 20 zemalja EU-a koje zajedno čine europodručje. Sve zemlje EU-a osim Danske imaju pravnu obvezu pridružiti se europodručju. Šest navedenih zemalja trenutačno radi na tom cilju.

Ocjena Komisije temelji se na posebnim kriterijima, uključujući stabilnost cijena, održive javne financije, stabilnost deviznog tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Svih šest zemalja vidno je napredovalo. Međutim, nijedna od njih trenutačno ne ispunjava sve kriterije za pristupanje europodručju.

U Izvješću o konvergenciji za 2024. navode se kriteriji koje je svaka zemlja dosad ispunila:

  • stabilnost cijena: ispunjava Švedska
  • javne financije: ispunjavaju Bugarska i Švedska, a očekuje se da će ih i Češka ispuniti
  • dugoročne kamatne stope: ispunjavaju Bugarska, Češka i Švedska
  • devizni tečaj: ispunjava Bugarska.

Ta se izvješća o napretku objavljuju svake dvije godine ili na poseban zahtjev zemlje EU-a kako bi se procijenila njezina spremnost za pridruživanje europodručju. Na temelju izvješća Vijeće EU-a odlučuje ispunjava li neka zemlja uvjete za uvođenje eura. Posljednja zemlja koja je pristupila europodručju bila je Hrvatska 2023.

Euro je druga najkorištenija valuta na svijetu – svakodnevno je koristi gotovo 350 milijuna ljudi. Prema nedavnoj anketi većina građana u državama članicama izvan europodručja smatra da bi uvođenje eura donijelo višestruke koristi njima i njihovoj zemlji. Ukupno 58 % ispitanika podržalo je uvođenje eura u svoju zemlju. 

Dodatne informacije

Priopćenje za medije: U izvješću o konvergenciji ocjenjuje se napredak država članica u ispunjenju uvjeta za ulazak u europodručje

Što je europodručje?

Prednosti, povijest i druge informacije o euru

Ekonomska i monetarna unija

Rezultati istraživanja Eurobarometra

Izvješće o konvergenciji

Pojedinosti

Datum objave
26. lipnja 2024.
Autor
Glavna uprava za komunikacije