Siirry pääsisältöön
  • Uutisartikkeli
  • 26. kesäkuuta 2024
  • Viestinnän pääosasto
  • Arvioitu lukuaika: 1 min

Komissio arvioi maiden edistymistä euron käyttöönotossa

Symbolic - Euro coins

 

Komissio on raportoinut Bulgarian, Puolan, Romanian, Ruotsin, Tšekin ja Unkarin edistymisestä euron käyttöönotossa. Euro on 20 Euroopan unionin jäsenmaan virallinen rahayksikkö. Nämä maat muodostavat yhdessä euroalueen. Kaikki EU-maat Tanskaa lukuun ottamatta ovat oikeudellisesti sitoutuneet liittymään euroalueeseen. Edellä mainitut kuusi maata pyrkivät parhaillaan tähän tavoitteeseen.

Komission arviointi perustuu tiettyihin kriteereihin, joita ovat muun muassa hintavakaus, terve julkinen talous, valuuttakurssivakaus ja pitkän aikavälin korkojen lähentyminen. Arvioinnin mukaan edistystä on tapahtunut kaikissa kuudessa maassa. Yksikään niistä ei kuitenkaan tällä hetkellä täytä kaikkia euroalueeseen liittymisen edellytyksiä.

Vuoden 2024 lähentymisraportissa esitetään, mitkä kriteerit kukin maa on tähän mennessä täyttänyt:

  • Hintavakaus: Ruotsi täyttää
  • Julkinen talous: Bulgarian, Ruotsin ja Tšekin odotetaan täyttävän tämän kriteerin
  • Pitkän aikavälin korkokantojen taso: Bulgaria, Tšekki ja Ruotsi täyttävät
  • Muuntokurssi: Bulgaria täyttää

Edistymiskertomukset, joissa arvioidaan maiden valmiutta liittyä euroalueeseen, laaditaan kahden vuoden välein tai EU-maan pyynnöstä. Tämän perusteella EU:n neuvosto päättää, täyttääkö maa euron käyttöönoton edellytykset. Viimeisin euroalueeseen liittynyt jäsenmaa oli Kroatia vuonna 2023.

Euro on maailman toiseksi käytetyin valuutta: sitä käyttää päivittäin lähes 350 miljoonaa ihmistä. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa euroalueen ulkopuolisten jäsenmaiden kansalaisista uskoo, että euron käyttöönotolla olisi myönteisiä vaikutuksia sekä heidän omaan maahansa että heille henkilökohtaisesti. Kaiken kaikkiaan 58 prosenttia vastaajista kannatti euron käyttöönottoa omassa maassaan. 

Lisätietoja

Lehdistötiedote: Lähentymisraportissa tarkastellaan jäsenmaiden edistymistä euroalueeseen liittymisessä

Mikä on euroalue?

Euron hyödyt, euron historia ja muuta tietoa eurosta

Talous- ja rahaliitto

Eurobarometri-kyselyjen tulokset

Lähentymiskertomukset

Tiedot

Julkaisupäivä
26. kesäkuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto