Направо към основното съдържание
Новинарска статия26 Юни 2024 г.Генерална дирекция „Комуникации“Време за четене 1 мин

Комисията оценява напредъка на държавите по отношение на приемането на еврото

Symbolic - Euro coins

 

Комисията публикува доклад относно напредъка на България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция по отношение на приемането на еврото. Еврото е официалната парична единица в 20 страни от Европейския съюз, които образуват еврозоната. Всички държави от ЕС, с изключение на Дания, са правно задължени да се присъединят към еврозоната. Горепосочените 6 държави понастоящем работят за постигането на тази цел.

Оценката на Комисията сe основава на конкретни критерии, включващи ценова стабилност, стабилни публични финанси, стабилност на обменния курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти. Тя показва наличието на напредък във всичките 6 държави. Същевременно в момента нито една от тях не отговаря на всички критерии за присъединяване към еврозоната.

В доклада за конвергенцията от 2024 г. се посочват критериите, които всяка държава е изпълнила до момента:

  • ценова стабилност: изпълнен от Швеция
  • публични финанси: изпълнен от България и Швеция; очаква се Чехия да го изпълни
  • дългосрочен лихвен процент: изпълнен от България, Чехия и Швеция
  • обменен курс: изпълнен от България.

Такива доклади за напредъка се изготвят на всеки 2 години или по искане от държава от ЕС за оценка на готовността ѝ да се присъедини към еврозоната. На тази основа Съветът на ЕС решава дали дадена държава отговаря на условията за приемане на еврото. Последната държава, която се присъедини към еврозоната, беше Хърватия през 2023 г.

Еврото е втората най-използвана валута в света, като почти 350 милиона души я използват ежедневно. Според неотдавнашно проучване по-голямата част от гражданите на държавите членки извън еврозоната смятат, че въвеждането на еврото ще има положителни последици за тяхната държава и лично за тях. Като цяло 58 % от респондентите подкрепят въвеждането на еврото в тяхната страна. 

За повече информация

Съобщение за медиите: В доклада за конвергенцията се оценява напредъкът на държавите членки по пътя към присъединяването им към еврозоната

Какво представлява еврозоната?

Еврото — ползи, история и др.

Икономически и паричен съюз

Резултати от проучването „Евробарометър“

Доклади за конвергенцията

Данни

Дата на публикуване
26 Юни 2024 г.
Автор
Генерална дирекция „Комуникации“