Vés al contingut

Viquipèdia:Punt de vista neutral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

El projecte de la viquipèdia pretén recollir el coneixement humà sobre tots els temes possibles. Ara bé, hi ha molts temes sobre els quals hi ha opinions diferents i contradictòries. Per això, és important que tots els articles segueixin un punt de vista neutral. És a dir, cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de manera equànime tots els punts de vista, segons la seva importància. De tota manera, aneu amb cura!: això no vol dir, per exemple, que la postura dels creacionistes tinguin la mateixa importància relativa que la dels evolucionistes a l'article evolució. Eixa seria una mala interpretació d'aquesta política, perquè entraria en contradicció amb el que diuen les fonts fiables sobre la qüestió.

Aspirar a aconseguir un punt de vista neutral és important sobretot quan es tractin temes conflictius, ja sigui sobre política, nacionalisme, religió, etcètera: cal evitar de prendre part per cap de les opcions en conflicte.

Consells bàsics

Aconseguir un punt de vista neutral en alguns articles pot ser difícil. Alguns consells bàsics:

  1. Procureu començar l'article amb fets que puguin ser fàcilment comprovables (dades històriques, etcètera).
  2. Deixeu clar el que és fet acceptat, i el que és opinió, creença, o hipòtesi no verificada. Per exemple, podem dir que l'home va arribar a la lluna el 1969, però no podem dir alegrement que hi va haver un complot de la CIA per matar Kennedy, en tot cas que XXX sosté que la CIA podria haver estat involucrada en un complot per matar Kennedy.
  3. Pel que fa a opinions o punts de vista,
    1. cal evitar opinions personals
    2. cal citar les fonts, i mirar de triar fonts d'una certa solvència.
  4. Intenteu recollir tots els punts de vista possibles sobre un tema. De tota manera, penseu que estem recollint el coneixement generalment acceptat. Per tant, no us veieu obligats a donar importància a teories alternatives de procedència dubtosa. Per exemple, la comunitat científica internacional està d'acord que la SIDA és causada per un virus. Hi ha gent que sosté altres teories pseudocientífiques, i això es pot comentar, però no se li pot donar la mateixa importància que a la versió validada científicament, i això cal deixar-ho clar.
  5. Si hi ha diversos autors que discrepen sobre un tema, cal evitar una guerra d'edicions. Millor parlar-ne a la discussió de l'article i consensuar un redactat neutral entre tots.
  6. Eviteu utilitzar la viquipèdia per escampar les vostres opinions sobre temes de política, societat, religió, esport, etcètera. Si no ho podeu evitar, treballeu en temes que no siguin polèmics o sobre els que no hi esteu relacionats directament!
  7. Recordeu que la viquipèdia no ha de servir per fer propaganda d'un mateix, o d'empreses, associacions, etcètera.

Què he de fer si trobo un article no neutral?

La Viquipèdia és governada per la imparcialitat
  • Primer de tot, assegureu-vos que la plana és realment no neutral!
  • Si l'article només conté propaganda, insults o difamacions, potser sigui millor demanar-ne la supressió ràpida introduint-hi el codi {{destrucció}}
  • Si el problema és que s'ha introduït alguna opinió personal, o que no s'han explicat tots els punts de vista en un tema conflictiu, podeu mirar d'arreglar la plana vosaltres mateixos. Aneu amb compte, però, de que la vostra versió sigui veritablement neutral! No s'hi val a canviar el punt de vista d'una altra persona pel propi.
  • Si no us veieu amb cor d'arreglar-lo, o potser ho heu provat abans i hi ha desacord entre diversos viquipedistes sobre com ha de ser l'article neutral, llavors el millor és afegir-hi el codi {{neutralitat|data=desembre de 2024}} perquè aparegui al Registre de pàgines sospitoses de no ser neutrals. Això fa que es generi un missatge advertint que la neutralitat de la plana està en discussió. Aquest missatge s'hauria de mantenir fins que s'arribi a un acord per fer-ne una versió neutral.

Observacions generals

Termes i actituds que fan sospitar de l'objectivitat de les pàgines:

  • En general:
    • Frases en primera persona: "nosaltres fem", "som una comunitat", "en la meva opinió", etc.
    • Parlar de moralitat: "l'homosexualitat és antinatural", etc. És millor substituir aquestes expressions per altres com o "Alguns grups religiosos sostenen que l'homosexualitat és immoral".
  • Religió:
    • Expressions com "Fill de Déu", "Déu Pare", "Verb de Déu"... (cal evitar el proselitisme)
    • Paraules amb connotacions que no escaients pel tema estricte que es tracta, com "rostre amorós de Déu", "mitologia cristiana"...
    • Prendre partit en assumptes polèmics: "el crim de l'avortament", "la santedat del celibat", etc.
  • Política
    • Prendre partit en assumptes polítics: "les prestacions socials són pròpies dels comunistes, de manera que s'haurien d'eliminar"...
    • Insultar o denigrar a una formació política: "progressia idiota", "feixista"...
    • Fer declaracions nacionalistes defenent la unitat d'una terra o la secessió d'una nació, o la reclamació de drets per a aquesta.

Avís de sospita en article

Es recomana afegir aquest codi:{{neutralitat}} a la capçalera de l'article.

S'ha de conservar l'advertiment fins i tot en el cas que s'estigui corregint el punt de vista de l'article. Mireu d'afegir una explicació a la discussió de l'article.

Llista d'articles no neutrals

Per veure la llista completa d'articles sospitosos d'incomplir la neutralitat, vegeu: Categoria:Articles no neutrals. A continuació es mostren alguns d'aquests articles: Andorra durant l'edat moderna, Revolució digital a Andorra, Barcelona Deep Tech Summit, Brass Academy Alicante, Història d'Espanya, Fel·lació, Pyrenae, Seguretat de la IA...

Vegeu també